Päivät aurinkoistuvat pohjoisesta päin

Julkaistu
Jää on monenlainen harrastusalusta. Vältä ainakin virtapaikkoja ja ole selvillä jääpeitteestä. Kuva: Wisconsin Department of Natural Resourc./flickr
Jää on monenlainen harrastusalusta. Vältä ainakin virtapaikkoja ja ole selvillä jääpeitteestä. Kuva: Wisconsin Department of Natural Resourc./flickr

Kun oikein yksinkertaistetaan –  ja se on sitten jo paljon niin tehty – menee suursäätila Suomessa niin, että maanantaina maan etelä- ja keskiosa ovat vielä matalapaineessa ja heikkoja lumisateita tulee sen myötä yleisesti. Tiistain ja keskiviikon kuluessa talvinen matalapaine siirtyy etelään päin, jolloin viimeistään keskiviikkona jo etelässäkin nähdään, miltä se vanha sininen taivas taas näyttääkään. Korkeapainetta siis pukkaa luoteesta. Varhaisaamun ja iltapäivän lämpötilat ovat mahdollisimman kaukana toisistaan ja mittaavat kevätalven edistymistä. Maaliskuisia suojasäitä ei vielä saada: viikon puolivälissä etelässäkin voi helposti olla lähes 10 asteen pakkasaamuja eikä suojasäätä ole iltapäivällä edes lounaassa.

Korkeapaineen vaikutus on laajinta perjantaina, minkä jälkeen käy niin, että korkeapaine lauantain ja sunnuntain aikana siirtyy vähitellen etelään päin vaikuttaen viimeiseksi maan eteläosassa, kun taas Lapin yli alkaa kulkea lumisateita itään. Näin mennään aina seuraavan viikon alkuun asti. Mitään erityisen lauhoja ilmamassoja emme tänne saa, vaan pienet pakkaset leimaavat myös iltapäiviä. Lounaassa mennään sinä ja siinä.

Sää Suomessa vaikuttaa siis lähinnä säyseältä hitaasti kevättalveen kääntyvältä, suuria otsikoita siitä voi olla vaikeata repiä. Haurastuvia jäitä kannattaa varoa, vaikka mateet maistuvatkin. Juuri äsken söin sen kalan mätiä, ja heti tuli kevättalvinen olo. Jokaisessa vuodeajassa on ne omat juttunsa, ja vähintään kannattaa käyttää aurinkoistuvat ja pitenevät päivät ulkoilmassa olemiseen, kunhan kiireet vain vähänkin antavat myöten. Nyt ei enää tarvitse nukkua talviunta.

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/widnr/8444761605/

2 vastausta artikkeliin “Päivät aurinkoistuvat pohjoisesta päin”

  1. Näin todella kävi: nyt täällä etelässäkin paistaa aurinko sinitaivaalta pitkän tauon jälkeen (en edes muista koska viimeksi – ei ainakaan tässä kuussa).

    Haurastuvista jäistä on vähän ennenaikaista varotella. Toki jään paksuus vaihtelee talvesta toiseen (ja etenkin sen kantavan teräsjään osuus), mutta eivät ne jäät normaalisti hiihtolomaviikkojen aikaan vielä haurastu, vaikka aurinko päivällä jo vähän lämmittäisikin.

  2. ”Päivät aurinkoistuvat pohjoisesta päin”

    Kyllä kai päivät voivat aurinkoistua, mutta että ne aurinkoistuisivat erityisesti jostain tietystä ilmansuunnasta, on minulle vähän vieras ajatus. Huomaavatkohan esim. naantalilaiset ja kuusamolaiset, että ”sieltä ne päivät vähitellen aurinkoistuvat, sieltä pohjoisesta siis?”

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.