Huipulla tuulee ja lämpötila on eri

Julkaistu

Kuten sanonta ”huipulla tuulee” antaa olettaa, on sää tunturin tai vuoren huipulla erilainen kuin sen juurella. Mitä ylemmäs ilmakehässä mennään, niin tyypillisesti tuulen nopeus kasvaa ja lämpötila laskee. Säännusteet annetaankin juuri maanpinnan tasolle ja tästä syystä sää saattaa poiketa laskettelurinteen yläpäässä ennusteesta paljonkin.

P1100618
Näkymä Yllästunturin huipulta auringonlaskun aikaan maaliskuun alussa. Kuva: Aleksi Jokela

Esimerkiksi Yllästunturin huipulla on korkeuseroa maahan nähden puolisen kilometriä, tämän verran kun kivutaan ilmakehässä ylöspäin, laskee lämpötila noin kolmella asteella. Vastaavasti kilometrin matkalla lämpötila on jo 6 astetta kylmempi kuin maan pinnalla. Selkeällä ja todella kylmällä säällä huipulla on kuitenkin yleensä paljon lämpimämpää, johtuen siitä että kylmä ilma valuu raskaampana rinteitä pitkin aina alaspäin ja siitä että tuuli sekoittaa ilmaa huipulla enemmän kuin alhaalla. Tällaisessa tilanteessa ero saattaa olla jopa kymmeniä asteita. Tuuli voimistuu ylös mentäessä siksi että sillä ei ole esteitä kuten maan pinnalla. Eipä ole montakaan kuukautta siitä kun Pallaksen laella puhalsi tuuli lähes hirmumyrskyn nopeudella! Joskus vuoren huippu voi olla myös pilvien peitossa ja joskus taas toisinpäin, eli laakso on sankan sumun peitossa mutta huipulla taas paistaa aurinko.

Aina ennuste ei siis kerro koko totuutta siitä millainen sää vallitsee hiihtokeskuksen eri osissa. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin ajatella että talvella ja nyt hiihtolomien aikana pilvisellä säällä huipulla on kylmempi, mutta selkeällä ja heikkotuulisella (kylmällä) säällä taas lämpimämpi. Mitä suurempi korkeusero on huipun ja pohjan välillä, sitä isompi on myös ero säässä.

Hiihtolomalaisille on nyt tarjolla Forecan meteorologin tekemä sääennuste kaikkiin Suomen hiihtokeskuksiin Maikkarin sääsivuilla. Ennuste löytyy jopa kahdeksi viikoksi eteenpäin, joten sieltä näet näppärästi ennusteen, joka tällä hetkellä ulottuu koko ensi viikoksi eli ensimmäisen hiihtolomaviikon ajalle ja hieman sen ylikin.

Sääennusteet löytyvät osoitteesta mtv3.fi/saa, jossa etusivun oikeassa ylälaidassa on palkki, josta avautuu lista kaikista Suomen hiihtokeskuksista.

Ensimmäisten kuuden päivän sääennuste on hieman tarkempi. Päivää klikkaamalla avautuu tarkemmat tiedot kyseiseltä päivältä. Seuraavan viikon ennuste näyttää ennusteen päivän ja yön yleistilanteesta.

hiihtokeskus2_1 hiihtokeskus1 hiihtokeskus3

Kirjoitin jo aiemmin tällä viikolla ensimmäisen hiihtolomaviikon säästä, eikä ennuste ole siitä muuttunut vaan alkuviikon jälkeen jatkunee laajalti poutainen sää ja pakkaset säilyvät melko maltillisina.