Vielä yksi hiihtolomaviikko: suursäätila vaihtuu taas

Julkaistu
Eräs vantaalainen takapiha helmikuun 27. päivän auringonpaisteessa. Lämpötila +5.
Eräs vantaalainen takapiha helmikuun 27. päivän auringonpaisteessa. Lämpötila +5.

Ensimmäisellä hiihtolomaviikolla nautittiin monin paikoin pilvisestä korkeapainesäästä ja nyt toisella viikolla on ihmetelty föhnin tuomia lämpöisiä ja aurinkoisia päiviä. Ironista kyllä, kolmas hiihtolomaviikko ja samalla maaliskuun ensimmäinen viikko on koko maassa hiihtolomaviikoista se kylmin.

Suursäätila muuttuu jo lähipäivinä. Suihkuvirtaus luiskahtaa Suomen yltä hieman etelämmäksi ja samalla matalapaineet, jotka toistaiseksi ovat kulkeneet maamme pohjoispuolitse, alkavat liikkua Suomen yli luoteesta kaakkoon. Suuri osa maata jää matalapaineiden kylmälle puolelle ja ainakin idässä ja pohjoisessa on tiedossa kylmiä joskin kauniin selkeitä päiviä: pakkasta on päivälläkin helposti yli 10 astetta. Lännessä ja etelässä pakkasta on vähemmän mutta tukevasti nollan alapuolella kuitenkin pysytään. Väliin luoteesta saapuu lumisadealueita, joiden tarkka ajoitus on hakusessa, mutta sanotaan nyt vaikka että lauantaina, tiistaina ja viikonloppuna.

Miten näin talvinen ennuste otetaan siellä päässä vastaan? Onko hyvä että hankia ja pakkasta piisaa vielä viimeisellekin hiihtolomaviikolle vai olisko kevät saanut tulla etuajassa tänä vuonna?

30 vastausta artikkeliin “Vielä yksi hiihtolomaviikko: suursäätila vaihtuu taas”

 1. Erittäin hyvä uutinen! Ei haittaisi, vaikka kestäisi monta viikkoa päiväpakkaset, koska helmikuu on ollut niin lauha.

 2. Ei kyllä tarvita enää yhtään pakkaspäivää! Saisi jo lumet sulaa, niin pääsisimme nauttimaan keväästä. Pitää vain toivoa, että tästä vuodesta ei tule samanlaista kuin viime vuodesta. Siis vesisadetta päivästä toiseen.Vietimme heinäkuussa itä-suomalaisella mökillä neljä viikkoa ja sateettomia päiviä taisi olla vain kolme tai neljä.

  Osaako joku meteorologi muuten kertoa, että mistä ne viime vuoden sateet johtuivat (pohjois-atlantin oskillaatio tms) ja onko mitään kesään asti ylettyviä ”ennustuksia” olemassa tälle vuodelle?

  1. Katsotaan, tuossa voisi olla aineksia blogikirjoitukseen. Joitain tieteellisesti (hatarasti) perusteltuja kesäarvauksia on, voisihan niitä viihdemielessä katsella.

 3. Maaliskuu on talvikuukausi ainakin minun kalenterissa, joten lunta ja pakkasta saa olla ihan kuun loppuun saakka ja vaikka huhtikuun puolelle. Paljasta maata saa taas ihmetellä huhtikuusta eteenpäin ainakin seuraavat 6-7 kuukautta.

 4. Kivat on olleet kelit hiihdellä, kilometrejä jo 120. Ja kiva kun kelit vaan jatkuvat ja kunto kohisten nousee ladulla. On sitten hyvässä ”rantakunnossa”, kun kevät työt alkavat pihalla. Pakkasta vaan vielä kunnolla, niin on toivetta kesälläkin hyvistä heinäpoudista.

 5. Turha on toivoa kevättä vielä maaliskuun alkupuolella Suomessa. Kunhan olisi aurinkoista pitkän pimeän jälkeen. Maaliskuun loppupuolella saisivat lämpötilat jo nousta niin että paksut hanget alkaisivat sulaa pikavauhtia ettei huhtikuulle jäisi paljoa. Täällä Kirkkonummen Evitskogissa on lunta taas riittämiin esimerkiksi Turun-seutuun verrattuna. Kevät tulleekin täällä viikon parin myöhemmin kuin siellä, mistä kyllä voi olla monille kasveille hyötyä jos yöpakkasia on pitkään. Näin puutarhaharrastajana aina toivoo että keväthallat jäisivät vähäisiksi kun kasvukausi alkaa eli kovin aikainen kevät on suuri riski.

 6. Ei mitään pakkasia enää. Talvi on muutenkin niin pitkä ja synkkä Suomessa, että nyt haluan vihdoin aurinkoa ja lämpöä – kulunut talvi jopa ennätyspilvinen. Jos itse saisin päättää, loppuisi talvi jo tammikuun jälkeen, koska viimeistään helmikuussa olen kyllästynyt lumen tuloon, kylmyyteen ja etenkin pimeyteen. Talvi on ihan OK, mutta liian pitkä ja lumien tulo painottuu lähes aina lopputalveen, jolloin kesä on jo mielessä. Itse haluan lunta valostuttamaan ja jouluista tunnelmaa tuomaan marraskuuksi sekä joulukuuksi. Joulu on talven kohokohta ja silloin pitää olla talviset maisemat. Nyt odotan kuitenkin kevättä ja lumien sulamista jo innolla, kesää vielä enemmän – helteistä semmoista.

  Pakkasilta ei varmasti kukaan uskonut välttyvän tässä vaiheessa vuotta, mutta pääasia, ettei tulisi ainakaan lunta lisää enää senttiäkään tänne Uudenmaan sisäosiin. Perjantaina eli maaliskuusta alkaa kuitenkin teoreettinen ja meteorologinen kevät, vaikka säät vielä talvisia olisivatkin. Varma keväinen merkki on lintujen ”herääminen”, joiden laulua on saanut kuulla jo muutaman viikon ajan.

  Muutamana viime keväänä on kuitenkin tullut jonkinlainen lämpöaalto maaliskuun lopulla/huhtikuun alussa ja lumet ovat lähteneet täältä etelästä 2-3 viikon aikana. Kuukauden päästä voi ollakin jo varsin erilainen maisema – sitä odotellessa.

 7. Hienoa että tulee vielä pakkasia! Jos tästä olisi menty maaliskuunkin lävitse pikkupakkasessa, olisi koko talvesta jäänyt vähän valju muisto. Nyt saadaan vielä toivottavasti paljon raikkaita, rapisevia pakkasaamuja ja häikäiseviä päiviä.

 8. Hyvä että tulee pakkasta! Pääsin vasta tänään 27.02 ensimmäistä kertaa moottorikelkkailemaan ja hiki tuli kun metsikössä paahtoi menemään, Kymenlaaksossa tänään +4. Uskaltaa jäillekin vielä ajelemaan kun pakkasia tulee. Samoin uskoisin että hyviä hankikantokelejä tulossa murtsikkaväelle. Eipä lasketteluporukkakaan pahakseen pistä, arvelisin.

 9. Mitäs tuosta. Helmikuun helpot päivät maaliskuussa maksetaan on tuttu sananparsi, eivätkä kansanomaiset sääennusteet aina väärässä ole.

 10. On mielestäni todella hyvä, että to 28.2 ja pe 29.2 vastaisena yönä sää kylmenee ja onpa luvattu muutama sentti lisää luntakin to ja pe välisenä yönä sekä lauantaina satavaksi. Kevät on mielestäni vuoden vastenmielisintä aikaa, joten ei se ainakaan etuajassa saa tulla! Perinteisessä keväässähän ei ole mitään hyvää; talvella on sentään lumisateita, syksyllä vesisateita ja kesällä ukkosia.

 11. No ei totisesti enää yhtään kylmää eikä myöskään pilviä ja pimeyttä. Kyllä taas on suomalaisia kiusattu ihan tarpeeksi tämän talven osalta.
  Itse en yhtään jaksa ymmärtää mitä hienoa on kylmässä ja pimeässä jaksossa jota kestää lokakuusta helmikuuhun. Ja siitä ajasta pilvistä säätä jopa 80%! Kansallinen itsesuggestio toki hoitaa sen hokemilla ’hienoa kun on neljä vuodenaikaa’ tai ’lumi tuo ihanasti valoa’ jne. Lämpö ja valoisuus, nuo inhottavat etelän ihmisten hapatukset!
  On niitä vuodenaikoja muuten muuallakin mutta harvalla on näin huono diili kuin meillä ;).
  Mistä muuten löytyy viime aikoina puheenaolleita tilastoja pilvisyydestä? En ole googlettamalla mitään järkevää siihen liittyen löytänyt.

 12. Talvi on täysin hyödytön vuodenaika. Miksi olette ennustaneet Tukholmaan parempaa säätä kuin tänne? Ne, jotka pitävät talvesta, voivat mennä viettämään sitä jonnekin muualle. Toivottavasti ilmastonmuutos tulee äkkiä poistaa turhan talven vuodenajoista.

 13. ” Jussi says:
  27.2.2013 at 21.31

  Hyvä että tulee pakkasta! Pääsin vasta tänään 27.02 ensimmäistä kertaa moottorikelkkailemaan ja hiki tuli kun metsikössä paahtoi menemään, Kymenlaaksossa tänään +4. Uskaltaa jäillekin vielä ajelemaan kun pakkasia tulee. Samoin uskoisin että hyviä hankikantokelejä tulossa murtsikkaväelle. Eipä lasketteluporukkakaan pahakseen pistä, arvelisin.”

  Ei varmaankaan ole tarkoitus, että vuodenajat vaihtuvat sinunlaisesi narsistin mieliksi.

 14. Ihana uutinen,hiihtokelit jatkuu.Pakkaset saa jatkua maaliskuun loppuun ja vielä huhtikuun puolelle. Aurinkoisia pakkaspäiviä nyt vaan koko maaliskuu, ihana.Ne jotka ei tykkää talvesta saavat vapaasti muuttaa vaikkapa Afrikkaan.

 15. ”Miten näin talvinen ennuste otetaan siellä päässä vastaan?”

  Kysyykö meteorologi tätä ihan vittuillakseen. Muualla on tosiaan jo kevät alkanut aikoja sitten ja täällä saa palella kylmässä lumimössössä.

 16. Se nyt vaan on fakta, että näillä leveysasteilla on pitkä talvi, piti siitä tai ei. Sen kanssa on vain elettävä. Miksei siis voida yrittää hakea asiasta positiivisia puolia eikä vain valittaa? Olihan tämä talvi masentavan pilvinen, mutta jos nyt on edessä aurinkoisia pakkaspäiviä mikäs sen mukavampaa. Ainakin jos vertaa kurakeleihin. Ja antaahan aina vain korkeammalta paistava aurinko lupauksen tulevasta keväästä ja kesästä… kyllä nekin sieltä vielä tulevat!

 17. Talvi jatkuu niin kuin talven pitääkin. Pakkanen 10-13 astetta ei ole pakkanen eikä mikään. Kun varusteet ovat asialliset, voi koko viikon hiihtää vaikka Lapissa.

 18. Tosiaankin kyllä talvi on vielä ihan mukavaa. Aurinko tuo paisteellaan kevään tunteen.
  Jos nuo lumet nyt sulaisivat ei olisi kuin kuraista maata, koska ei vielä ole kasvun aika, eli nautitaan rauhassa
  hangista.
  Raija

 19. Ihanaa kun loppuu tämä kuraloskakeli!

  1. Loppuvat ne loskat auringonpaisteessakin. Ja kaikki mikä sulaa talvikuukausina, on pois kevätloskista. Eli mahdollisimman paljon suojakelejä, kiitos. Kyllä ne ilmastonlämpiämispuheet saisivat saada katetta jo täälläkin. Eihän niitä usko enää muuten kukaan.

 20. Me saadaan kärsiä siitä että asutaan Venäjän naapurissa. Tukholma on aika samoilla leveysasteilla ja sinne luvataan suojakelit lähes joka päivälle. Kylmät tuulet eivät ulotu sinne asti vaikka idästä tuuleekin.

 21. Kiva Liisa, kun teet lisää lapsosia. Niistä meille opettajille sitten riittää töitä. Ja täytyy sanoa, että oikein hyvässä kuosissa olet saanut itsesi pidettyä kantamisesta huolimatta. :-)

  Mutta siitä säästä. Täällä keskisessä Suomessa kevät alkaa olla vallalla vasta huhtikuun puolen välin jälkeen kun lumien sulaminen on puolen välin paremmalla puolella. Siihen saakka säät voivat olla vaikka miten kylmät ja lumiset. Ja kesäkuussakin voi vielä tulla lunta. Kamppeet kuntoon ja lumista nauttimaan!

  Toivotan Liisalle oikein rattoisia äitiysvapaita.

  1. Kiitos Marko:) Töissä yritän tosin pysytellä vielä toukokuulle asti.

 22. Niin kyllä ne viherpiiperöitten höpinät sais jo loppua, kylmä ja sateinen kausi on kestäny jo toista vuotta.
  Keskimäärin vuosi on ollut kylmempi vuosikausiin sanokoon virkamiesten mittarit ja taulukot mitä muuta
  hyvänsä. Öljynkulutusmittarissa faktat on näkynyt ikävän hyvin, ainakin täällä napapiirin tuntumassa eikä
  se muutaman asteen lämpeneminen olis pahasta, ainakin hiilidioksidipäästöt pienenis,

  1. Virkamiesten mittarit sanovat, että edellisten vuosien lämpömäärät ovat olleet huomattavasti keskimääräisen yläpuolella. Niinpä manaamasi vuoden lämpösumma on niiden alapuolella, mutta vähintään keskitasoa.

 23. Talvella on ihan hyvä että kelit pysyy kuivina, luistaa kaikki paremmin. Tänäkin aamuna oli ilo tehdä lumitöitä kun lumi oli höyhenenkevyttä. Mahdollisimman pitkään vaan tämmöistä, niin se kevätkin sitten voittaa nopeammin kun aurinko ehtii saada voimaa eikä tarvitse niin pitään taapertaa loskassa. Toivotaan vaan että ojat ja joet jaksaa vetää kaiken sulamisveden.

  Orbinskille muistutuksena, havainnot kotipaikan säästä eivät kerro mitään globaalista ilmastosta. Se öljyn polttaminen kyllä lämmittää, mutta ei välttämättä ihan juuri sillä tavalla kuin itse haluaisi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.