Myrskyrata aktivoituu

Julkaistu

Korkeapaineviikko on ollut meteorologin ja kuulemma monen muunkin mieleen. Etelässä ruska on nyt parhaimmillaan, ja viikonloppuna allekirjoittaneellakin on tarkoitus sukeltaa syksyisen luonnon syleilyyn. Ei tätä autuutta kauaa kestä.

Kuluneella työviikolla minulta on kyselty, josko ne kesäkumit olisi jo syytä vaihtaa talvirenkaisiin ja milloin etelään saadaan ensilumi. Vaikka itse ajelen ja moni muukin ajelee vielä kesärenkailla, suosittelen olemaan tarkkaavainen erityisesti aamuliikenteessä ja käyttämään omaa harkintakykyä. Lämpötila laskee tähän aikaan vuodesta selkeinä öinä herkästi pakkasen puolelle ja mikäli ilmassa on tarpeeksi vesihöyryä, voi se härmistyä tien pinnoille kuuraksi. Näin voi itse asiassa käydä, vaikka ilman lämpötila olisikin plussan puolella, sillä tien pinnat kylmenevät nopeammin ja voivat olla pakkasella. Ei kannata antaa lämpömittarin hämätä: lokakuun edetessä ja myöhemmin syksyllä on syytä olla tarkkaavainen aina, kun taivas on selkeä, vaikka ulkolämpömittari näyttäisikin lämpöasteita.

Atlantin matalapaineet heräävät henkiin

Korkeapaine ohjailee Suomen säätä vielä viikonloppuna: päivät ovat enimmäkseen poutaisia ja varsinkin lännessä ja etelässä myös melko aurinkoisia. Viikonlopun mittaan pilvisyys on kuitenkin lisääntymässä idässä ja pohjoisessa ja sunnuntaina runsaampaa pilvisyyttä voi valahtaa jo etelämmäs. Vuodenaikaan nähden lähipäiviä vietetään 2-5 astetta tavanomaista lämpimämmässä säässä.

Alkuviikon jälkeen korkeapaineemme näyttäisi sanovan sopimuksensa irti. Pohjois-Atlantin yllä ylemmän ilmakehän suihkuvirtausten lasketaan viikonvaihteen jälkeen voimistuvan selvästi, jolloin voimakkaitakin säähäiriöitä on muodostumassa itä-länsi -suunnassa. Atlantin matalapainekausi on aktivoitumassa, ja tämän myötä kunnon syysmyrskyt uhkaavat alkuviikon jälkeen ainakin Skandinavian länsiosaa ja Brittein saaria.

Ensi viikolla Pohjois-Atlantilta suuntautuu voimakas suihkuvirtaus kohti Fennoskandiaa. Atlantilla on kehittymässä useampia myrskymatalapaineita, jotka uhkaavat ainakin Brittein saaria, läntistä Skandinaviaa ja Pohjois-Saksaa (kuva: Markus Mäntykannas / MTV)
Ensi viikolla Pohjois-Atlantilta suuntautuu voimakas suihkuvirtaus kohti Fennoskandiaa. Atlantilla on kehittymässä useampia myrskymatalapaineita, jotka uhkaavat ainakin Brittein saaria, läntistä Skandinaviaa ja Pohjois-Saksaa (kuva: Markus Mäntykannas / MTV)

Suurempi muutos Suomen säätilassa saattaa olla edessä ensi viikon puolivälissä, jolloin olemme siirtymässä Atlantin matalapaineiden ohjailemana tuuliseen, epävakaiseen ja sateiseen syysmoodiin. Syysmyrskytkään eivät ole poissuljettuja. Siirtyminen epävakaisempaan säätyyppiin tähän aikaan vuodesta tietää myös lämpeneviä öitä. Mikäli pysymme liikkuvien matalapaineiden reitin etelä- tai itäpuolella, vallitsevat meillä myöhemmin ensi viikolla pääsääntöisesti hyvin leudot lounaisvirtaukset. Matalapaineiden välissä lyhyet kylmänpurkaukset ovat kuitenkin mahdollisia.

Näin ollen etelä- ja keskisuomalaisten ensilumihaaveiden toteutuminen siirtyy tuonnemmas.

Syyssateiden ja -myräköiden saapuminen: kannatatko vai vastustatko?

5 vastausta artikkeliin “Myrskyrata aktivoituu”

 1. Kesätassut pitää vaihtaa talvigummeihin, nastoja ei ole pakko käyttää. Kitkat kelpaa, kuten tiedätte.

 2. Täältä Italiasta Suomeakin seuraavalla onkin ollut toiveena että matalapaineet alkaisivat matkata pohjoisempaa reittiä. Kun siellä on saatu nauttia auringosta, on täällä ollut normaalia sateisempaa ja viileää.

  Ja todellakin, keskiviikosta lähtien Suomi siirtyisi normaalimpaan, sateisempaan rytmiin, ja tänne saataisiin taas aurinkoa ja lämpimämpää.

  Mitä meteorologi sanoo, onko tosiaan niin kuin näppituntumalta tuntuu; yhtäaikaa ei voi olla hyvä keli (lämmintä + aurinko) sekä Suomessa että Italiassa? Hieman tietty kärjistäen.

  1. Italiaa onkin viime aikoina koeteltu melkoisilla sateilla ja rajuilmoilla. Jospa tilanne nyt hiljalleen ensi viikon loppupuolta kohden rauhoittuisi.

   Niinpä, hyvä pohdinta. Usein tahtoo mennä niin, että mikäli Suomi kuuluu Atlantin matalapaineiden reitille, on Välimerellä korkeapaineen alue. Ja taas päinvastoin: pohjoisen Euroopan korkeapaine blokkaa matalapaineet työntäen ne tavallista eteläisemmälle reitille kohti Välimerta. Melko massiivista korkeapainetta tarvittaisiin itäiseen Eurooppaan (ilmavirtaukset kuta kuinkin samasta suunnasta), jotta sää kohtelisi tasa-arvoisesti sekä Italiaa ja Suomea.

 3. Sateet ja myrskyt jakaa ihmiset, useimmat eivät tykkää, mutta jotkut tykkää. Itse kyllä katsoisin, että syyssateita olisi hyvä tulla pohjavesien takia. Luin äsken jostain, että pohjavedet ovat paikoin melko matalalla kuivan syksyn takia. Erityisesti maatalousyrittäjät voivat joutua vaikeuksiin, jos vesivarannot jäävät matalalle. Sateet ovat itselleni aktiivisen harrastuksen takia vain pukeutumiskysymys….

  1. On todella kuivaa ainakin Jyväskylän seutuvilla. Multiallakin viimeisen 40 vuoden aikana mitattujen pohjavesien keskimääräisten minimiarvojen alapuolella mennään ja loppua ei tunnu näkyvän vaikka esim. 10 vuorokauden ennusteissa lupaillaan etukäteen, mutta kun ne ”luvatut sadepäivät ” tulevat reaaliaikaan, niin ei vain sada tippaakaan.
   Normaalikaivotkin ovat huokuneet tyhjyyttä monissa paikoin maakuntaa jo elokuussa alkaneen kuivan kauden jälkeen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.