Juhannussää: hellettä, rankkasadetta ja ukkosia. Lue, mitä missäkin!

Julkaistu

Juhannus, joulu ja vappu ovat jokaisen meteorologin painajaisia – ei siinä mielessä, ettemmekö mekin pitäisi näistä juhlallisista pyhistä, mutta toisinaan sään ennustaminen juhlapyhille tuntuu olevan melkoista rakettitiedettä. Media alkaa lypsää tietoa jo useita viikkoja etukäteen, ja ennustemallien näkemys säätilanteen kehittymisestä saattaa vaihtua pahimmillaan useitakin kertoja päivässä. Tämän vuoden juhannussään spekuloinnissa taisi  mennä itse kullakin sormi suuhun: tarjolla on nimittäin ollut rankkasateita, voimakkaita ukkosia, porottavaa auringonpaistetta ja kovia tuulia.

Erilainen juhannus Pohjois-Norjassa v. 2010 - yöttömän yön huumaa.
Erilainen juhannus Pohjois-Norjassa v. 2010 – yöttömän yön huumaa.

Keskiviikkoaamun mallien perusteella voi jo kohtalaisen luotettavasti ennustaa juhannusviikonlopun sään. Aloitetaan torstai-iltapäivästä ja -illasta, jolloin menoliikenne tulee olemaan vilkkaimmillaan.

Juhannusennuste

Torstai, 20.6. Heikkenevä säärintama on liikkeellä Suomen yli kohti koillista ja iltapäivällä hajanaisia sateita saadaan etelärannikolta kohti Länsi-Lappia ulottuvalla vyöhykkeellä. Illaksi sateet vähitellen kuivahtavat kasaan ja aurinkoinen sää valtaa alaa Länsi-Suomesta alkaen. Kun lähdette mökeillenne tai muualle juhannuksen viettoon torstaina, niin älkää kirotko ja miettikö, että ”tämmöinenkö se juhannuksen sää nyt tuleekin olemaan”. Torstai on nimittäin viikonlopun päivistä viilein ja pilvisin. Kovinkaan paljoa yli 15 asteen ei taideta missään päin maata mennä.

Juhannusaatto, 21.6. Lämpimän ilman virtaus pääsee alkamaan etelästä ja korkeapaineen selänne vahvistuu Suomen päälle, tervetuloa kesä! Perjantaista näyttäisi muodostuvan Itä- ja Pohjois-Suomeen hieman epävakaisempi: aamu- ja iltapäivän ajan heikkoja sateita voi tulla ja pilvisyys on monin paikoin runsasta. Illaksi sateet kuivahtavat ja vähitellen sää muuttuu selvästi aurinkoisempaan suuntaan. Etelässä ja lännessä herätään todennäköisesti varsin aurinkoiseen perjantaihin ja lämpötilat kohoavat päivän mittaan yli 20 asteen. Ehkä Lounais-Suomessa mittari kipuaa jo jossain kohtaa hellelukemille! Idän ja pohjoisen pilvisillä alueilla jäätäneen 15 ja 20 asteen välille.

Juhannusyö Juhannusyön taikoja toteutetaan ja kokkoja poltellaan koko maassa pääasiassa poutaisessa ja selkeässä säässä. Vuoden lyhin yö pääsee siis oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla. Juhannusyön lämpötilat ovat 10 ja 15 asteen välillä, mutta Itä-Lapissa saatetaan käväistä reilustikin alle 10 asteessa, joten lämmintä puettavaa mukaan yön rientoihin!

Maaperä on tällä hetkellä melko kostea valtaosassa maata, mutta Koillis-Lapissa, esimerkiksi Inarin ja Ivalon ympäristössä, on kuivaa. Tarkkaavaisuutta siis kokkojen polttamiseen!

Juhannusyön mielenkiintoisin sääilmiö on Ruotsista saapuva, n. 100-200 km leveä, sade- ja ukkosherkkä vyöhyke. Todennäköisesti se yltää Ahvenanmaalle jo yöllä ja liikkuu siitä aamuyöksi pikkuhiljaa mantereen päälle. Jos yön juhlinta uhkaa venyä pitkäksi näillä alueilla, niin kannattaa napata varmuuden vuoksi sateenvarjot mukaan ja tarkkailla länsitaivasta. Sade voi olla hetkittäin hyvin rankkaa ja salamointiin kannattaa suhtautua kunnioituksella!

Juhannuspäivä, 22.6. Sade- ja ukkosherkkä vyöhyke liikkuu aamun aikana kohti itää ja sijaitsee iltapäivällä Helsinki-Jyväskylä-Oulu -linjalla. Myös Lapin yli itään on liikkeellä sadekuuroja. Etelä- ja Keski-Suomen kuurovyöhyke heikkenee itään päin liikkuessaan, mutta voi aamu- ja iltapäivän aikana aiheuttaa paikallisesti hyvin voimakkaita saderyöppyjä. Samoin myös ukkosen todennäköisyys on hiipumassa iltapäivän aikana. Aurinkoisinta ja poutaisinta on juhannuspäivänä aivan läntisimmässä Suomessa ja toisaalta koko maan itäosissa. Eikä muuallakaan kannata heittää kirvestä kaivoon, jos synkät pilvet vyöryvät ylle, sillä kyse on ohimenevistä kuurosateista. Lämpötilat kipuavat yleisesti 20 ja 27 asteen välille Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Pohjoisempana on hieman viileämpää, ja toisaalta todennäköisimmin hellelukemia mittaillaan Itä-Suomen aurinkoisimmilla seuduilla.

Sunnuntai, 23.6. Ilmamassa lämpenee Suomen yllä: Etelä- ja Keski-Suomessa päästään jo melko yleisesti hellelukemille, paikoin aina 27…28 asteeseen saakka. Itä- ja Kaakkois-Suomessa voi kehittyä yksittäisiä iltapäiväkuuroja, joihin voi liittyä myös ukkosia. Toisaalta Lapissa on myös epävakaisempaa, sadekuuroja tulee yhä Keski- ja Pohjois-Lapin yllä ja pilvisyys on runsaampaa. Muualla maassa päivästä on tulossa todennäköisimmin puolipilvinen, länsi- ja etelärannikolla ehkä täysin selkeäkin. Keski-Lapin korkeudelle asti piisaa kesäisiä, yli 20 asteen lukemia, mutta pohjoisempana jäädään 15 asteen tuntumaan.

Uimavedet ovat viilentyneet selvästi alkukuun huippulukemista. Tällä hetkellä ne ovat koko maassa lähellä tavanomaisia lukemia. Juhannuksena Etelä- ja Keski-Suomessa pulahdetaan n. 17…18-asteiseen järviveteen, pohjoisempana järvet ovat n. 15-asteisia. Poikkeuksena sääntöön on Kilpisjärvi, joka on 4-asteinen. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse jättää talviturkkiansa sinne. Juhannuksen helteet lämmittävät pintavedet nopeasti ja sunnuntaihin mennessä pienemmät järvet ovatkin jo varmasti lämmenneet usealla asteella.

Rentouttavaa, turvallista ja lämmintä keskikesän juhlaa!

 

6 vastausta artikkeliin “Juhannussää: hellettä, rankkasadetta ja ukkosia. Lue, mitä missäkin!”

 1. Kiitoksia Markukselle kattavasta Juhannusajan sääkatsauksesta
  Hyvää Juhannuksen aikaa koko Forecan meteorologi poppoolle :)

 2. Sateenvarjo nyt on viimeinen väline ukonilmalla, se on ukkosenjohdatin suoraan kehoon! Niin sateenvarjot mukaan, jos haluat lopettaa hengittämisen.

  Maammetuntemus on puutteellista. Suomessa on sellainen kummajainen kuin Koillis-Lappi. Se on Koillismaahan rajoittuva Lapin osa elikkä siis Lapin kaakkoisosa. Tälle outoudelle emme voi mitään. Onneksi kirjoittaja täsmensi mainitsemalla Pohjois-Lapin itäosan kuntia, joissa on kuivaa. Sitävastoin Koillis-Lapissa on luonto juhannuksena mä-märrkää.

  1. Sateenvarjo ei toimi ukkosen johdattimena siinä mielessä kuin käsittääkseni tarkoitat.
   Kun salama on hypännyt kilometrien pituisen matkan, niin siinä ei tunnu edes se 100 metrin kännykkämasto sen kummoisempana ”johdattimena” kuin se sateenvarjokaan.

   Jos salama osuu ihmiseen sattumalta (todellakin iso sattuma), niin siinä ei ole vaikutusta sillä, onko sateenvarjo mukana (metallivartinen), muuten kuin positiivisesti, sillä se johde voi jopa pelastaa tarjotessaan paremman reitin sille salaman virralle kuin ihmiskeho.

   Mielummin mahdollisimman kuivana kuin läpimärkänä uskomuksien keralla.

   # mirette:

   Ehdotomasti paras paikka salaman suorassa iskussa on auto, koska sen kori johtaa salamavirran maahan turvallisesti ja autossa istuja on ns. faradayn-häkin sisällä. Kuulo voi kärsiä kyllä siitä rysäyksestä, mutta muutoin henkilövahinkoja ei tapahdu autossa.

   Talossa on sama mitä materiaalia se on, ellei sitä ole asianmukaisesti maadoitettu.
   Toki puurakenteinen talo voi syttyä palamaan, mitä betoni-talo ei tee, jos taloa ei ole maadoitettu asiallisesti.

   Ylipäätään suora salaman isku taloon on lottovoiton todennäköisyysluokissa, ellei harvinaisempikin.

   Paristokäyttöinen radio ja taskulamppu kuuluu minusta ihan jokaisen talouden hätävara suunnitelmiin, sillä sähkön katkeaminen aiheuttaa aina ongelmia. Asui sitten kaupungissa tai maaseudulla.

   Minusta ukonilma on aina mainio näytelmä luonnonvoimista ja menen aina mielelläni mahdollisimman korkean mäen päälle katsomaan sitä, tosin istun silloin autossa, jos se ukonilma on ns. päällä. Kauempana olevaa on mahtava valokuvata, varsinkin merellä!

 3. Sateenvarjoa ei kannata ottaa mukaan ukkossäähän, ja paras paikka ukkosmyrskyn aikana on auto ja talo, joka ei ole tehty puusta. Varautukaamme myös patterilla toimiviin tai ladattaviin stereoihin ja pysykää sisätiloissa. Ja talviturkit on täällä heitetty jo, kovaäänisesti .

 4. Veneilijät olisivat varmaan tuuliennusteista kiitollisia. Ilmaisiahan ne on joten ei voi valittaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.