Huomattavan pilvinen talvi tähän asti

Julkaistu
Toivottavasti saadaan vielä aurinkokin paikalleen eli  taivaalle. Kuva: ntrope/ipernity.
Toivottavasti saadaan vielä aurinkokin paikalleen eli taivaalle. Kuva: ntrope/ipernity.

Viime aikojen ilmastouutisoinnista tarttui korvaan, kuinka tämä talvi on ollut poikkeuksellisen pilvinen. Niin totta vie onkin ollut, vastaa täysin ainakin minun havaintojani, mutta jos ei olisi tilastoja eri sääsuureista, kuten pilvisyydestä, voisi olla vaikeaa hahmottaa, missä lopulta mennään. Olisinko uskonut tilanteen ihan poikkeukselliseksi? Tätä tilastoa kannattaisi nyt verrata kaikenlaisiin synkistelytilastoihin, josko löytyisi korrelaatioita ihmisten hyvinvointiin. Vai hukkuuko pilvisyys pimeyteen, jolloin sitä ei niin huomaa – jäävätpähän vain kauniit talvipäiväkuvat ohimennen ottamatta.

Matka on nyt kohti kevättalvea, jolloin – tilastojen mukaan – tyyppisuursäätila alkaa olla korkeapaine, jolloin auringonsäteily, sen mukaan kuin sitä on tarjolla, parhaansa mukaan lämmittää niin, että aamuiset rapiatkin pakkaset kääntyvät iltapäiväksi vähitellen useita asteita suojan puolelle. Sulamisvedet puolestaan jäätyvät viimeistään illalla. Mutta nuo korkeapaineetkin osaavat oikkuilla, eikä ainakaan etelässä ole korkeapainesta huolimatta ollut mitenkään aurinkoista. Lähipäivinä meille ulottuu korkeapaineenalue lounaasta, kuitenkin niin, että alkuviikolla Lapin yli liikkuu myös jo vähäinen lumisadealue, ja keskiviikkona noita sateita liikkuu samaa reittiä lisää ja runsaamin.

Alkuviikolla on oleellista, että ilmavirtaus, joka voimistuu, käy luoteesta, Norjan vuoriston yli. Vuoriston suojan puolella ilamma on liikekomponentti myös alaspäin, jolloin ilma lämpenee ja kuivuu. Koska aurinko ei vielä aivan kevättalvisella teholla välttämättä lämmitä, olisi hyvä, jos luoteis- tai länsituulesta tulisi kyllin voimakas lähellä maanpintaa makaavan sumupilven hälventämiseen. Näin aurinkoisen sään mahdollisuus kasvaisi maan länsi- ja eteläosassa selvästi. Aurinko ja vuoriston vaikutus yhdessä voisivat taikoa päivälämpötiloistakin jo aikamoisia.

Mutta yhtä kaikki: suursäätila suosii korkeapainetta ja melko lauhaa ilmaa vain ensi viikon puoliväliin asti. Sitten kaikki menee päinvastoin: ilma kylmenee ja kuulumme matalapaineenalueeseen – talviseen. Auringonsäteily kylläkin jatkaa voimistumistaan, mutta jos on pilvi edessä niin on. Eikä vain pilvi, sillä sää näyttäisi myös lumisateistuvan kunnon matalapaineen myötä Suomessa ensi viikonloppuna. Jos se menee niin kuin tietokone nyt laskee, lunta saisivat nimenomaan maan etelä- ja keskiosa. Se voi olla ihan pyry maaliskuun alkajaisiksi. Saa nähdä, miten keikkuen tämä kevät tulee.

Kuvan linkki: http://www.ipernity.com/doc/ntropie/4173555

 

Yksi ajatus artikkelista “Huomattavan pilvinen talvi tähän asti”

  1. tänään lauantaina 2.3.2013 ei pääse katsomaan mikkelin alueen säätä, koska mainokset tunkevat päälle. Kumpi on tämän sääsivun tarkoitus? ilmojen seuraaminen vai jotkut typerät mainokset, joista ei pääse eroon???

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.