Helteet myös kuivattavat – älä polta metsää!

Julkaistu
Kesää on jo kaikille aisteille. Kuva: Veli Holpainen / Wikimedia Commons.
Kesää on jo kaikille aisteille. Kuva: Veli Holopainen / Wikimedia Commons.

Melkoiset kesälaitumet meillä täällä Euroopan pohjoisnurkassa. Utsjoen Kevolla tänään asteen tarkkuudella 31, pääsen vakoilemaan kotikoneellani. Helleonni siis suosii eniten Lappiin jo heti alkukesästä suunnanneita – niin ja siellä asuvia, tietysti. Kuinka marginaalinen pohjoisin Lappi osaakaan joskus olla päivittäisessä säästä puhumisessa, niin nyt se on tapetilla oikein isosti. Ehkä Suomi-kuvaan alkaa mahtua muutakin kuin jääkarhut Helsingin kaduilla.

Noh, Helsingin Malmilla on juri nyt 23 astetta. Minusta se on sopivampi lämpötila kuin tuo 31; iän kartuessa olen huomannut, etten enää pidä helteistä, varsinkaan niistä kaikkein kuumimmista samalla tavalla kuin joskus vuosia ja taas vuosia sitten. Auringonottokin näyttää nyt supistuneen, tai ainakin tänään nukuin iltapäiväkolmeen asti pois pelkkiä työaikojen tuomia univelkoja. Eikä se aurinko enää niin paista kuin lähempänä aurinkoajan puoltapäivää. Mutta ehkä vielä kesäinen illansuukävely puoltaa paikkaansa. Virtaisikohan se mahla vielä niin, että jos vaikka yöllä ulos niitä todellisia kesälaitumien lehmiä katsomaan…

Mutta sitä ennen silmäys sääkarttoihin: onhan tiedossa vielä kaksi vapaapäivää, ja vähän vinkkiä voisi jopa säästä saada. Alkavat nuo Lapin helteet jo huomiseksi hiipua, mutta muun maan sää ei siitä vielä juuri hetkahda. Hmm… -sunnuntain kuurosateet näyttävät painottuvan Länsi- ja Pohjois-Lappiin…, missä minä en ole. Maanantainakin kuuroja mahtuu lähinä Länsi-Lappiin ja jokunen pitkin Pohjois-Suomea. Hellettä riittää vielä monille paikoille, jopa minulle, kunhan unohdetaan ne kolmeakymmentä lähentelevät lukemat. Ja vaikkei olisi ihan hellettä, niin reilusti kesäisen lämmintä joka tapauksessa.

Vasta tiistaina lähtee käyntiin viilenemiskehitys, joho liittynee myös sateita, ensin tosin selvimmin Suomen koillisosassa. Keskiviikko on jo koko maata ajatellen selvästi aiempaa viileämpi päivä. Silloin etelässäkin sataa ainakin paikoin ja päivälämpötila jäänee jopa selvästi alle 20 asteeseen. Mutta vain tilapäistä tämä viileneminen on, sillä loppuviikon kuluessa sää lämpenee uudestaan – tosin ei tällä tietoa ennätyshelteiden mittaan, mutta koko maassa kumminkin taas selvästi. Niin ja aurinkoisesta poutasäästä siinä taas olisi kyse. Saattaa alkaa kuivuus vaivata, se on näiden pitkään jatkuvien hyvin lämpimien säiden kääntöpuoli. Entisajan ilmanenteiden mukaan sataisi suoraan laariin, jos ennen juhannusta sataisi. No mutta ehtii toki vielä.

Metsät ovat vähitellen yhä herkempiä syttymään, joten ethän käsittele avotulta tai edes kyteviä tupakantumppeja niin, että tulee isot vahingot ja paljon työtä palon sammuttajille eli jälkiesi korjaajille!

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pihlaja_kukkii.jpg

 

5 vastausta artikkeliin “Helteet myös kuivattavat – älä polta metsää!”

 1. Kevyttä sadetta voisi öisin tulla ja kerran viikossa lannoitteen kera, kiitos!
  Näillä keleillä puutarha nuupahtaa kuivuuteen.

  1. Ei mitään tolkkua sään suhteen. Sateita ei tule vaikka rukoilisi. Ja ennusteidenkin mukaiset sateet ovat haihtuneet jonnekin muualle. Ovatko Venäjältä tulevat säät jotenkin vaikeat ennakoida Suomessa?

   Pettymyksien kevätsäät, mutta niiden kanssa on vain elettävä. Onneksi on viljelykset järven rannalla ja vettä piisaa, mutta tuleehan se hintoihinsa pumpata viljelyksille järvivettä hullun lailla päivästä toiseen.

 2. Kaikki sateet jäävät väliin, koska ovat luonteeltaan joko ukkoskuuroja tai muuten hajanaisia kuurosateita. Samaan aikaan Keski-Euroopassa on tulvia. Samaan aikaan toisaalla:

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013060217100065_ul.shtml

  Tämä kuvio on toistunut moneen kertaan 10 vuoden sisällä. Muutama vuosi sitten Britanniassa oli lämpimin kevät muistaakseni 300 vuoteen (heillä on aika pitkät säätilastointiperinteet), ja nyt siellä sataa aamusta iltaan. En tiedä, saako tällä palstalla sanoa ääneen ilmastonmuutoksen, mutta kyllähän se tässä kiistatta taustalla jyllää.

  Mikään yksittäinen sääilmiö ei johdu ilmastonmuutoksesta, mutta se kärjistää ja voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä. Niitähän tässä on viime aikoina nähty puolin ja toisin.

 3. Maaliskuussa tuli hirmupakkaset ja nyt hirmuhelteet. Reilun kahden kuukauden aikana vuorokauden lämpötila on siis heittänyt osassa maata sellaiset 60 astetta.

 4. Onko tämä touko-kesäkuun sulkukorkeapaine joain sukua joulu- tai maaliskuun tilanteelle? Erohan tsin on ainakin se, että silloin NAO-indeksi oli roimasti miinuksella, nyt lähellä nollaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.