15 päivää juhannukseen – sataako vai paistaako?

Julkaistu

Onneksi tietotekniikka on kehittynyt ja mahdollistanut sen, että voin istua kirjoittamassa tätä blogipäivitystä meren rannalla lempeässä kesätuulessa laineiden rentouttavaa liplatusta kuunnellessa. Kotona töistä ei tulisi näillä helteillä mitään – kerrostalostani on tullut kuin huonosti lämmitetty sauna, ja sisälämpötila on yötä päivää 30 asteessa. Hiki lentää – helppo tapa karistaa joulukilot. Johan oli aikakin.

Juhannusviikon lämpötilapoikkeamat normaaleista Euroopassa (ECMWF)
Juhannusviikon lämpötilapoikkeamat normaaleista Euroopassa (ECMWF)

Helteet ovat viikonloppuna hellittämässä ainakin hetkeksi ja tilalle on tulossa raikastavia sadekuuroja ja ukkosia. Josko viimein Helsingissäkin jyrähtäisi kunnolla?

Keskikesän juhla lähestyy uhkaavasti, ja juhannussään spekulointi on jo alkanut kiivaasti. Tilastojen puolesta juhannus voi tarjoata kaikkea mahdollista säätä syksyisestä tihkusateesta yli 30 asteen helteisiin. Muistatteko esimerkiksi vuoden 1999 juhannuksen, jolloin Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötila kipusi aina 32 asteeseen saakka? Toinen ääripää: vuoden 2009 kolea juhannus, jolloin lämpötilat jäivät kauttaaltaan alle 15 asteen ja valtaosassa maata sateli vettä hyisen tuulen kera.

Tyypillisenä juhannuksena aamu alkaa aurinkoisena, mutta aamupäivän aikana taivaalle kehittyy kumpupilviä erityisesti sisämaan puolella. Kesäkuun puolivälin jälkeen yhtenäiset sateet vähenevät ja sateet alkavat olla enemmän kuuroluonteisia. Hyvin yleistä onkin, että juhannuksena sataa sekä paistaa. Yleensä juhannus on lämpötilojenkin puolesta kesäinen: maan etelä- ja keskiosassa ollaan 20…21 ja pohjoisessa n. 18 asteessa.

No mutta tuleekos tästä juhannuksesta sitten tilastoja noudattava ”perusjussi” vai kallistutaanko ääripäihin? Oma veikkaus: ei kumpaakaan.

Veikkaustani tukee Euroopan keskipitkiin sääennusteisiin perehtynyt ECMWF sekä USA:n tuorein kuukausiennuste. Mutta älkää säikähtäkö: kumpikaan ennusteista ei lupaa sateista saatika sitten koleata juhannusta, päinvastoin. Selvä signaali on tavanomaista lämpimämmälle säälle Skandinaviassa ainakin juhannusviikon loppuun saakka. Viitteitä on sitkeästä korkeapaineesta, joka pitää suurimmat sateet loitolla. Tarkenneellaan vielä ennustetta lähempänä, mutta potentiaalia on hyvinkin idylliselle juhannussäälle! Niin ja tietysti herää kysymys, mikä kenenkin mielestä on idyllinen keskikesän sää. Minä olen tyytyväinen, kun aurinko paistaa ja lämpöä on mittarissa 25 astetta. Mitäs sinä sanoisit?

Kuvan linkki: http://www.ecmwf.int/products/forecasts

5 vastausta artikkeliin “15 päivää juhannukseen – sataako vai paistaako?”

 1. 20 astettakin riittää, kunhan aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Aurinko tekee juhannuksen enemmän kuin lämpötila.

 2. Olen todella klassisen suomalaisen kesäsään ystävä: ideaali on noin +20 on puolipilvistä varjossa, maksimissaan 22-23, tuulta 3-5 metriä sekunnissa. Jokainen hellepäivä on liioittelua. Tottahan niitä on ”keskivertokesänäkin” monin paikoin toistakymmentä kesässä, mutta kunhan älyäisivät jakautua tasaisesti pitkin suvea, toisin kuin nyt.

  Tuomo

 3. Tukaluutta lisää se, jos yötkin ovat niin lämpimiä kuin ne ovat viime aikoina olleet. Kun ensin kämppä paahtuu päivän auringossa, niin ei siinä paljon apua saa, vaikka ikkunat ja parvekkeen ovikin olisivat yöllä auki. Itse asiassa usein ollaan pidetty päivisin ikkunoita kiinni: sehän on jopa suositeltavaa, kun ulkona on kuumempaa kuin sisällä.

 4. Normaaliin suomalaiseen kesään pitäisi kuulua myös sateetkin. Eikös se ”vanha kansa” tiennyt, että kaikki. mikä ennen Jussia satelee, sataa sinne kuuluisaan maamiehen laariin.

  No tietysti ei sade ole enää kuitenkaan toivottu Juhannukseksikaan vasitenkin kun ne huhtikuusta asti ennustetut sademäärät ja sateet ovat ainakin suurelta osin jättäneet Jyväskylän korkeudella paikat kuivan oloisiksi. Sateinen Juhannus ei enää pelasta mitään. Kylvettyjä viljapeltoja kun tarkastelee, niin ei käy kateeksi viljanviljelijöitä. Harvoilla on sadettajat ja vedensaanti mahdollista.

 5. Ideaali olisi +27-+28 pienellä tuulenvireellä jotta itikat pysyisivät iholta pois ja jota jatkuisi koko kesän ja kesä kestäisi lokakuulle. Öisin olisi tietenkin sateita jotta koko Suomi ei kellastuisi syksyä kohti mentäessä. Kyllä sitten kelpaisi.
  Nyt pitää aina lämmön ja auringon saamisen varmistamiseksi lomailla eteläisessä Euroopassa. Vaan ei tarvitsisi jos tätä riemua olisi huomattavasti useammin. Mutta turhapa sitä on jossitella.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.