Salamaa ja salamia

Julkaistu
UV-indeksi on voimakkaissa lukemissa tänään. Huomiselle ennustetaan ukkosta.
UV-indeksi on voimakkaissa lukemissa tänään. Huomiselle ennustetaan ukkoskuuroja.

Yöttömän yön juhla on juhlittu, taiat taiottu ja korkkien narina taas hetkeksi vaimennut. Valtionhotelli Miekka on tyhjennetty asiakkaista, uimarit naarattu rantaan ja juhannuskokosta lienee jäljellä enää savuava kivijalka. Kesä ei suinkaan ollut tässä. Sehän on vasta alussa!

Tämän päivän osalta UV-indeksi kertoo, että aurinkoa ja läkähdyttävää hellettä riittää. Varsinkin Etelä-Suomessa on odotettavissa T-paitojen liimautumista autonpenkkeihin kehän ruuhkassa. Jalankulkusään osalta todettakoon, että auringonpistos, nestehukka ja palorakkulat vaanivat tänään rannoilla ja puistoissa liikkujia monin paikoin.

Helle on oma lukunsa, mutta meteorologin työasema oli tänään jokseenkin pelottavan näköinen ennustetun ukkosriskin vuoksi. Heikkohermoisempi saattaisi kuvan nähdessään kaivautua syvälle Tuomionpäivän bunkkerin suojiin, mutta onneksi riski muuntua eläväksi ohmimakkaraksi salamaniskun seurauksena on huomattavasti lottovoittoa epätodennäköisempää. En silti kuparilankaista leijaa välttämättä huomenna lennättäisi.

Salamointi on pelottavaa sen arvaamattoman voiman ja kovan jyrinän vuoksi. Lemmikit – no ehkä sähköankeriasta lukuunottamatta – katoavat sänkyjen alle ja vaatekomeroiden kätköihin, mutta todelliset riskit tavalliselle kaduntallaajalle liittyvät oikeastaan sähköverkon jännitepiikkeihin. Salama voi rikkoa sähkölaitteita ja itse sähköverkkoa aiheuttaen sähkökatkoja. Maaseudulla toki myös tulipalot ja puiden kaatumiset salamaniskun seurauksena ovat vaarana.

Riskejä voi pienentää toimimalla järkevästi. Vaikeuksia ei myöskään kannata ihan hakemalla hakea. Golf-harrastus metallivartisen mailan kanssa keskellä kaameinta ukonilmaa ei välttämättä ole kovin kestävällä pohjalla.

Riskejä kannattaa kuitenkin osata suhteuttaa. Koko ihmiselämän aikaskaalalla eloonjäämismahdollisuudet usein merkittävästi heikkenevät. Voi osua salama. Voi peräti tukehtua salamiin. Siinä olisi ukkostutkijalle hirvittävä kohtalo!

Valokuvat:
UV-indeksi (c) 2013 Foreca
Kuvaruutukaappaus työasemasta (c) 2013 Foreca

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohmimakkara

4 vastausta artikkeliin “Salamaa ja salamia”

 1. Olipa hämmästyttävän vähän nyt saapuvasta säästä mitään oikeata tietoa. Ei mitään siitä, mikä siinä kuvassa on poikkeuksellista, ei oikein mitään muutakaan. Vain tekokekseliäs vertaus sähkögrillattuun makkaraan.

  Luulisin, että näitä ”sään takaa” juttuja lukee ihmiset, joita kiinnostaa sää, kenties enemmän kuin mitä tavallisessa säätiedotuksessa ehditään aiheesta sanoa. Pikemmin niin, kuin että tänne tultaisiin lukemaan meteorologien proosallista kikkailua ja tavallista säätiedotusta tyhjempää jaarittelua salamoista.

  Anteeksi vaan jyrkkä sävyni, mutta huomannette itsekin tämän jutun tyhjyyden.

  1. Kiitos palautteesta! En ole meteorologi, vaan työskentelen Forecan tekniikassa. Tästä syystä säätilan analysointi on parempi jättää meteorologien tehtäväksi.

 2. Minä ainakin luen näitäkin ihan mielelläni. Leppoisa kirjoitustyyli, aihe sivuaa ajankohtaista säätilaa ja kiinnostavia kuviakin löytyy. En odota tätä blogia lukiessani että nyt tulee pläjäys kuivakan informatiivista akateemisuutta tai maailmojamullistava tietopaketti. Toki sellainenkin on välillä tervetullutta, mutta itse pidän juuri tästä vaihtelevuudesta, kun kaikki ei mene sääennustelun puolelle. Jos haluan meteorologilta sääennusteen, katson uutiset. Tätä blogia seurailen ihan muista syistä. Informaatiota, ajatuksia, yleistä jutustelua, kaikki käy. Toisaalta lukisin kyllä hyvin mielelläni enemmänkin juuri tekniikkapuolen juttuja, sillä sitä ei yleensä telkkarissa näe.

 3. Kaikille lukijoille ei nyt välttämättä selviä, mikä yhteys salamoilla ja salamilla voi olla. Muta kielitieteellisesti tuossa on kysymys mielenkiintoisesta asiasta: sanojen taivutuksesta. Toiset puhuvat salamista ja toiset salamoista, ainakin helposti. Vaan puhuvat silloin eri asioista. Henkilökohtaisesti en usko, että makkaraa tulee niin taivaan täydeltä kuin mitä ensin sääviranomainen etunenässä ja sen jälkeen mainosrahoitteinen sääpalvelu perässä ovat taas jo jonkin aikaa toitottaneet. Sama ihme ajattelutapa: kun kaikki mahdollinen ennustetaan, ei ikää kuin tehdä virkavirhettä. Mutta entä jos se meneekin toisin päin, eli ihmiset kaivavat vaikka isolla rahalla kaikki ne maakuopat, jotka ukonilmoilta suojautumiseen muka tarvitaan, eikä ukkosta sitten tulekaan, ainakaan sen ihmeellisempänä kuin jo ammoisina aikoina? Vai onko se jonkinlainen uusavuttomuuden merkki, että ukkosesta pitää erikseen sanoa, että se voi olla voimakas sääilmiö? Vahingoniloni olisi suuri, jos mitään ihmeempiä ukkosia ei tulisikaan.

  Juha Föhr

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.