Kohti todennäköisintä kesäkuun säätä

Julkaistu
Kesälauantai Mäntyharjun Salmelassa. Kuvan otin itse.
Kesälauantai Mäntyharjun Salmelassa. Kuvan otin itse.

Istun itäsuomalaisessa hämärtyvässä kesäillassa, jonka  hetki sitten lävisti ravakka sadekuuro. Se liotti luonnosta irti sen jo lapsuudesta tutun kesän tuoksun, joka nyt täyttää tuulettoman tienoon. Takana on tästä ja seuraavista päivistä se selvästi lämpimin: lämmin sää on muuttumassa vuodenajalle tavanomaiseksi, maan keski- ja pohjoisosassa ajoittain jopa viileäksi. Torstain vastainen yö voisi olla ihan hallayö.

Päivällä olin Mäntyharjulla Salmelan kulttuurikesän avajaisissa – kirkkokonserttia myöten. Musiikkia tulvi ison kirkkosalin täydeltä: Helsingin kaupunginorkesteri Mäntyharjulla kylässä! Itse kuvataiteen katselmus sujui mitä kauneimmassa ja lämpimässä kesäsäässä – täksi päiväksi sitä vielä riitti. Itse asiassa huominen sunnuntai ei vielä kovin paljoa viileämpi päivä ole: päivälämpötila on 20 asteen vaiheilla, pohjoisessa 15…20 astetta.

Menossa on kuitenkin prosessi: Pohjois-Euroopassa muodostuu matalapaineenalue, joka alkuviikolla siirtyy koilliseen. Sen jälkipuolella Suomeen virtaa tiistaina pohjoisluoteesta viileämpää ilmaa. Jo maanantaina lisääntyvä pilvisyys sekä yleistyvät ja runsastuvat kuurosateet alentavat päivälämpötilaa vähän ainakin maan länsi- ja pohjoisosassa. Pohjois-Lapissa maanantain päivälämpötila on 8…13 astetta, viileintä sää on Kilpisjärvellä. Tiistaina sateet jo lännestä päin vähenevät, muttei tässä aurinkokaan auta: päivälämpötila on maan etelä- ja itäosassa 15…20 astetta ja Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa enimmäkseen vain 10 asteen vaiheilla!

Keskiviikko jäänee viileimmäksi päiväksi: etelässäkin päivälämpötila voi jäädä, ainakin jos on pilviä, helposti enintään 15 asteen vaiheille. Selkeintä ja kylmintä on torstain vastaisena yönä. Torstaina viilein ilmamassa väistyy jo itään, eli lännestä meille alkaa levitä lämpimämpää ilmaa mutta viimeistään torstai-illaksi myös pilviä ja sateita. Perjantain maissa maan etelä-ja keskiosan yli liikkuu matalapaine paikoin runsaine sateineen itäkoilliseen. Viikon kuluttua meillä on tietokoneen mielestä vain paikalllisia kuurosateita ja päivälämpötilat lähellä 20 astetta.

Tämä notkahdus lämpötilassa voi tuntua ikävältä, koska takana ja muistissa on poikkeuksellinen alkukesän hellejakso. Mutta oikeastaan: ennen kuin sää olisi vuodenaikaan nähden viileää, tulisi päivälämpötilojen selvästi alittaa etelän sisämaassa n. 18 ja pohjoisessa 14…15 astetta. Tällaisia päivä ei välttämättä kovin montaa ole tulossa. Me siis mitä suurimmassa määrin menemme kohti tavallista kesäsäätä. Juhannuksen säätä en vielä spekuloisi, edes spekuloisi, mutta juhannusviikon alussa Atlantilla olisi tyrkyn iso matalapaineenalue. Jos se pysyy siellä, meille virrannee vähintään kohtuulämmintä ilmaa, mutta jos se tulisikin tänne, olisi toiset olot. Nyt on joka tapauksessa jo luonto kesäistynyt, joten mitä muutamasta vähän viileämmästä päivästä.

 

2 vastausta artikkeliin “Kohti todennäköisintä kesäkuun säätä”

  1. Juhalta kysyisin, että nyt amerikkalaiset ja eurooppalaiset pitemmän sään ennustelaitokset ennustavat hieman erlaista säätä Suomen suuntaan. En kysy, kumpiko on oikeassa, mutta miksi ennusteet poikkeavat? Lähtötiedothan ovat samat.

    1. Poikkeaahan Forecan ja Ilmatieteen laitoksenkin eiliset ja tämän päiväiset ennusteet. Matti Huutonen lupaili runsaita sateita täksi päiväksi ja pakkas- ja hallaöitä Pohjois- ja jopa Keski-Suomeen.

      Forecan ennusteessa kyseessä on korkeintaan pikku ripsuja siellä sun täällä ja Keski-Suomessakin 4 – 6 C lämmintä:))

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.