Pääsiäispyhien jälkeen selviää, miten kylmänä kulunut maaliskuu lopulta merkitään aikakirjoihin, joita säätilastot osaltaan toki ovat. Selvästi kylmää kevättä ihan lumineen päivineen on ollut pitkin Keski-Eurooppaa aina Brittein saarille asti. Vähän lunta on vielä pääsiäispyhinä sadellut esim. Berliinissä. Keskiviikkona Keski-Eurooppaan leviää kaakosta sateita, joiden täytyy olla vielä melko lumisia. Meillä ne vaikuttavat – lumisateina – ensi viikonloppuna eli leviävät etelästä tällä tietoa etenkin maamme etelä- ja itäosaan. Sitä ennen aurinko on sään näkyvin ja tuntuvin elementti, ellei kaakosta sitten pullahda lumisateita. Ei se iso virhe olisi meteorologisesti, sen verran lähelle ne kuitenkin tulevat. Paikallissäiden kannalta sen sijaan virhe olisi iso, ellei niitä olisi ennustettu. Aika näyttää.
Auringon säteilymäärät ovat huhtikuussa jo niin suuria, että mahtaakohan minkäänlainen kylmä ilmamassa enää pystyä pitämään päivälämpötilatkin pakkasella, ellei sitten ole samalla vaikka kova pohjoistuuli ja pilvistä. Näin ei nyt ole, vaan vaikka maan keski- ja pohjoisosassa yli 10 asteen varhaisaamupakkaset ovat vielä yleisiä, auringon voi kuvitella lämmittävän ainakin Etelä-Lappia myöten iltapäivät niin, että plussalla ollaan, jolloin myös lumen sulaminen vähän vauhdittuu. Menee vähän näppituntumapähkäilyn puolelle, koska kirjoitan tätä talvilomalta enkä ihan kaikkien työpaikan tietojen avulla.
Mutta sitten tuo kylmyys ja lämpimyys. Ennen oli tarkkaa, että jos meteorologi (varsinkin siis meteorologi) hehkutti vaikkapa televisiossa (tarkoittaen jopa yli nollan lämpötiloja maaliskuun lopussa), että iltapäivisin on lämmintä, niin sen olisi täytynyt tarkoittaa, että päivälämpötilat olisivat silloin myös vuodenaikaan nähden lämpimiä, eikä ainoastaan varhaisaamujen lämpötiloihin verrattuina. Nyt olen nähnyt esityksiä, joissa maaliskuun melko lopulla juuri ja juuri yli nollan lämpötiloista on sanottu, että tuolloin olisi iltapäivällä ”hyvin lämmintä”, vaikka olisi oikeampaa ollut sanoa vaikka, että iltapäivälämpötilatkin kohoavat kylmästä ilmamassasta johtuen muutamaksi tunniksi hädin tuskin vähän yli nollan. Johonkin on kadonnut viimeistään tilastoihin kirjattu tieto siitä, millaista meillä mihinkin aikaan vuodesta ”kuuluu olla” ja mikä puolestaan on lämmintä tai kylmää, puhumattakaan hyvin lämpimästä tai hyvin kylmästä. Nykytavalla menee sääpupuksi, ellei asiaan kiinnitetä huomiota.
Kuvan linkki: http://adventurejay.com/blog/images/IMG_5136.JPG