Siellä syvin lumi missä kalhu on sivakka

Julkaistu
Tyylillä on väliä. Hiihtolomalla se ihan oma tyyli ja tekeminen on kuitenkin pääasia. Kuva: FIS World Cup Cross Country - January 7-8 2006 in Otepää, Estonia, Men's 15k Classic XC/Wikimedia Commons.
Tyylillä on väliä. Hiihtolomalla se ihan oma tyyli ja tekeminen on kuitenkin pääasia. Kuva: FIS World Cup Cross Country – January 7-8 2006 in Otepää, Estonia, Men’s 15k Classic XC/Wikimedia Commons.

Liukasta vettä jäisen jalkakäytävän päällä, lumisohjoa lauhalla säällä. Lumesta tuli ykskaks vettä imenyt likomärkä pesusieni, luiskahdukseen kun ei päättyis tieni. Joko huomiset pilvet tois kuivan ja veis tän vaivan, jotta vielä talvi-ilon jostain kaivan. Kokeilin siis, millä rytmiikalla tuota ikkunantakaista ilmaa voisi ilmentää ja arkustaan ammentaa. Ja kohta pakkasta jo toivon, joka tilanteen voisi taittaa. Lauhan ilman lotina on tässä nyt kotina. Tämä sää on kökkö, pesään kuitenkin on pantava pökkö. No ei tämä runoudeksi riitä, se siitä, mutta sanoiksi tulkoon illan aatos.

Lumipula painaa etelässä ja lännessä päälle, jos hiihtolomalla on hikilaudat alla murtomaan risukoloihin mieli. Tasaisempaa lumi on vaikka järvien jäällä. Mutta lyly liikkuu lykkimällä, kalhu kulkee vaikka kainalossa. Kyllä luntakin lisää tulee, kunhan entinen vähän kasaan painuu. Melkein se on niin, että hiihtolomien lumet ovat kuten nyt, ellei ensi keskiviikon lumisade hankia henkiin heruta. Ei se maan valkea koriste pois karise, vaikka nyt osassa Suomea vettä imi.

Niin, vaikka suursäätila on omalla tavallaan lauha, niin ei kuitenkaan liian lauha. Pieniä sateita riittää monellekin päivälle, ja jatkossa ne ovat tämänpäiväistä lumisempia. Lumitalven ystäville on luvassa ensi keskiviikkona ehkä tuhdimpikin lumisade etelästä, aika näyttää – lasketut ennusteet ovat perusolemukseltaan aina suuntaa antavia, vaikka nämä säät nykyään useimmiten aika hyvin osataankin. Eikä suojasään pitäisi hiihtämistä estää, sitä vartenhan on omat voiteensa, kuten vaikka vitikelille omansa. Osa pukeutumiskysymystä siis tämäkin talvinen luisto. Erivärisiä voiteita vain sinne käsilaukkuun, niin kyllä se siitä.

Vanha kunnon hiihtoloma on nyttemmin kauhtunut vain talvilomaksi, mutta ehkä se on poliittisesti korrektimpi niin. Hiihtolomaa ideoitiin jo 1920-luvulla, mutta ajatuksen lopullinen läpivienti kouluhallinnossa lienee yksiselitteisesti Lauri ”Tahko” Pihkalan panoksen ansiota. Sama mies loi pesäpallon. Hiihtoloma on ollut kouluissa vuodesta 1933 alkaen. Oliko kenties juuri hiihdossa myös massojen vaikeakulkuistenkin talvien liikkumismuotona jotain sen ajan henkeen sopivaa? Myös ilman sitä yhden nykyolympialajin sisältämää ampumista. Mutta nyt hiihdosta on tullut talvi. No paraskin puhuja – en omista suksia…

Lylyä lykkimään (otsikon sisältämän salakielisen sanoman selitys): http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1080

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FIS_WC_Otep%C3%A4%C3%A4_2006-1.jpg

 

2 vastausta artikkeliin “Siellä syvin lumi missä kalhu on sivakka”

  1. Nämä teidän bloginne ovat edelleen hauskoja. Keep on.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.