”Maaliskuu maan näyttää”?

Julkaistu
Lumipyryt voivat olla myös innoituksen lähde... Kuva: Hermann Kaufmann: Enduring the snowstorm / commons.wikimedia.org
Lumipyryt voivat olla myös innoituksen lähde… Kuva: Hermann Kaufmann: Enduring the snowstorm / commons.wikimedia.org

Ei näytä, ellei sitten loppukuu vielä yllätä. Nyt kylmän sään loppua ei näy, vain parina lähi päivänä on nollakeliä tai suojaa: tiistaina maan lounaisosassa juuri ja juuri, ja keskiviikkona päivällä sitten vähän reilummin eli maan koko etelä- ja länsiosa voisivat käväistä suojan puolella. Torstaina iltapäivälämpötila voi Länsi-Uudenmaan rannikolla käväistä vielä nollassa, sitten palataan kokomaapakkaseen myös mitä tulee iltapäiviin. Eikä se ole mitään pakkasen pikku uhittelua, vaan etenkin aamut ovat oikeasti kylmiä. Lämpötilasta en jauha tämän enempää, tosin tarkkaavainen lukija huomasi, etten maininnut mitään maanantaista. Tuskin on nollakeliä edes Kustavissa, tai sitten hädin tuskin. Ahvenanmaalla sen sijaan kyllä.

Mutta maanantaita koskeva sään jutunjuuri ei olekaan lämpötila, vaan lumisade, joka liikkuu etenkin maan etelä- ja keskiosan yli itään. Eli maan länsiosa ja osa Itä-Suomea saavat heti äskeisen pyryn jälkeen taas lisää lunta. En sietänyt äskeistäkään pyryä, joten mitenkähän minun käy… Tiistain-keskiviikon kuluessa sen sijaan matalapaine lumipyryineen liikkuu lähinnä Pohjois-Suomen yli itään, ja siitä siis vähän lauhempi tuulahdus etelään. Lapissa sitä lunta joutaakin sadella, ovat tottuneet ja matkailu hyötyy…

Torstaina ja perjantaina pohjoisessa ja idässä tulee vielä paikoin lumikuuroja, muuten sää kaiken järjen mukaan aurinkoistuu. Silti, vaikka aurinko ja Norjan vuoriston yli kulkeva ilma yhdessä yrittävät, päivälämpötilat jäävät etelässäkin tietokoneen mukaan pakkasen puolelle, pohjoisessa pakkasta on kymmenisen astetta – siis iltapäivisin. Pyryiltä sentään olisimme rauhassa, kunnes siinä kolmannentoista päivän nurkilla – seuraavan viikon puolivälissä – sää voisi lumisateistua.

 

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hermann_Kauffmann_-_Enduring_the_snowstorm.jpg

 

9 vastausta artikkeliin “”Maaliskuu maan näyttää”?”

 1. Hei Juha ja terveiset pohjois-suomesta. meidän leveysasteelle sopii paremmin sanonta: maaliskuu maan täyttää (lumella).
  Tulevista säista sen verran, että näkeehän sen jo kuun asennostakin, että ensi viikolla alkavat lumipyryt meilläkin. Ja hyvä niin, maaliskuun kukka ei ole hyvä, vasta toukokuun kukka on hyvä.

 2. Voisi vaan ottaa ton Ahvenanmaan pois tilastoista niin näkisi millaiset lämpötilat Suomessa oikeesti on. Siellä nyt on suojakelit vaikka samoilla leveysasteilla mantereella on -6. Kyllä tästä on kehittymässä kylmin maaliskuu vuosikausiin. Kaiken järjen mukaan auringon pitäisi lämmittää ainakin ihan Etelä-Suomessa kuun puolivälin jälkeen niin että ainakin päivisin olisi muutama aste plussalla mutta nyt ei ennusteet lupaa sitäkään.

 3. Vedän heti hatusta ennusteen, ettei maaliskuusta tule ainakaan kylmempi kuin 2005 ja 2006. Eikä niilläkään päästä edes top-10:een 1900-luvun kylmien maaliskuiden listalla.

  1. Mutta kun ämerikkalaiset ovatten tienneet jo tammikuussa, että Suomeen ja Skandinaviaan tuloo hyytävän kylmää huhtikuuhun saakka?
   Tietävätkö paremmin korkeammalta satelliiteinneen tarkastellen kuin pienet suomalaiset meteorologit pikkaisine välineineen?
   https://746d3283-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/hymiot/galleria1/130.gif?attachauth=ANoY7cr7KBwb5xPIgMYuBJgqKfE4EeTBMB1KPYQqO0FNb9K-dhxS-j1VlRB46vauGOuOBP6KRL-jJFhb1wvPl18xV4VkMEC1Z5GSefPp38eddcPhgjSgjVIKd8p-seeMJGm_nJSx7N3XGYnzTGNVc_DOlFMNPBPgFj0bCEU5nTNbRQcKc36_6JGP-zBIvGuLU49klStWszfjxnFufGJn5IP1HxVA4Wpz9Q%3D%3D&attredirects=0

   1. No mutta tästähän olemme vajaan 4 viikon kuluttua viisaampia :)

 4. Keski-Euroopassa huidellaan +15 korvilla auringon paistaessa. Täällä kolataan pimeässä lunta metrisessä hangessa. Onneksi koulutusjärjestelmä ja itsesuggestio saavat kansan jollain perversillä tavalla pitämään pimeästä ja kylmästä, eihän täällä muuten kukaan kestäisi (eikä tännä ilmaston takia kovin moni haluakaan). Olisihan se inhottavaa jos jo maaliskuussa kukat kukkisivat, kivempi on kun maa on kuollut ja kylmässä hautakääreessä. No, kohta pääsee taas kurkkimaan elämää etelämmäs.

  1. Mulla ei ainakaan koulutusjärjestelmä ja itsesuggestio ilmeisesti ole toiminut, kun kaipaisin itsekin huitulan hiiteen täältä ainakin talveksi…

 5. Kyllähän tässä alkaa taas itsemurha ja jumalansyytös mieltä kaivella, kun muu maailma pääsee jo kevään makuun ja täällä on kylmempää kuin joulukuussa. Ei ole Afrikan eläintä tarkoitettu näin kauas pohjoiseen.

 6. Eipä tuolla Keski-Euroopassakaan niin lämmin ole. Nollan molemmin puolin. Mutta onhan tää aikamoista, että maaliskuussa on paukkupakkaset. Todella pitkä talvi ollut, alkoi Espoossa jo 27.11 tms. siitä lähtien yhtenäinen lumipeite.
  http://foreca.fi/Germany/Berlin/tenday

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.