Lempeät kesäpäivät ohi – iso harppaus kohti syksyä

Julkaistu

Viime aikoina olemme saaneet kuulla varsin monotonosia sääennusteita: tavanomaista lämpimämpää ja aurinkoista kesäsäätä on ollut tarjolla, vaikka kalenterin puolesta pitäisi olla jo selviä syksyn merkkejä ilmassa. Shortsi- ja t-paita -sesonkini on tänä vuonna jatkunut poikkeuksellisen pitkään – jo neljä kuukautta! Kiistatta terminen kesä onkin paikoin ollut poikkeuksellisen pitkä maan pohjoisosassa, jossa se ei kaikkialla ole vieläkään päättynyt, vaikka tilastojen valossa tällä viikolla termisen syksyn pitäisi alkaa jo Salpausselän korkeudella. Pitkittyneestä kesästä ja vähäsateisuudesta saammekin kiittää sitkeää Länsi-Venäjän korkeapainetta, joka on pakottanut viileämmät ilmat ja sateet Länsi-Eurooppaan pumpaten meille samalla varsin lämmintä ilmaa aina Välimereltä saakka.

Aikansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin. On aika kaivaa taas kaivaa esille lämpimämpää puettavaa, sillä säätyyppi muuttuu lähipäivinä selvästi. Onhan jo aikakin! Färsaarilla on matalapaineen keskus, josta irtaantuu nopeasti liikkuva ja syvenevä osakeskus Itämeren eteläosaan. Yhdessä nämä voimistavat tuulia jo selvästi alkuviikolla. Keskiviikosta tulee tuulisin päivä ja kyllä silloin läntisillä merialueilla on potentiaalia ihan myrskypuuskillekin. Tähän mennessä syyskuun kovin yksittäinen tuulenpuuska on ollut vaisuhko 15,0 m/s Bogskärillä ja tämä ylitettäneen helposti lähipäivinä. Lisäksi maan etelä- ja länsiosaan on tyrkyllä länsinaapuristamme sateita. Keskiviikon jälkeen sateita on tiedossa ainakin Etelä- ja Länsi-Suomeen. Lämpötila kuitenkin pysyttelee aluksi keskiarvojen yläpuolella, ajoittain lähellä 20 astetta poutaisilla alueilla. Varsinainen muutos syksyisempään suuntaan voi saapua meille viikonloppuna tai viikonvaihteessa, jolloin uusimpien malliennusteiden mukaan päivälämpötilat jäisivät pohjoisessa jo alle 10 asteen ja etelässäkin mentäisiin alle 15 asteeseen. Samalla yöpakkaset yleistyisivät.

Forecan nettisivuilla on monipuolinen Tuuliennuste-työkalu, josta näät ennustetun keskituulen lisäksi puuskat. Keskiviikolle on luvattu myrskyisiä puuskia Selkämerelle ja paikoin kovia puuskia maalle. Katso itse lisää: http://foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/tuuliennuste/itameri
Forecan nettisivuilla on monipuolinen Tuuliennuste-työkalu, josta näät ennustetun keskituulen lisäksi puuskat. Keskiviikolle on luvattu myrskyisiä puuskia Selkämerelle ja paikoin kovia puuskia maa-alueillekin. Katso itse lisää: http://foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/tuuliennuste/itameri

Harvinaisen vaisu hurrikaanikausi

Myrskymatalapainetoiminta on tuntunut jarruuntuneen koko pohjoisella pallonpuoliskolla loppukesän ja alkusyksyn aikana. Kauden ensimmäistä hurrikaania, Humbertoa, saatiin odotella miltei poikkeuksellisen pitkään. Se voimistui trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi Kap Verden länsipuolella syyskuun 11. päivä. Mikäli näin olisi käynyt päivää myöhemmin tai ei ollenkaan, olisi hurrikaanikausi startannut myöhemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Muutamiakin teorioita on esitetty syiksi vaisulle hurrikaanikaudelle. Todennäköisimpänä teoriana pitäisin tavanomaista korkeampaa ilmanpainetta läntisellä Atlantilla. Normaalisti puhutaan ns. Azorien korkeapaineesta, mutta nyt voitaisiin lisätä termiin myös Bermuda: ”Azorit-Bermuda -korkeapaine”. Ilmanpaine on pysytellyt siis tavanomaista korkeampana myös Bermudan ympäristössä ja osittain Karibiallakin. Alailmakehässä tämä on aiheuttanut ilman laskevaa liikettä ja divergenssiä, kun taas hurrikaanit vaativat syntyäkseen ja voimistuakseen voimakkaita nousuvirtauksia. Ilma on ollut yksinkertaisesti liian kuivaa. Yleensä Atlantin trooppisilla vesillä alkunsa saaneet syklonit suuntaavat kohti Meksikonlahtea ja voimistuvat siellä. Yksikään matalapaine ei ole onnistunut raivaamaan tietänsä loppukesästä tai alkusyksystä Karibialle saakka voimistuakseen hurrikaaniksi. Toisena hurrikaaneja blokkaavana tekijänä on pidetty Saharalta Atlantin yli matkaavia hiekkapilviä. Nyt jännitetään, minkälaisia tuhoja kauden enimmäinen Meksikonlahdelle alkunsa saanut Ingrdid-hurrikaani tulee kylvämään lähipäivinä.

Itse olen odottanut syyssateita ja -myrskyjä kuin kuuta nousevaa. Elo- ja syyskuu ovat tuntuneet näin myrskybongarin silmissä laimeilta. Säässäkin täytyy olla actionia – olemmehan me Suomessa tottuneet nopeastikin vaihteleviin sääolosuhteisiin. Oletko sinä valmis syksyn myrskyihin ja pimeneviin iltoihin?

15 vastausta artikkeliin “Lempeät kesäpäivät ohi – iso harppaus kohti syksyä”

 1. Varsin erikoinen kommentti meteorologilta, että odottaa syysmyrskyjä. Myrskyt kun tekevät yleensä pahaa jälkeä.Ja kuinkahan kauan tätä lännen sadealuetta on ennustettu jo saapuvan Suomeen. Ei taida tulla.

 2. Odotan innolla veret seisauttavia syysmyrskyjä kirjoittajan tapaan. Täytyyhän niitä tulla
  jo luonnon tasapainonkin takia tämän tylsän leppeän, melkein ikuisesti jatkuneen kesän jälkeen.

 3. ”Lämpötila kuitenkin pysyttelee yhä vain keskiarvojen yläpuolella, ajoittain lähellä 20 astetta. ” ”…-iso harppaus kohti syksyä!” ? Tuulla voi kesälläkin.

 4. Minun puolestani syysmyrskyt saavat tulla kaatosateineen, kunhan ei pahasti metsää kaadu ja tule suuria henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Sellainen sopivasti riepotteleva myrsky poikittaisine sateineen on omalla tavallaan rauhoittavaa seurattavaa hiljaisen auringonpaisteen jälkeen. Tasaisessa sateessa, sateenvarjon alla, on mukava kävellä ja kuunnella sateen ropinaa. Poikittaisessa ehkä ei niinkään, mutta eivät nuokaan sentään viikkoja kestä. Viilenevät ja pimenevät illat kelpaavat myös, sillä mikäs sen mukavampaa lenkkeilysäätä on kuin kirpakka, raikas syyssää? Kesä on ollut pitkä ja ihan mieluisa, mutta saa se syksy jo tullakin.

  Pienenä P.S:nä pakko todeta että tätä tekstiä oli ilo lukea. Kielenhuoltofriikkinä ihastelin oikein kirjoitettuja moniosaisia yhdyssanoja ja potentiaalimuotoja. Näitä niin harvoin näkee nykyteksteissä, etenkään blogeissa. Ihan pakko kehaista, vaikka meneekin pahasti aiheen vierestä. :)

  1. Aiheen vierestä tämäkin. Kyllä, sekä Markus että Petri osaavat kirjoittaa suhteellisen virheettömästi. Silti itse et näköjään omassa tekstissäsi sovella oikeinkirjoitusoppeja, vaikka kielenhuoltofriikki oletkin – ehkä vain muiden tekstejä kohtaan? =)

   1. Parhaani mukaan kirjoitan. :) Jos ja kun virheitä tulee, se johtuu siitä etten pingota esim. pilkutuksen kanssa niin paljon blogikommenteissa kuin pingottaisin gradua tai lehtiartikkelia kirjoittaessa. Syynä on myös se, etten ihan oikeasti aina tiedä mikä on se ”absoluuttisen oikea” kirjoitusmuoto. Se että sanon olevani kielenhuoltofriikki ei tarkoita että olisin täydellinen, vaan että arvostan mahdollisimman huoliteltua kieltä.

    Saa kai sitä silti sanoa pitävänsä toisten huolitellusta kirjoitusasusta, jota näkee nykypäivänä harmillisen vähän? Vai pitääkö siihen kenties anoa joku erillislupa kielioppipääsykokeella? Ehkä tuohon pätee sitten sama kuin toisten tekstien haukkumiseen, eli ei saa pilkata kielivirheitä ellei itse kirjoita virheettömästi. Pitänee jättää kehumisetkin jatkossa väliin.

 5. Näin kesämiehenä syksyn tulo lähinnä aiheuttaa alakuloa. Ei vesisateissa mitään hienoa ole ! No, seuraavat 7kk tarvii taas kituutella jotenkin, onneksi joulukuussa pääsee edes viikoksi lämmittelemään.
  Jos olis tarpeeksi massia, asuisin syyskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin päiväntasaajan tuntumassa tai Floridassa …
  Neljä vuodenaikaa muka siunaus, ja PAH !!!

  1. Ihan samoissa mietteissä edellisen kesämiehen kanssa- minäkin asustelisin mielelläni kylmän ajan jossain siellä, missä aurinko jatkaa lämmittämistä eikä veri pysähdy uimaan mennessä. Uimarantakausi on ollut tänä syksynä ihanan pitkä ja vielä tänään pulahdin jo kovasti kylmenneeseen mereen. Taitaa tämän kesän uimakausi päättyä viikonloppuun :(

 6. Ei tässä mitään syksyä kaivata, kesä voisi vielä jatkua kuukauden puolitoista ja sen jälkeen voitaisiin siirtyä kunnolliseen talveen. Jätetään välistä ne märät ja loskaiset kelit.

 7. Odotan todella syyssateita ja -myrskyjä. Tänä kesänä kun ei old satanut kuin muutamana päivänä vaan. Joidenkin puiden lehdet ovat jo ihan ruskeita kuivuuden takia.

 8. Ei ole mahdotonta, että Lapissa sataisi ensi viikolla lunta tai räntää. Matalapaine ylittää Suomen viikonvaihteessa ja sen jälkeen meille kiertyy koillisesta varsin koleaa ilmaa. Mallit ovat vielä hieman erimielisiä kylmenemisen voimakkuudesta ja sateisuudesta viikonlopun jälkeen. Parhaimmillaan (lue: pahimmillaan!) päivälämpötilat tipahtavat lähes 10 asteella ja öisin voi esiintyä pakkasta eteläisintä Suomea myöden. Mikäli kylmin skenaario toteutuu, voivat syksyn ensimmäiset lumihiutaleet leijailla alas taivaalta jossain päin Lappia. Todennäköisesti lähinnä tunturialueilla. Täytynee tarkennella ennustetta lähempänä!

 9. Ei liity juttuun, mutta tuohon teidän uutuuteen eli 15 vrk ennusteeseen. Lisätkää siihen vähän selityksiä pliis, nyt on vähän vaikeaselkoinen.

  1. http://www.zalama.net/storm.php

   Tämä Muuramen ukkostutka antaa reaaliajassa sateiden sijainnin. Tällä hetkelläkin Forecan sadetutka on aivan eri planeetalta niin sanotusti osuvuuden suhteen.
   Edelläolevan perusteella eilenkin lenkkeiltiin kastumatta, kun seurattiin sadealueen etenmistä Jyväskylän seudulla eikä tarvinnut arvuutella eli ennustella:)-

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.