Salaisissa peitetehtävissä

Julkaistu

Hei taas. Tämä on ensimmäinen blogikirjoitukseni sitten viime pääsiäisen. Pian sen jälkeen jäin vapaalle myös meteorologin töistä ja vasta tällä viikolla olen palannut päivätyöhöni. Missä olen sitten ollut? Salaisissa peitetehtävissä.

Olen karistanut harteiltani ilmatieteilijän viitan ja asettunut sellaisen ihmisen asemaan, jonka ainoat tietolähteet tulevista ilmoista ovat Foreca.fi:n nettisivut ja Pekka Poudan naama iltauutisissa. Olen päivitellyt helteitä, lumen puutetta, purevaa pakkasta ja vaihtanut naapurin kanssa kuulumisia siitä, mitä ”ne” lupasivat ensi viikolle.

Kiitos nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien minulla on mahdollisuus seurata Forecan ennusteiden pohjana olevia ennustemalleja kotoa käsin, mutta äitiyslomalle jäädessäni jättäydyin suosiolla lomalle näistäkin. Osaksi tämä johtui luonnollisesti siitä, että sääasioille ei yksinkertaisesti ollut aikaa, osaksi siitä, että joskus on hyödyllistä pitää taukoa työstään. Kolmas syy oli tämä, josta kirjoitan: halusin nähdä, millaista toisella puolella on.

Meteorologit saattavat nimittäin elää omassa kuplassaan mitä sääennusteisiin tulee. Kun on itse nähnyt kaikki erilaiset sääennustemallit ja niiden tarjoamat vaihtoehtoiset tulevaisuudenkuvat, kertoo huomisen sääkartta meteorologille luonnollisesti paljon enemmän kuin se kertoo tavalliselle sääennusteen käyttäjälle. Paljon informaatiota häviää tai hävitetään siinä prosessissa, kun ennuste käännetään radiotekstiksi, kartaksi tai huomista kuvaavaksi sääsymboliksi ja lämpötilaksi. Lost in translation. Tästä johtunee, että meteorologin näkökulmasta ennusteet menevät harvoin pieleen. Ovatko ennusteet käyttäjän mielestä yhtä käyttökelpoisia?

Yllätin itsenikin sillä, miten paljon tulin seuranneeksi vapaasti jaettavia säätietoja kotona ollessani. Rehellisesti sanottuna elämässäni on ollut sellaisiakin vaiheita, jolloin en ole kokenut sääennusteita henkilökohtaisesti tärkeiksi (nuori sinkku kaupunkilaisnainen, jolla ei ole ulkoilmaharrastuksia). Nyt kun pihassa on keskeneräinen autotallityömaa, eteisessä puettavana kahdet toppahaalarit ja lumisateen tullen kolattavana koko piha, sääennusteet kiinnostavat enemmän kuin koskaan.

Millaista siellä toisella puolella sitten oli? Eipä valittamista. Katsoin päivittäin Forecan täsmäsään kotipaikalleni. Tämä antoi mielestäni erittäin hyvän kuvan kuluvan päivän säästä ja osviittaa huomisesta ja ylihuomisesta. Sen sijaan etusivun sääkarttoja tai 10 päivän symboliennusteita en juurikaan katsonut. Kun autotallin peltikattoa asennettiin, seurasin ahkerasti tutkakuvista, onko lähialueille kehittymässä kuurosadepilviä. Kun tarvittiin näkemystä sään kehityksestä yli viiden päivän päähän, turvauduin 15 vuorokauden parviennusteeseen – se sai suhteellisen hyvin kiinni esimerkiksi viimeisimmän pakkasjakson päättymisajankohdan. TV:n säälähetyksiä tuli myös katsottua paljon, mutta liekö kyse ammattitaudista, kun itse sääasia jäi niitä seuratessa sivuseikaksi.

Peitetehtäväoperaatio on nyt suoritettu ja tämä meteorologi palannut Forecan muonavahvuuteen – tavataan siis jatkossakin täällä blogissa.

20 vastausta artikkeliin “Salaisissa peitetehtävissä”

 1. Näkyykö naama myös TV:ssä vielä, lähitulevaisuudessa?

  1. Johan Liisa oli tv:ssä tuossa päivä pari sitten. Alueellisessa säätiedoituksessa ainakin :)

   Kiva vain että tuli/tulit takaisin :)

   1. Sääennustuksessa siis, ei tiedoituksessa :D

   2. Okei, jäänytkin hieman vähemmälle viime aikoina tuo telkun sääennusteiden katsonta osaltani.

    1. Joo, täällä siis ollaan jo oltu tällä viikolla. Kiva olla takaisin töissä!

 2. Hei Liisa,
  Olipa hyvä kirjoitus. Mekin olemme ”salaisissa peitetehtävissä” eli talvikuukaudet poissa sieltä normaalikuvioista. Tehtäviin kuuluu paljon ulkoilua, niinpä Foregan sivuja tulee silmäiltyä joka aamu niin kotipaikkakunnan kuin ”peitetehtävä paikkakunnankin” osalta. Täytyypä kurkkia noita mainitsemiasi muitakin osioita eikä aina vaan 10 pv.

  1. Hei Hanna, kiitos kommentista! Toivottavasti ilmat suosivat missä olettekin! P:lle terveisiä.

 3. Moikka Sinulle!
  Onpa mukavaa, että olet palannut. Eiköhän niitä peitetehtäviä(kin) riitä, kun on pari mussukkaista peiteltävänä. Ja varmaan itselleenkin on mukava peittoa kiskoa samalla kun ”Levolle lasken, Luojani” supisee.
  Kumpi tämä viimeisin tulokas on, neito vai herra, saaneeko udella?

  Jk. Meikän peitetehtävä illalla on autonrotteloansa peitellä, voi ***** tätä suomen talvea, en tykkää.

  1. Tosiaan, on niitä kaikenlaisia tehtäviä, nyt tosiaan tuplasti enemmän.

   Nyt ainakin näyttää niin lauhalta jatko, että saa nähdä kuinka talven käy.

 4. Hei Liisa, kiva että olet palannut ”julkisuuteen”….. pidän kirjoituksistasi …..

  Forecan sivu on suosikeissani ja sitä tutkailen lähes päivittäin … olen friikki kasviharrastaja ja saderintamat tai niiden puuttumiset sekä ilman lämpötilat, myös yöaikaan ovat minulle tärkeitä näin talvellakin; lisätäkö pakkaspeittoa ruusuille, vähentääkö niiltä havusuojaa vai onko tarpeen ilmastoida taimivaiheen puuvartisten talvetuslavaa tai raottaako maakellarinovea homeongelman ennaltaehkäisemiseksi. Entä tuleeko lunta niin paljon, että jänistensuojaverkot nuorten puiden ja pensaiden ympärillä uhkaavat hautautua lumeen, niinkuin kahtena ed. talvena on käynyt, vaatien välittömiä toimia ….. kiitos siis nykyajan tietoliikenneyhteyksien ja informaation jakajien työpanoksen mediassa; on mistä valita meidän kunkin ”matalan profiilin tallaajan” tarpeen mukaan!

  1. Mielenkiintoista kuulla, sää koskettaa ihmisiä monilla tavoin. Toivottavasti tämä hieman oikukas talvi ei ole ollut hankala kasveille!

 5. Olen jo vuosia ollut sitä mieltä,että sää ennusteet ovat yllättävän tarkkoja.Jos kuuntelee tai katselee yleis ennustetta ei se välttämättä täsmää alueen sisällä paikallisesti kaikkialla.Mutta onhan tarjolla nykyään tarkempia paikallis ennusteita ja jos seuraa useamman kanavan ennusteita ,joku täsmää aina.Ja saahan sitä jättää vähän keli- sekä pelivaraa ,vaikka se ei muodikasta olekkaan.Työ- ja vapaa-ajan iloa sekä onnellista työvuotta toivotellen Liisalle työtovereineen.

  1. No joo edellisen tai saman päivän ennuste ehkä osuu, mutta esim viikon päähän ei toiveittakaan että osuisi.

   1. Paikallissääennusteet onkin tarkoitettu lähinnä parin seuraavan päivän ennakointiin. Sitä pitemmälle ulottuvissa ennusteissa kannattaa tutustua säätilanteeseen tarkemmin esimerkiksi karttamateriaalin avulla. Tuo mainitsemani 15 vrk:n ennuste on myös hyvä kurkata; siitä käy ilmi ennusteen luotettavuus.

    1. Niinpä, vaan turha on katsella 15 päivän ennusteita kun ei nuo parin päivänkään ennusteet osu kohdilleen. (viimeisin plörinäksi mennyt ennuste koski viime lauantaita) Eli ei voi suunnitella tekemisiään ennusteiden mukaan.

 6. Itse olen sitä mieltä, että Forecan ja ilmatieteen laitoksen päiväkohtaisissa ennusteissa on yllättävään paljon eroja. Ei niinkään näin matalapaineaikaan, jolloin ennustaminen on aika helppoa, mutta varsinkin pakkaskausina ennusteissa saattaa olla jopa viiden asteen heittoja suuntaansa. Sen tietysti arvaa, sillä korkeapainepakkasessa saman kunnankin sisällä voi olla isoja eroja, jopa naapurikylien välillä.

  Myös 15 vuorokauden parviennustetta olen silmäillyt. Sehän on vasta avattu ja etenkin loppupäästään aikamoista hakuammuntaa, mutta kyllä se muutoksia haistaa. Muutoksista jos puhuu, niin tämä viimeisin helmikuun lauhtuminen ei ollut kovinkaan mukava muutos, tosin olihan sekin nähtävissä pitkissä ennusteissa. Seuraavaa muutosta malli on haistellut ensi viikon lopulle. Silloin näyttäisi ainakin pohjoisessa ja Keski-Suomessa palaavan pakkaselle viikolla 8. Sitä sopii toivoa, sillä nollan ympärillä pyörivä keli, kun välillä uhkaa tulla ihan vettä, ei vain ole pätkääkään talvista!

  1. Hyvä havainto; pakkasennusteiden suurehko ero johtuu varmaan erilaisista tavoista editoida tietokoneen laskemaa ennustetta IL:ssä ja Forecassa. Matalapainetilainteiden sateiden ajoitukset pohjautuvat kummassakin talossa taas pitkälti samoihin, editoimattomiin malleihin (tai oikeammin: editoinneilla ei niissä tilanteissa ole niin suurta painoarvoa).

   Parviennusteessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä kohtaa parvi ”hajoaa” eli ennustekäyrä leviää laveaksi. Se kertoo, mihin asti nykyinen ennuste on luotettava. Jos käyrä pysyy hyvin koossa, ennustetta voi käyttää parhaimmillaan sinne kahden viikon päähän.

 7. Mulla oes yksi toivomus sulle Liisa! Tie tasapuolisesti auamu ja iltavuoroo niin myökii iltoo ja uamua tekevät nähhään sinut olohuoneemme kulumaukseksessa.

  Tervetulloo vuan takas töehen!

  1. :D Kiitos! Listoillani on kaikkia vuoroja, aamujen ja iltojen lisäksi myös päivävuoroa, jolloin tehdään aluesäätä Maikkarin nettisivuille.

 8. -olisi mukava tavata, kun olet niin kauniin näköinenkin

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.