Avantoon!

Julkaistu
Kuva: Geoff Jones / Wikipedia Commons.
Talvi voi tuottaa uusia kokemuksia. Joko on tullut testattua avantouinti? Kuva: Geoff Jones / Wikipedia Commons.

Lähipäivät ovat sään selvää lauhtumista, ja kyllä sitä kylmää jo kesti – tarpeeksi ainakin minulle. Mutta vaikka etenkin lounaassa päästäneen viimeistään alkuviikolla ajoittain jopa suojan puolelle, talvi tässä toki jatkuu.  Joten on paras vaan elvyttää sekä uusia että entisiä talvisia harrastuksia. Kannattaa mielummin tehdä itse kaikenlaista kuin vain pitää takapuolta penkissä ja katsoa televisiosta kun muut rehkivät, oikein keskenään kilpaillen. Kilpailla kannattaa ensi sijassa oman itsensä kanssa; aina joku osaa kaiken paremmin, ei se voi olla se juttu, vaan oman tekemisen ilo.

Niinpä lähdin ottamaan selvää, mitä kaikkea tässä Suomen talvessa voikaan tehdä. Ajattelin lähteä muodikkaasti siitä vähän extreemimmästä – tai ainakin siltä kuulostavasta – päästä. Muistin, vähän autettuna, avantouinnin. Niin, avantouinnin: jotkut uivat jopa talvipakkasilla pulahtaen hyiseen avantoon ja ihan tuosta noin vain. Siis ei muuta kuin kysymään asiasta.

Arkkitehti Ville Hara Avanto arkkitehdeistä, sinä ainakin uit myös talvisissa avannoissa. Mistä tuo avanto tulee aina arkkitehtitoimiston nimeen asti?

– Kyllä näin on. Avanto nimenä kertoo toimistomme suunnittelufilosofiasta. Samalla tavalla kuin pulahdus avantoon on voimakas elämys, me Avanto Arkkitehdit haluamme luoda tiloja, jotka herättävät tunteita. Toimistomme suunnittelemat ympäristöt ovat kokemuksellisia, tiloissa liikkuminen on elämys. Näemme arkkitehtuurin keinona parantaa ihmisten päivittäistä elämänlaatua. Myös kestävä kehitys on meille tärkeää: haluamme, että avantoja on myös tulevaisuudessa. Rakentaminen ja rakennusten käyttö aiheuttaa suuren osan kasvihuonepäästöistämme. Arkkitehdin ammatti tarjoaa monia mahdollisuuksia vaikuttaa mm. yhdyskuntarakenteeseen, liikenteeseen ja rakennusten energiankulutukseen.

Eikö avannossa uiminen ole melkoisen hyinen harrastus? Mitä se vaatii?

– Itse käyn talviuimassa Uunisaaressa, missä samaa ihmetteleviä ulkomaisia matkailijoita touhua ihmettelemässä riittää. Tuntuu, että monille ajatus jääkylmästä vedestä aiheuttaa suurimman kynnyksen kokeilla lajia. Ei se ole sen kummempaa, kuin pulahtaa veteen – ylös kyllä pääsee nopeasti. Avantouintikäsineet, -jalkineet ja pipo tekevät uimisesta miellyttävämpää, mutta mitään erityisiä taitoja tai varusteita ei tarvita. Lajin terveysvaikutuksista puhutaan paljon ja jonkinlaista näyttöäkin asiasta taitaa olla, vaikka syistä ei täysin olla selvillä. Itse uskon, että ihminen psykofyysisenä olentona rentoutuu saunoessa ja uidessa, mikä sitten vaikuttaa mm. verenpaineeseen. Tunnelma uintiseuroissa on poikkeuksetta lupsakka, joten myös sosiaalisilla seikoilla voi olla oma vaikutuksensa.

 Voisinko vaikka minä noin vain pulahtaa avantoon? Onko joku tietty sää suositeltavin avannossa uimiseen?

– Kyllä voisit. Alan harrastajat tosin puhuvat itse talviuinnista, sillä avantouinniksi touhu muuttuu vasta meren jäädyttyä, mikä tänä vuonna tapahtui vasta myöhään. Pakkasella vesi joidenkin mielestä ei tunnu niin kylmältä, kun matkalla avantoon on jos saunan jälkeen ehtinyt jäähtyä. Lumisateessa voi tulla vilu jo ennen avantoon pääsyä, kun lumihiutaleet sulavat lämpimälle iholle. Myös kova tuuli viilentää tehokkaasti paljasta ihoa. Itse herkistyn uidessa aistimaan ympäröivää luontoa ja jokainen kerta tuntuu erilaiselta. Oma suosikkiuintisääni on helmikuun kuulaan kirpeä pakkaspäivä. Aurinko tuntuu jo silloin lämmittävän, mutta parasta talvea on yhä jäljellä.

Tuli saatua vinkki ehkä aivan uudesta mahdollisuudesta hyödyntää olosuhteitamme.

 

Kuvan osoite: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Icehole.jpg

Avanto arkkitehdit: http://www.avan.to/

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Avantoon!”

  1. Nonniin kun kerran niin on hieno juttu niin videota kehiin jossa meteorologi uiskentelee kilpaa muitten kanssa. :D

    Enkä sillä sano että muita vain yllyttäisin.
    Olen kyllä itse käynyt joskus avannossa pilkillä ollessa. Ei ollut ihan tarkoituksellista se, mutta voisihan se olla hyvä harjoitella jos toisenkin kerran tippuisi. Mutta en harjoittele, katseleen mieluummin ensin että on siellä joku toinenkin jo ja sitten vasta lähden jäille. :D

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.