Kolme kylmää kevätkuuta

Julkaistu
Carlo braccesco, trittico dell´annunciazione. Tekstistä selviää, mikä on kuvan ja kylmän kevään välinen yhteys. Kuva: Wikimedia Commons.
Carlo braccesco, trittico dell´annunciazione. Tekstistä selviää, mikä on kuvan ja kylmän kevään välinen yhteys. Kuva: Wikimedia Commons.

Sääkartat lakkasivat innostamasta ikuisine kylmine ilmamassoineen. Teenpä siis toisenlaisen säänennustuskokeen olettamatta mitään säähän oikeasti vaikuttavista asioista. Hyllyn kulmalla lojuu Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto. Olisikohan siellä sitä tietoa…? Tulee mieleen sarjakuvista tuttu ja vähän kansankielisempi versio: ”Onks’ tietoo?”. Vieläköhän nuorempi väki edes tietää, mistä silloin on kyse. Mutta takaisin tähän umpikylmään säähän. Otetaanpa nyt asiaan oikea vanhan kansan näkökulma. Mennään jopa kuunkiertoon perustuvaan kalenteriin asti, onhan se kuitenkin kansatiedettä ja ties mitä, tietoa entisistä ajoista.

Vilkunan mukaan koko kevään säästä on kansa ottanut vaarin maalis- eli marjankuun syntyessä. Siis ”sen taivaallisen kuun syntymähetkellä, jona on Marian päivä”. Tarkemmin Marian ilmestyspäivä, joka muistuttaa arkkienkeli Gabrielin ilmestymisestä Neitsyt Marialle ilmoittamaan Kristuksen tulevasta syntymästä. Kuinka ollakaan, tämä tapahtui täsmälleen yhdeksän kuukautta ennen joulua, ts. päivän vanhin paikka kalenterissa on 25.3. – Suomessa aina vuoteen 1954 asti. Kuitenkin niin, että jos päivä sattui pääsiäistä edeltävälle viikolle, kuten tänä vuonna olisi käymässä, sitä vietettiin palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina – tänään!

Mutta se sään merkkipäivä ei siis ole itse Marian ilmestyspäivä, vaan sen kuun syntymä, jona tuo päivä on. Vilkaisu almanakkaan, ja siinä se on – tai oli: maanantaina 11.3. Vuotuinen ajantieto kertoo väitetyn, että jos marjankuu syntyy kylmällä pohjoistuulella eli ylhäisellä tuulella tai perjantaipäivänä, tulee kolme kylmää kevätkuuta ja pitkä hidas kevät. ”Kyll on pitkee kevättä, moni Ynnikki ynnähtää ennen kuin on kesässä”, on sanottu Joroisilla.

Äkkiä sääkartta-arkisto kehiin, miten se menikään… Juuri niin, juuri silloin ilmavirtaus aivan erityisesti kääntyi pohjoisenpuoleiseksi ja kylmää ilmaa riitti! Jos tuuli olisi kääntynyt edes kolmena seuraavana päivänä etelään eli alhaalle, niin sen olisi voitu katsoa parantavan uhkaavaa tilannetta. Mutta nyt siis sekä vanha kansa että nykyajan säämallit panevat hanttiin, joten uskottava se on. Kylmä jatkuu.

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carlo_braccesco,_trittico_dell%27annunciazione.jpg

5 vastausta artikkeliin “Kolme kylmää kevätkuuta”

 1. Kyllä nämä vanhat merkit pitävät yleensä hyvin paikkansa,isäni kertoi kans kaikenlaisia vanhan kansan ennustuksia minulle kun olin nuori miehen alku,mutta eihän ne paljon siihen aikaan kiinnostanut kun oli vain mopo mielessä,mutta yksi on jäänyt mieleen kun olimme tekemässä metsässä koivu halkoja niin isä mainitsi että kun näitä halkoja tehdään niin ne pitäisi tehdä aina yläkuun aikaan niin kuivaavat silloin hyvin ,,jos tekee alakuun aikaan niin eivät oikein silloin kuivu,olen jäkeen päin testannut ja pitää paikkansa,mutta sinun mainitsemasta pitkästä kylmästä keväästä niin eikö kumminkin keskilämpötila pysy aina vuodessa suunnilleen samana ,elikkä tulee pitkä ja lämmin syksy,ja eikös tammikuu vastaa kesäkuuta ja niin edespäin ,kyllä nämä tiedot on ennen olleet aika tärkeitä koska on pitänyt vähän tietää ennakkoon jo mikä satokesästä tulee ,mutta nämäkin taidot tiedot häviävät pikku hiljaa niikuin kiinalainen luontais lääke tiede kun on tullut tilalle kemialliset lääkkeet hyvä taikka huono jaa a ,joka tapauksessa nautitaan joka ikisestä ihanasta luojan luomasta päivästä hyvää kevättä vain.

 2. Mistä muuten johtuu tuo että Keski Euroopassaki paikoin pystyy päivisin olemaan jopa pakkasen puolella esim tänään 24.3 Saksassa näyttää -5 pakkasta keskellä päivää lämpötila!!! ja Briteissäkin paikoin pakkasta päivällä ja Unkarissa ja Balkanilla paikoin vaikka sehän on jo melkeenpä Etelä Eurooppaa! ja silti pystyy päivällä olemaan pakkasta vaikka Keski Euroopassa ja etelämpänä auringon korkeuskulma on paljon korkeammalla kuin suomessa ja lämmittää paljon voimakkaammin kuin meillä Suomessa?

 3. Keski-Euroopan pohjoisosassa on aivan yhtä kylmää ilmaa kuin meilläkin, ja pitää mennä Välimerelle ennen kuin tilanne on arvattavasti vuodenaikaan nähden edes jotenkin normaali (tarkat tilastot puuttuvat tässä ja nyt). Kevätpäivän tasaus oli vasta äskettäin, eli yön pituudessa ei vielä suuria eroja ole. Auringonsäteily päivällä on voimakkaampaa kyllä, mutta sekä pilvisyys-, että tuuliolot ovat siellä epäedulliset. Esim. tänään Saksassa, Pohjois-Ranskassa ja Brittein saarilla puhaltaa voimakas itätuuli häiriten auringon lämmitysyrityksiä. Pääsyy on siis kylmä ilmamassa, koska näköjään Puolassakaan, josta pitkälti puuttuvat niin tuuli kuin pilvikin, on näköjään vain näitä lähellä nollaa olevia lämpötiloja. Kylmän ilman kerros taitaa olla paksu, lisäksi pitäisi tietää lumitilanne, koska ennen kuin lumipeite on kunnolla pois, aurinko ei kunnolla lämmitä. Wwebbikamerat painottuvat kaupunkeihin, mutta esim. Berliinin keskustassa näkyy olevan vielä lumikasoja paikoin.

  juha

  1. Eli vaikuttaa siltä, että vihreä polittiinen aate haukkaa paskaa jälleen ?

   Olemme menossa kylmempiin aikoihin, mitä vihreä aate on meille juuri päivastoin visioinnut.Aivan persesilmätöntä ja vastuutonta oman edun tavoittelua on vihreeltä puolueeelta. Saatana!

   1. Kuules Sudenkulku, globaali ilmastojärjestelmä ei ole yhtä kuin alueellinen ilmasto, puhumattakaan yksittäisestä ajankohdasta ja pitkäjaksoisesta kehityksestä. Vaan mitäs pienistä, kun pitää saada ennakkoluuloille katetta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.