Sää lämpenee ensi viikolla

Julkaistu

Etelän hiihtolomat loppuvat vaihtelevassa säässä

Torstaina Etelä-Suomen yllä on korkeapaineen selänne ja sää ainakin osin aurinkoista. Lapissa sataa lunta. Sadealue on liikkumassa hitaasti kohti etelää ja sen edellä pilvipeite paksunee vähitellen.

Perjantaina asetelma keikahtaa toisin päin. Säärintama siirtyy maan etelä- ja keskiosien ylle. Taivas on harmaa, ja voi sataa vähän lunta. Pohjoiseen voimistuu taas korkeapaine ja sää kirkastuu. Selkeillä alueilla on hyvät hiihtokelit.

Viikonlopun aikana virtaus kääntyy länteen. Tuulen suunta on otollinen Föhnille. Skandien yli Suomeen saapuva ilma on lauhaa ja ainakin lännessä, ehkä muuallakin paistaa aurinko.

Sää lämpenee päivä päivältä

Yöt ovat varsinkin selkeillä alueilla kylmiä, mutta viikonloppuna päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa +1…-3 asteessa ja pohjoisessa -3…-8 asteen välillä.

Ensi viikolla päivisin käväistään plussalla Pohjois-Suomea myöden. Etelässä ilmassa alkaa olla jo kevään tuntua. Lämpimimpinä aurinkoisina päivinä lämpötilat voivat nousta maan etelä- ja keskiosissa jopa +5 asteeseen.

Ensi viikolla yläilmakehän suihkuvirtaus kulkee Pohjois-Suomen yli. Matalapaineita suihkii Suomen pohjoispuolitse itään. Sää on vaihtelevaa. Välillä Föhn putsaa pilvet taivaalta, toisina päivinä Suomen yli kulkee sateita kohti kaakkoa. Sateet painottuvat todennäköisesti maan pohjois- ja itäosiin.

Tuuli on useampana päivänä kovaa, jossakin vaiheessa voidaan varmaan puhua jopa myrskystä. Eniten tuulee pohjoisilla merialueilla ja Lapin tuntureilla.

Tampereella on ensi viikolla lämmintä. Kuva: foreca.fi
Tampereella on ensi viikolla lämmintä. Kuva: foreca.fi

7 vastausta artikkeliin “Sää lämpenee ensi viikolla”

 1. No katotaan osuisko yli päivän ennuste kohdilleen.

 2. Tervehdys,kyllä sitä varmaan voi jo vähän tuumailla keväisiä keli ajatuksia mutta on vielä se maaliskuukin siinä, no jos huhtikuun alussa olis viimeistään lepposia kelejä?

 3. Ai että ”Etelän hiihtolomat loppuvat vaihtelevassa säässä”…
  Eihän meidän hiihtolomat ole vielä edes alkaneet, vasta ensi viikolla.
  Vai onko Lahti siirretty EU:n tms direktiivin nojalla Pohjois-Suomeen?

 4. Mistäs alkuviikon kovat yöpakkaset vain Etelä-Suomessa johtuvat? Lisäksi viikonlopun aikana päivälämpötilatkaan eivät ennusteiden mukaisesti nousseet edes nollan tasolle.

 5. Yllättävän hyvin tällä kertaa menivät ennusteet kohdalleen näin jälkikäteen arvioituna . Ke-to tienoilla oli tosin vähän lämpimämpääkin, jopa yli +5 astetta. Ja juuri nyt (1.3.) lämpötila sukeltaa taas alaspäin kuten pitikin…

  1. Toisinaan sään ennustettavuus on parempi ja ennustus on varmempi pidemmällekin ajalle (viikon päähän). Näin on ollut juuri tässä tapauksessa (tietokonemallit ovat olleet yksimielisiä ja lähes 100 % varmoja sään kulusta. Tosinaan taas joskus tietokonemallien ennusteet hajaantuvat jo parin päivän päässä toisistaan niin merkittävästi että esim. matalapaineen reitti ja sen sateet voi olla täysin mahdotonta ennustaa tuon kahden päivän päähän.

 6. Kiitos iki-ihanista ilmojen tulkinnoista ja ihanasta hymystä. Lähden tästä Mäntyharjun suuntaan kiusaamaan sinttejä avannolle. Jos joskus törmätään torilla tarjoan kahvit.
  Jotenkin alkoi tuntua, että olen iän myötä tullut hätäisemmäksi, mutta se olikin kevät joka on myöhässä ja odottavan aika…kuinkas muuten.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.