Syksy saa vauhtia, aurinkokin siirtyy etelään

Julkaistu
Luvassa on lisää väriä lehtiin. Kuva: timo_w2s/flickr
Luvassa on lisää väriä lehtiin. Kuva: timo_w2s/flickr

Viime yönä oli upea sumu. Se melkeinpä houkutteli sisäänsä, ulos kävelylle, katsomaan ja hengittämään sitä lähempää. Tuulen heikettyä yö yritti olla ties kuinka kylmä, mutta sumu suojasi lämpimään tottunutta luontoa ja piti lämpötilan ainakin täällä pääkaupunkiseudulla kymmenkunnassa asteessa. Toivottavasti ensi yönäkin on sakea sumu, on se niin kaunista. En tosin tiedä, mitä kuului lentoliikenteelle; ainakin tästä Malmin yli lensi aamuyöllä matalalla yksi jos toinenkin kovaääninen iso lentokone. Jokunen niistä tuli jopa bongattua ( http://www.flightradar24.com/60.18,24.93/7 ), mutta sitten uni taas voitti. Toivottavasti Barcelonassa on hauskaa.

Helsingissä, kuten muuallakin Suomessa, mutta erityisesti lännessä, jossa ei sada, kannattaa yrittää nauttia vielä suhteellisen lämpimästä syyssäästä, tosin huomenna sunnuntaina tulee jo sadekuuroja. Lappiin alkaa virrata itäkoillisesta kylmempää ilmaa. Alkuviikon kuluessa, riippuen tarkemmin siitä, miten matalapaineet lopulta liikkuvat, sää muuttuu vähitellen koko maassa selvästi aiempaa kylmemmäksi. Etelässä tosin lienee kaikkein viileintä vasta keskiviikkona ja torstaina, silloin päivälämpötila jäänee yleisesti 10 asteen alapuolelle. Kuinka paljon, jää vielä sääpalvelun tarkennettavaksi moneen kertaan. Myös yöpakkasia alkaa olla ensi viikon mittaan. On siinä muutosta, jos tänäänkin on etelässä päästy vielä n. 15 asteen päivälämpötiloihin.

Näin syksy jatkuu Helsingissä. Kuva: ECMWF jäsensivut.
Näin syksy jatkuu Helsingissä. Tulkinnasta edellisissä kirjoituksissani. Kuva: ECMWF jäsensivut.

Sään muutokseen liittyy toki myös sateita, paikoin varmasti runsaitakin. On paikallaan muistuttaa, että sateita ja niiden liikkeitä voi parhaiten seurata sadetutkan avulla. Tällainen on esim. näillä Forecan sivuilla ( http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/salamat ja http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/radext2?zoom=sfi2 , edelliseen on lisätty salamaniskut). Niissä on paitsi havaittu eli säätutkilla mitattu tilanne, perässä myös tietokone-ennuste tilanteen kehittymisestä ajassa eteenpäin. Tällaisen tiedon avulla pystyy sopivassa tilanteessa hyvinkin ajoittamaan esim. töistä kotiin lähtemisen niin, ettei kastu.

Myöhään sunnuntai-iltana aurinko siirtyy paistamaan kohtisuoraan juuri ja juuri eteläiselle pallonpuoliskolle. Elämme siis syyspäiväntasauksen aikaa. Päivän ja yön pituus on koko maapallolla 12 tuntia, ja jatkossa meidän päivämme entisestään lyhenevät. Keskitalvea kohti aurinko ei vähitellen vaikuta enää juuri lainkaan siihen, mihin aikaan vuorokaudesta on lämpimintä ja milloin kylmintä. Ilmamassat ja -virtaukset, tuulet, pilvet ja sateet ottavat tässä auringon paikan. Mutta vielä aurinko on pitkään määräävässä asemassa. Tosin niin, että jossain vaiheessa sen teho ei enää riitä esimerkiksi hälventämään aamuisia sumupilviä.

NOAA Geophysical Fluid Dynamics Laboratory /Googlen tarkennettu kuvahaku.

Muistutan vielä asiasta kiinnostuneita sekä Helsingin yliopiston Studia Generalia -luentosarjasta Muuttuva ilmasto (3.10.-7.11., ks. edellinen kirjoitukseni) sekä siitä, että hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee heti kohta Tukholmassa tiedeyhteisön viimeisimpiä arvioita ilmastonmuutoksesta ja nimenomaan ilmakehän kannalta. Working Group I (WG I) 12th Session, IPCC 36th Plenary Session.  Stockholm, Sweden, 23-26 September 2013.

 

Kuvien linkit:

http://www.flickr.com/photos/timo_w2s/300900949/sizes/z/in/photostream/

http://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_global_warming

 

2 vastausta artikkeliin “Syksy saa vauhtia, aurinkokin siirtyy etelään”

  1. Kiitoksia koko tiimille mukavan viihdyttävistä pakinoista kansantajuisen sääanalyysin lisäksi! Meille yksittäisille kansalaisille täsmätutkasta on isosti iloa syksyisille sienireissuille,.. Ja onpa siitä kaiketi hyötyä heillekin, joiden elinkeino on kovin riippuvainen vallitsevasta keliolosuhteesta heidän tiluksillaan tai tuolla tien päällä !!!

  2. Tarinat voi olla jonkun mielestä hyviä, mutta ei noiden ennustusten varaan todellakaan voi laskea mennee hommat reisilleen. No vuorokauden ennusteen voi katsoa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.