Ukkoskuurot pääsivät uutisiin

Julkaistu

Meteorologeja syytetään usein Helsinki-keskeisistä ennusteista. Tunnistan, ja kirjoitinkin aiheesta jo kerran blogiin. Nyt pointti ei olekaan meteorologien Helsinkipainoitteiset ennusteet, vaan toimittajien Helsinkipainoitteinen asenne.

Tiistaiaamuna Itä-Suomessa sataa kaatamalla
Tiistaiaamuna Itä-Suomessa sataa kaatamalla
Olin viime viikon Maikkarilla päivävuorossa. Etelä- ja Keski-Suomessa liikkui todella rajuja ukkoskuuroja useampana päivänä. Säätoimitus varoitteli niistä ja uutisoi aiheesta pitkin viikkoa. Kerrottiin esimerkiksi Salon raekuurosta ja yksittäisten sadekuurojen valtavasta vesimäärästä. Uutistalossa ei kiinnitetty sääuutisiin tavallista suurempaa huomiota.

Kunnes sitten perjantaiaamuna jyrähti! Pääkaupunkiseudulle osui ukkoskuuro. Yhtäkkiä meteorologille riitti kysyntää.
Urheilutoimitus oli huolissaan, syystäkin. Torstaina tehty juttu Jalkapallon MM-karsintaottelu aurinkoisessa kesäillassa kuulosti liian aurinkoiselta. Nettitoimitus toivoi MTV3.fi -sivuille juttua. Myös Radio Novan uutisiin haluttiin ukkoskuuropäivitys.

Ennustin torstaina että Helsingissä on aurinkoista aamusta iltaan, ja sadekuurot liikkuvat hieman pohjoisempana kohti itää. Kun sekä urheilu- että säätoimittaja näyttivät huolestuneilta aloin itsekin epäillä paistaako illalla Stadikalla aurinko. Ennuste oli hyvä päivittää: Yllättäviä muutoksia säässä – varaudu sadekuuroihin MM-karsintaottelussa. Loppupeleissä ilta oli melkein kokonaan poutainen, ja aurinko paistoi ainakin osan aikaa. (Onneksi!)

Nettin tehtiin juttu Ukkonen jyrisee tänäänkin – seuraa sadetutkasta. Olin iloinen siitä että ukkoset saivat huomiota. Iltapäivällä salamoi taas hulluna.

Novan haastattelukin oli menestys. Pääsin uutisiin varoittelemaan iltapäivällä syntyvistä rajuista ukkoskuuroista. Koska ennuste oli vain muutaman tunnin päähän, ukkoskuuro herkkä alue oli onnistuneesti rajattu.

Onneksi pääkaupunkiseudulla satoi aamulla. Ukkoskuurot saivat uutisissa enemmän huomiota kuin ne muuten olisivat saaneet. Helsingissä päivä jatkui poutaisena, mutta Etelä- ja Keski-Suomessa tuli iltapäivällä paikoin kaatamalla vettä. Satoi niin kovaa että autojen oli pakko pysähtyä rankimman sateen ajaksi. Uutisointi ja varoittelu ei ollut turhaa.

Eli loppuhyvin kaikki hyvin, mutta tarvittiin Helsinkiin osunut sadekuuro, jotta uutistoimituksessa herättiin siihen, että Suomessa, noin yleisellä tasolla, liikkuu ukkoskuuroja. Ärsyttääkö tämä yhtä paljon kuin Helsinkikeskeiset ennusteet?

12 vastausta artikkeliin “Ukkoskuurot pääsivät uutisiin”

 1. Ei ehkä ärsytä, mutta huvittaa välillä. Eilen kyllä uutisoitiin kiitettävästi Tampereen keskustan tulvista, jotka ukkoskuuro aiheutti (esim. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013061017135052_uu.shtml), mutta jos tämä olisi osunut Helsinkiin, media olisi mennyt ihan sekaisin ja siitä olisi tehty juttua monta päivää.

 2. Ärsyttäminen on jo tässä vaiheessa ylisana. Kyllä tuo ilmiö tosin on jo ollut olemassa Suomessa sen ajan, mitä olen maailmasta mitään ymmärtänyt. Jostain syystä YLE on pitänyt imagonsa koko kansan uutistalona paremmin kuin kaupalliset vaihtoehtonsa.

 3. Mutta kun ne on helsinkiläisä medioita, eli kotimaiset uutiset kertoo pääsääntöisesti pääkaupunkiseudusta jos ei oo kyse mistään isommasta asiasta. Eiks teillä ole mitään omia medioita siellä muualla suomessa? Jos on niin lopettakaa se valittaminen.

  1. ’Helsinkiläisiä’? Trollaat. Suomalaisia ne ovat.

 4. Enemmän ärsyttää se jos joku kirjoittaa helsinkikeskeinen isolla alkukirjaimella…. se on nimittäin jo liian helsinkikeskeistä!

 5. Toimittaja palvelee yleisöä. Hän on asiakaspalvelualalla. Ja missäs suurin osa asiakkaista asuu ja käy töissä?

  1. Tervehdys.kyllä Miina kuitenki aika mukavasti muistaa meitä ”syrjä” Suomessakin asuvia sää asioilla.

 6. Tervehdys,no eikai se niin haittaa niin paljo varsinkaan viime aikoina kun täälläpäin oli noin kolmen viikon intiaani kesä…huh huh no nyt kuitenki on mukavempia lämpötiloja….kesän jatkoja!!

 7. Älkää laittako niitä vesimääriä patsaineen, jotta ei tarvitse pettyä ainakaan kuivuutta kärsivillä maakunta-alueilla.

 8. ”Uutisointi ja varoittelu ei ollut turhaa”. Mitähän hyötyä tästä oli? Itse en ollut kuullut näistä mahdollisista ukkoskuuroista, mutta kun se mökkireissulla osui kohdalle eihän siinä auttanut kuin hiljentää. Eikä kannata muutenkaan juuri riemuita noista osumista sen verran harvinaisia ovat.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.