Lauha ja ajoittain sateinen uudenvuodentienoo

Julkaistu
Saa nähdä, miten näkyvät tänä vuodenvaihteena Etelä-Suomessa. Kuva: PDPhotos/Pixabay

Katselin tietokoneiden tuottamia ennustekarttoja viimeksi tänään aamupäivällä töissä, ja laadinpa jonkinlaisen viiden vuorokauden sääennusteenkin. Jo päälle päin kartoista näki, että kovastipa pitää vipinää matalapaineiden ja niiden sateiden kanssa täällä Suomessa. Ja sää on selvästi aiempaa lauhempaa, millä on mieleen lämmittävä vaikutus, vaikka se täällä etelässä tarkoittaakin kuivien talvikelien loppua. Tapa ilmaista asia se on tämäkin, mutta se pitää ajatukset vielä hetken siinä ruususenunessa, että talvi on sentään aika kaunista – ja miten kaikin eri tavoin se nyt menikään.

Viranomainen on jo vähän raiskannut uinuvaa talvitunnelmaa kertomalla, miten tärkeätä on poistaa lumi vaikkapa katoilta, koska suojasää merkitsee lumen muuttumista painavaksi. Jääköön spekuloimatta, mitä tapahtuu runsaslukuisilla hoitamattomilla tienpätkillä, missä lumi, jää, polanne, loska ja vesilätäköt vuorottelevat – tai esiintyvät yhtaikaa. Kengät ainakin kuluvat. Kaikki tämä kulminoituu maan eteläosassa, missä suojasäät ovat jatkossa pohjoista yleisempiä.

Vuodenvaihteen tienoilla Suomessa vaikuttaa jopa neljä eri sadealuetta, siis sellaista selvästi ympäristöstään erottuvaa sadetta. Mahdolliset tihkusateet, osaksi jäätävät, tulevat sitten vielä päälle. Ensimmäinen näistä sateista, etelässäkin varmimmin lumisade, on tätä kirjoittaessani levinnyt jo läntisimpään Suomeen. Yöllä sen saa jo suurin osa maata. Tässä en pui näiden sadealueiden yksityiskohtia muuten, mutta kiinnostavinta voi olla, että sadealueista kolmas, lounaasta leviävä, sateistaa ja tuulistaa aattoiltana ensin maan eteläosan ja sitten yölä vielä maan keskiosankin. Sateen aikataulu voi tästä toki heittää, mutta kalliilla ökyilotulitteilla on tällä tietoa hyvät mahdollisuudet syöksyä etelässä sumupilveen ja vesisateeseen. Sadetakeilla voi olla kysyntäpiikki.

Uudenvuodenpäivänä lounaasta olisi tulossa vielä yksi selvä sade, minkä jälkeen matapainetoiminta rauhoittuisi. Tämä ei tarkoita, että poistuisimme sinänsä laajan matalapaineenalueen vaikutuksesta. Tämä matalapaineenalue vain on erilainen, normaalimpi kuin edeltäjänsä eikä sisällä ainakaan läheskään niin paljoa ja niin kylmää ilmaa.

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/de/feuerwerk-farben-nacht-explosionen-3594/

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Lauha ja ajoittain sateinen uudenvuodentienoo”

 1. Ihanaa

  On ollut niin kylmä itätuuli

  Kiitos kun sataa !

  tänään meillä oli Komea valoisa kuu…kuin metsä tulessa …mutta pilvistyi jo klo 18…lämpötila oli liki -20 mutta nyt n.21 jo -14 …

  Ilotulitus näkyy meillä ainakin koska olen järvellä korvessa … Ostin omat raketit (pitää näyttää linnuille hämärässä )

  Olen aurannut jäälle ja tielle väylän jos lumi sulaa ja taloni ympäröin pallolla lumella jos suoja sulattaa ja sitten tulee pakkasta joka ei saa routia taloani.

  Kumisaappaat on ok tällä kelillä (Nokiat on ok mutta kalliit …) Suosin villasukkia

  Aurinkolasit kannattaa muistaa kun aurinko palaa sillä heijastus haittaa varsinkin autoillessa!!!

  meillä saattaa sulaa ja tulla eri liukasta …varokaa maalla sillä lumen alla on lehtiä ja kurvissa voi liukua ojaan helposti. ( Parempi juhlia ja jättää auto kotiin)

  Kylmä taitaa tulla Ranskaan tänä Talvena ..toivon suomeen leutoja säitä ja aurinkoa

  talvi loppuu n. 12.2 mennessä jollei ennen (27.1) aika ihme olisi joten varmuuden vuoksi varatkaa lämmitys puita kuitenkin kamalan kylmille …

  Lämmintä ja
  Hauskaa Uutta Vuotta

  Ystäväni kirjoitti juuri Algeriasta (Karim Abdallah )
  ja aina silloin lämpenee (jipii ..pelkäsin hänen kuolleen..en kuullut vuosiin …moi då)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.