Uudenvuodenyönä tiedossa kaatosade

Julkaistu

Vuodenvaihteen ennuste ei ole merkittävästi muuttunut aiemmasta. Etelä-Suomen ”+3, vesisadetta” ei ole järin mieltä ylentävä säätiedote, mutta sopinee hyvin alennusmyyntien ja kinkunsulatusjumppien sesonkiin. Toisaalta esimerkiksi Lapissa pittoreski talvisää jatkuu hennon lumentulon ja heikon pakkasen merkeissä.

Ensi yönä etelästä siis saapuu voimakas ja yhtenäinen sadealue. Sade alkaa Lounais-Suomessa juuri vuoden vaihtuessa ja etenee koilliseen reipasta vauhtia. Maan lounais- ja eteläosassa sataa vettä uudenvuodenyöstä jopa uudenvuodenpäivän iltaan asti. Hyvä kysymys on, mitä tällainen vesimäärä tekee lumipeitteelle. Kaikki ei missään nimessä tule sulamaan, mutta märkä lumi painuu kokoon ja muuttuu yhä enemmän jäisen koppuran suuntaan.

Forecan sade-ennuste ja sateen olomuodon ennuste (harmaat sävyt lunta) uudenvuodenyölle klo 02.

Uudenvuodenpäivänä sadealue saavuttaa maan itäosan ja Lapin eteläosan. Lumen ja veden olomuodon raja kulkee likimain linjalla Ylivieska-Joensuu. Samalla kun sade leviää itään ja pohjoiseen, lounaassa poutaantuu ja ehkä hetkeksi kirkastuukin.

Vuoden 2013 alkupäivinä lämpötila painuu jälleen pakkaselle. Vain etelärannikolla ollaan edelleen nollan vaiheilla. Tammikuun alussa virtaus käy vaihteeksi luoteesta, ja meille saapuu aika ajoin Norjan ja Ruotsin vuoristojen yli kulkeneita, hieman kuivahtaneita lumisadealueita. Talvisempi säätyyppi tekee siis nopean paluun vetisen vuodenvaihteen jälkeen.

Kiitos blogin lukijoille ja ahkerille kommentoijille jälleen yhdestä vuodesta kotimaan vaihtelevien säiden parissa. Pidellään ilmoja myös alkavana säävuonna 2013!

9 vastausta artikkeliin “Uudenvuodenyönä tiedossa kaatosade”

 1. Paltamoon on luvassa suht koht hyvää säätä uudenvuoden viettämiseen. :)

 2. Loistavaa! Mikään ei sen parempaa kuin että vesisade vähentää lumen määrää ja poista kattojen lumenkuormitusta!
  Pääväylät ovat lumesta vapaita, joka helpottaa työmatkaliikennettä pyhien jälkeen. Se vähentää liikenneonnettomuuksia eikä tarvita aurausta joka taas tuo mittavia säästöjä yhteiskunnalle! Eläköön lauha ilmavirtaus!

  t.P.

 3. Ei millään muotoa huonoja uutisia nämä! Mun ensimmäinen ajatus olikin, jeaaah, ”kohta” on kesä! :D Mahtavaa Uutta Vuotta kaikille! <3

 4. Kaatosade olisi tarpeen tänne Jyväskylän seudullekin, jotta lumikuormat katoilta kevenisivät.

  Oikein hyvää vuotta 2013 Liisallekin!

 5. AIKA AMPUA JYTKYT TAIVAALLE JA VASTAAN OTTAA VUOSI KAATOSATEESSA!
  Hyvää UUTTA vuotta kaikille.

 6. Miksi asiallinen kommenttini pois? Syrjitäänkö täällä ihmisiä? :-S

  1. Sorry meni vahingossa. Viime yönä oli ollut vähän levotonta keskustelua…

   1. Kaikki aiheeseen liittymättömät yölliset kirjoitelmat on syytä moderoida pois heti aamun valjettua. Hyvä Liisa :thumbup:

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.