Kevättä odotellessa: ilo irti vielä talvesta!

Julkaistu
Selätä talvi nauttimalla siitä. Anna jään viedä. Kuva: uwdigitalcollections/flickr.
Selätä talvi nauttimalla siitä. Anna jään viedä. Kuva: uwdigitalcollections/flickr.

Suursäätila on minusta kiinnostava, joskin kunkin päivän, paikkakunnan ja kellonajan sää on usein ratkaisevinta kaikessa toiminnassa, mihin voisi kuvitella tarvittavan sääpalvelua. Mutta jonkinlainen laajempi tietoisuus, jos ei muuta, niin kohottaa elämänlaatua ja auttaa näkemän metsän puilta.

Jokainen on jo huomannut, että sää on talvisen kylmä. Pilvet menevät niin, että mahdollisimman aurinkoista säätä kannattaa odottaa lauantaiksi pohjoiseen ja sunnuntaiksi etelään. Etelässä kylmintä on varhain sunnuntaiaamuna; saa nähdä, onko pakkasta 20 vai 25 astetta vai vielä sitäkin enemmän. Lumisateet jäävät melko vähäisiksi. Tätä kirjoitettaessa eteläisimmästä Suomesta on juuri livahtamassa kapea lumisadealue etelään, maan keskiosankin sateet häviävät yöksi. Pohjoisesta päin, pilvistymisen myötä, alkaa myös heikkoja lumisateita esiintyä, etelässä satelee lunta seuraavan kerran lähinnä maanantain puolella.

Taustalla oleva suursäätila: viikonvaihteen ajan Luoteis-Venäjällä on matalapaine ja varsinainen kylmän ilman pesä, kun taas Islannin suunnalta Suomen länsi- ja lounaispuolele ulottuu korkeapaineenalue. Näin ylläpidetty virtauskenttä ohjaa Suomeen sunnuntaihin asti koko ajan vain kylmempää ilmaa pohjoisen puolelta. Sunnuntain päivälämpötilakin saattaa jäädä enintään -5 asteen paikkeille. Alkuviikko on hieman lauhempi, josko sitä nyt välttämättä edes huomaa.

Se oleellinen, minkä ensi viikolla on määrä tapahtua, on Luoteis-Venäjän kylmän matalapaineenalueen siirtyminen Fennoskandiaan. Tämä tarkoittaa kylmintä mahdollista saatavilla olevaa ilmaa Suomeen. Se ei sinällään vielä suoraan tarkoita esim. lämpötilaennätyksiä, koska loppupeleissä paikalliset ilmavirtaukset, pilvet ja lumisateet ratkaisevat öiden ja päivien äriarvot. Vuorokausien keskiarvojen lienee pakko jäädä selvästi tavanomaisten alapuolelle.

Enimmäkseen kylmien aamujen vastapainona on kuitenkin aurinko, jonka säteily voimistuu, ja päivä pitenee jo vauhdilla. Kaikkein kylmimmän välttää, jos mahdollista, myöhäistyttämällä aamulähtemistään vaikka vain parilla tunnilla. Tosaalta, pakkanen vain piristää.

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/uwdigicollec/2246708035/sizes/z/in/photostream/

Yksi ajatus artikkelista “Kevättä odotellessa: ilo irti vielä talvesta!”

  1. ”Tämä tarkoittaa kylmintä mahdollista saatavilla olevaa ilmaa Suomeen. Tosaalta, pakkanen vain piristää.”

    Tämän täytyy olla ironiaa. Ei kai kukaan normaali ihminen voi haluta kylmintä mahdollista ilmaa hengitettäväkseen. Eikä se pakkanen voi piristääkään kun pitää sisällä värjötellä. Lämmin ilma kyllä piristäisi, sitä nyt jo vihdoin tilaukseen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.