Juhannuksenviettoa hellii lämmin sää, sadekuurot raikastavat ilmaa

Julkaistu
Juhla ja juhannusilta. Ja ilma on kuin morsian ja paranee vaan! Kuva: Tumi-1983/Wikimedia Commons.
Juhla ja juhannusilta. Ja ilma on kuin morsian ja paranee vaan! Kuva: Tumi-1983/Wikimedia Commons.

Jo valkenee kaukanen ranta
ja koillisest aurinko nousee
ja auteret kiirehtii pois,
kosk Pohjolan palkeet käyvät,
kosk mennyt on yö,
kosk kimmeltää kesänen aamu
ja linnut ne laulelee. (Aleksis Kivi, Onnelliset, 1866)

Äskeiset sanat kuuluvat lempijuhannuslauluuni: Oskar Merikannon Onnelliset. (Sen löytää tasokkaana esim. Youtubesta: Oskar Merikanto:Onnelliset Mika Pohjonen,tenori Jouni Somero,piano.)

Nyt on siis juhannusilta, kesän kohokohta. Lämpötila oli klo 15 Etelä-Suomessa 21…24 astetta, tuo 21 kuuluu Helsingin Kaisaniemelle. Tosin esim. Rovaniemellä ja Sodankylässä oli 14, Ivalossa 17 ja Utsjoella 19 astetta. Sadekuuroja tuli Itä-Lapissa ja sielläkin vain nimeksi. Lounaasta tosin lähestyy sadekuurojen vyöhyke, missä on tänään myös ukkostanut. Mutta se on tätä kirjoitettaessa vasta linjalla Kuurinmaa-Tukholma. Yöllä sää taitaa lounaassa ainakin vähän jo epävakaistua. Yläpilvisyys näyttää jo lisääntyneen ainakin Helsingin taivaalla.

Ilmamassa lämpenee koko maassa niin, että karkeasti sanottuna hellettä tai melkein hellettä on pois lukien kaikkein kuurosateisimat ja pilvisimmät alueet lauantaista tiistaihin. Alkuviikolla lämpimintä on idässä. Sadekuuroja ja ukkosia on lauantaina eniten lännessä, kun taas sunnuntaina idässä ja pohjoisessa. Maanantaina näyttäisi kuurottelevan vain varsin maltillisesti, mutta tiistaiksi maan etelä- ja länsiosaan lasketaan jo runsaampiakin sateita. Arvata saattaa, että myös ukkoset kuuluvat kuvaan. Sadetutka kertoo aina tarvittaessa, missä milloinkin sateet ja ukkoiset liikkuvat. Minun suosimani sadetutka salamoineen on: http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/salamat .

Ensi viikon keskiviikkona Pohjois-Lappi jo viilenisi selvästi, ja toinen suunta, mistä erityisesti torstaina leviäisi viileämpää ilmaa kuurosateiden ja ukkosten ryydittämänä, on lounas. Pisimpään helleilmaa pystyisi näin olemaan Suomessa maan keskivaiheilla idässä. Mutta mistään sään viileäksi muuttumisesta ei ainakaan etelässä olisi kyse, vaan pikemminkin lämpötilojen asettumisesta tavanomaisemmiksi. Viileämpää siis on tässä komparatiivi: ilma on viileämpää kuin aiempi helteinen ilma.

Mutta nyt pitää ottaa hetkestä kiinni ja viettää ainakin ilmojen puolesta hulppea juhannus!

 

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Midsummer_bonfire_in_Pielavasi,_Finland.JPG

 

7 vastausta artikkeliin “Juhannuksenviettoa hellii lämmin sää, sadekuurot raikastavat ilmaa”

 1. mun pitäis pestä mun räsymatot, loppukesä ei ole matonpesuaikaa- ne ei kuivu. elikkä komparatiivi viileämpi ei nyt lohduta. Jääkö matot kissanoksennukselle? Ei rahaa pesulapalveluihin.

 2. Sä oot kyllä Juha semmonen helteiden ihailija säkin. 20 astetta riittää aivan mainiosti ihmiselle jottei tulisi kylmä muttei myöskään hiki. Erityisesti kerrostaloasunnot lämpenevät sietämättömiksi eikä ulkonakaan jaksa istua loputtomiin vaikka olisikin lomalla. Alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään nämä otsikot tyyliin ”sää suosii lomailijoita” ja ”nauttikaa nyt helteistä, loppuviikosta viilenee” kun luvataan 30 astetta ja se viileneminen tarkoittaa että jäädään juuri hellerajan alapuolelle. Kuitenkin suurin osa kansalaisista kärsii eivätkä nauti yhtään. Milloin voisi olla ihan tavallinen kesä eikä aina tavanomaista lämpimämpää. Kun jo nyt on heinäkuun ja elokuun vaihteen lämpötilat ulkona niin paistummeko hengiltä sit jos tämä meno jatkuu ja lämpeneminen vaan kiihtyy?

 3. Vedätkö Juha ennusteet hatusta? HS lupaa ensi viikolle jopa 30 astetta ja helle jatkuisi koko viikon

  1. Kyllä se ilmamassa näyttää päivä päivältä aina vain lämpimämmältä mitä tulee juuri ensi viikkoon. Lounaan viileämpi ilmakin olisi nyt leviämässä vasta perjantaina. Toisaalta Lapin ilma lämpenisi keskiviikon viileämmän vaiheen jälkeen uudelleen loppuviikolla. 30 astetta on täysin mahdollinen päivän ylin lämpötila ensi viikon aikana varsinkin maan itäosassa ja tietysti riittävän aurinkoisessa säässä. Säätila vain muotoutunee sellaiseksi, että aina jossain päin maata luikertelee helposti kuurosateiden vyöhyke, koska ilmamassan lämpötilaeron kaakko-luode -suunnassa lasketaan olevan varsinkin loppuviikolla Suomen kohdalla isohkon.

 4. Ajattelen lähinnä, että tähän juhannukseen ja juhannusviikonlopun tienoille ne helteet sopivat hyvin, koska niin moni on maalla, mökillä, saaressa, festareilla, veneessä jne. Siis myös ulkona enemmän kuin keskimäärin ehkä muulloin. Tiedän toki kuumenevat kerrostaloasunnot ja varsinkin, jos ei ole mahdollista tuulettaa läpivedon avulla. Nykyään helpoin tapa hankkiutua eroon helteestä on mennä esim. ilmastoituihin tavarataloihin tai muihin vastaaviin tiloihin sitä mukaa kuin ovat auki. Pakastealtaiden tai -kaappien läheltä voi ruokakaupastakin löytää varsin viileitä kohtia. Kotiin voi hankkia erilaisia ilmaa viilentäviä laitteita. Pelkissä perustuulettimissa on se vika, että jos kotona ei ole ihan putipuhdasta, lentää pöly helposti ilmavirtauksen mukana.

 5. Olin oikein tyyytyväinen, että Juhan kollegan Juhannushelteiden ennustukset menivät pieleen ainakin Keski-Suomen osalta. Juhannuspäivän kovat tuulet pitivät hyttyset loitolla ja oli oikein virkistävää käydä lenkillä sekä aattona että eilen. Ja sama jatkumo taitaa tulla tänäänkin keskisuomalaisen sään osalta. Pieleen meni valitettavasti sateidenkin osalta, koska niitä olisi jo tarvittu. Petri Takalaa lainaten sateet jäivät pikku ripsuiksi, joilla ei ollut mitään merkitystä.

  Täytyy vielä toivoa, että Mäntykankaan ennustukset myös helteiden osalta menisi ns. poskelleen:)

  Jos kaipaa hellepäiviä takuuvarmasti kannattaa mennä Kanariansaarille. Siellä on keskimäärin 25 – 28 aurinkoista päivää kuukaudessa tähän aikaan vuodesta ja päivälläkin 25 – 35 C heinäkuusta aina lokakuulle asti. Eikä siellä silti ole tukalaa ja kosteaa, kun merituuli pitää pientä virtausta yllä kaiken aikaa ellei sitten satu Afrikasta tulevaa calimaa hiekkamyrskyineen.

 6. Missä on se luvattu paluu normaaleihin lämpötiloihin? Näyttäisi taas pukkaavan hellettä niin kauas kuin voi ennustaa. Ei tätä jaksa taas toistamiseen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.