Talvista joulua seuraa vetinen vuodenvaihde

Julkaistu

Huoh, olipa muuten jouluennusteet! Harvoin on tilannetta, jossa numeeriset ennustemallit olisivat olleet näin hukassa sadealueiden liikkeiden suhteen. Ensin povattiin lauhtuvaa, sitten kylmenevää. Kun Euroopan keskuksen ennuste taas aatonaaton ennustusvuorossani Maikkarilla vaihtuikin kertaheitolla kipakasta pakkasesta lauhtuvaksi lumentuloksi, en enää tiennyt, mitä uskoa. Luntahan sieltä sitten tuli ja perässä lauhtui.

kuvan lähde

Se joulusta, nyt katse vuodenvaihteeseen. Mallit näyttävät pitävän kutinsa joulua paremmin, mutta pienellä varauksella suhtaudun sateiden ajoitukseen joulukatastrofin jälkeen. Sää näyttää nimittäin varsin vaihtelevalta koko loppuvuoden. Huomenna perjantaina pakastuu koko maassa. Vaikka lauantai alkaakin kylmissä merkeissä, lähestyy jo päivän aikana lännestä uusi sadealue, joka lauhduttaa sään jälleen. Sunnuntaina maan länsiosassa on lämpöasteita ja jäljellä olevat sateet lännessä tulevat pääosin vetenä. Idässä ja pohjoisessa sataa lunta. Viikonlopun ennustetta voit seurata tarkemmin vaikkapa Forecan sade-animaatiosta. Myös tuuli on aika ajoin voimakasta, sitä seuraat parhaiten Forecan tuuliennusteesta.

Maanantai eli uudenvuodenaatto näyttää sekin lauhalta koko maassa. Tuuli puhaltaa edelleen lounaasta ja maan länsi- ja eteläosassa on todennäköisesti lämpöasteita. Idässä ja pohjoisessakin pakkanen on heikkoa. Lounaaseen saattaa ehtiä vesisadealue aattoillaksi, pohjoisessa puolestaan tulee ehkä vähän lunta. Uudenvuodenpäivänä vesisadealue on ehtinyt maan etelä- ja länsiosan ylle, lounaasta alkaen todennäköisesti jo kirkastuu. Maan itä- ja keskiosassa on nollakeliä ja lumisadetta, Lapissa edelleen heikkoa pakkasta.

Tämän ajoituksen mukaan luvassa on siis varsin vetinen vuodenvaihde. Ennusteessa on kuitenkin myös epävarmuustekijöitä. Matalapaine liikkuu kenties vikkelämmin ja sää muuttuu nopeammin poutaiseksi pakkassääksi – ehkä jo uudenvuodenpäivänä? Aineksia myrskymatalapaineeksikin on, vaikka tämänhetkinen ennuste ei niin näytäkään. Palataan siis asiaan päivitetyn ennusteen merkeissä viikonlopun aikana.

4 vastausta artikkeliin “Talvista joulua seuraa vetinen vuodenvaihde”

 1. joo Kamala talvi …syytänkin teitä että ennusteeni heitti noin viikolla …

  meillä on nyt lähes plus 1 astetta jonka ennustin viikkoa aiemmaksi …mutta kylmää mikkelin seudulla oli jopa -30 ja kamalan kylmä itätuuli eli ennustin kylmän ja lehdon oikein … nyt on täysikuu talvipäivän jälkeen ja taitaa olla leutoja ilmoja talvella …ehkä talvi loppuu jo tammikuulta …

  mutta luulen että kamalan kylmä käy uudelleen kunhan ensin sataa

  meillä on lunta vain 15-25 cm …se on kivaa.

  linnut kävivät rannalla avannolla ja puissa parvessa …taitaa olla leuto merkki…

  hengissä kuitenkin

  Hyvää Uutta Vuotta

 2. Tänne Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajalle luvataan uudeksi vuodeksi pikku pakkasta ja vähäistä lumisadetta. Ei lainkaan huono :)

 3. Kerros Liisa miksi Suomessa on talvisin aina pilvistä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.