Syksyllä voi vaikka oppia jotain ilmastosta

Julkaistu
Ilokseni pihapiiriin ilmestyi punarinta, joka päästää jopa yllättävän lähelle. Tässä kuvassa ei ole se, vaan ehkä sen kaukainen sukulainen. Kuva: Wikimedia Commons.
Ilokseni pihapiiriin ilmestyi punarinta, joka päästää jopa yllättävän lähelle. Tässä kuvassa ei ole se, vaan ehkä sen kaukainen sukulainen. Kuva: Wikimedia Commons.

Muista katsoa lopusta vinkki Helsingin yliopiston Muuttuva ilmasto -luentosarjasta (Studia Generalia).

Syksy tulee meille edelleen hitaasti. Keski-Eurooppaan leviää luoteesta, Pohjois-Atlantilta, massiivinen matalapaine, kun taas Pohjois-Venäjän korkeapaine heikkenee. Suomessa seuraus tästä on kaakkoinen ilmavirtaus. Myös Mustanmeren pohjoispuolella on pienempi matalapaine, joka liikkuu mutkitellen kohti pohjoista mutta heikkenee samalla. Se työntää kuitenkin itäisimpään Suomeen huomiseksi sateita, jotka tiistaina ovat entisestään heikentyneinä Pohjois-Suomen itäosassa. Niitä ehkä enemmän mielenkiinto kohdistuu lounaasta meitä lähestyviin ensin mainitsemani ison matalapaineen sateisiin.

Näitä sateita leviää jo maanantaina lounaaseen ja viimeistään tiistain vastaisena yönä yleisemmin maan länsiosaan. On kuitenkin siinä ja siinä, saavuttavatko nämä sateet ihan Helsinkiä ja Tamperetta, sillä ne näyttäisivät vetäytyvän takaisin kohti länttä, kuin ottaakseen vauhtia uuteen yritykseen. Sateiden uusi ja onnistuva tuleminen sattuu keskiviikolle ja torstaille. Sateita leviää jälleen ensin lounaaseen, mutta vähitellen sataa maan etelä- ja länsiosassa. Viimeistään torstaina sateita levinnee myös Itä-Suomen pohjoisosaan ja Keski-Suomen maakunnan tienoille. Perjantaina ja lauantaina tilanne ei laskelmien mukaan suuresti muuttuisi: sateita tulisi edelleen varsinkin maan etelä- ja länsiosassa ja niitä aiheuttaisivat Keski-Euroopan alunperin laajan matalapaineen koilliseen siirtyneet rippeet eli enää matalapaineen sola.

Ken haluaa uskoa tietokonetta vielä tätäkin pidemmälle, varautuu myös ensi viikonvaihteessa ainakin maan etelä- ja keskiosassa edelleen sateisiin. Vaikka sää näin kerrottuna, siis sateen todenäköisyyskajauman avulla, alkaa kuulostaa jo hyvinkin sateiselta, kannattaa huomioida, että auringonpaisteisetkin hetket ovat edelleen mahdollisia; tarkoitus ei ole esittää, että joka päivä ainoastaan sataisi. Kunkin päivän sateet näkee sitten vaikka sadetutkalta.

Vähän yli kilometrin korkeuden lämpötila, sade ja ilmanpaineen kehitystä kuvaava tietokone-ennusteryväs. Kuva: ECMWF jäsensivut)
Vähän yli kilometrin korkeuden lämpötila, sade ja ilmanpaineen kehitystä kuvaava tietokone-ennusteryväs. Kuva: ECMWF jäsensivut)

Ilmamassa mitattuna 850 hehtopascalin eli millibaarin painepinnan (vähän yli kilometrissä keskimäärin) lämpötilalla ei sanottavasti ole muuttumassa, mutta pilvet ja sateet toki vaikuttavat päivälämpötiloja hieman alentavasti, kuten vastaavasti yölämpötiloja kohottavasti. Alkuviikon päivälämpötilat ovat sinä 15…18, Lapissa 12…16 astetta.

Kolusin hieman nettiä löytääkseni tähän joitain poimintoja maailman moninaisesta säästä. Meksikonlahdelle on vihdoin saatu aikaiseksi hurrikaani Ingrid, joka eniten vaikuttanee maanantaina Meksikon itärannikolla. ( http://www.nhc.noaa.gov/ ). Michigan-järvellä on eilen nähty ja kuvattu iso vesipatsas ( http://www.wetteronline.de/wetter-videos?day=13&month=09&year=2013&token=wh&cat=&sort=date ). Coloradossa on tulvinut ( http://www.wetteronline.de/fotostrecken?day=14&month=09&part=single&token=cf&year=2013 ). Euroopassa Alpeilla on parin kilometrin korkeuteen ja siitä ylöspäin satanut jo lunta. Karjaa on alettu jokasyksyiseen tapaan ajaa vuoristolaitumilta kohti laaksoja ( http://www.wetteronline.de/fotostrecken?day=13&month=09&year=2013&token=ab&part=single ).

Syksyn tuloa voi seurata vaikka Vaisala OY:n (Länsi-Vantaalla) mainiosta sääasemasta ( http://www.vaisala.com/vantaaweather/ ). Sivun alalaidasta löytyvät 48 hours ja 5 days -history graphs -osiot ovat suorastaan loistavia. Kannattaa etsiä pitkin nettiä myös muita luotettavia ja ajantasaisia sääasemia – niitä on.

Yliopisto edustaa korkeinta opetusta. Studia Generalia -luentosarja puolestaan yleistajuistaa valittuja ajankohtaisia tutkimuskokonaisuuksia. Juri ennen luentosarjaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on syyskuun lopulla julkistanut ilmakehän rakenetta koskevia uusimpia näkemyksiä. Kuva: fi.wikipedia.org.
Yliopisto edustaa korkeinta tutkimusta ja opetusta. Studia Generalia -luentosarja puolestaan yleistajuistaa valittuja ajankohtaisia tutkimuskokonaisuuksia. Juuri ennen luentosarjaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on syyskuun lopulla julkistanut etenkin ilmakehän rakennetta (osa 1/4) koskevia uusimpia näkemyksiä. Kuva: fi.wikipedia.org.

JA VIELÄ VINKKI: Helsingin yliopistossa on tänä syksynä (3.10. – 7.11.) Studia Generalia – luentosarjan aiheena Muuttuva ilmasto. http://www.avoin.helsinki.fi/studiageneralia/  http://www.avoin.helsinki.fi/studiageneralia/syksy_2013.htm  . Luentoja voi seurata myös verkossa.

 

 

 

Kuvien linkit:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotkehlchen_bird_.jpg

https://www.google.fi/search?as_st=y&tbm=isch&hl=fi&as_q=studia+generalia+syksy+2013&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:fc&biw=1426&bih=779&sei=gbE2UrqNIqaE4gS8iICADQ#as_st=y&hl=fi&q=studia+generalia&tbm=isch&tbs=sur:fc&facrc=_&imgdii=_&imgrc=NcXRVYrp5qyJ1M%3A%3BcsCuC6Y4-qSBVM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F5%252F52%252FHelsingin_yliopiston_p%2525C3%2525A4%2525C3%2525A4rakennus.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ffi.wikipedia.org%252Fwiki%252FHelsingin_yliopisto%3B1600%3B1200