Joulu on taas, joulu on taas, maantiet täynnä…

Julkaistu
Buon Natale! Kuva: Azania/flickr.

Paukkupakkasia on piisannut, ja vielä niitä on ennen kuin vasta sopivasti joulunpyhiin – oikeastaan heti niiden päättymiseen – ajoittuu sään *) lauhtuminen etelässä ja pakkasen heikkeneminen pohjoisempana.  Jopa nollassa ollaan tietokoneen mukaan etelässä torstaina ja perjantaina, minkä jälkeen heti lauantain maissa käytäisiin taas jopa 10 pakkasasteessa, kunnes vielä selvempi sään lauhtuminen lounaasta alkaen aina maan etelä- ja keskiosassa tulisi ajankohtaiseksi sunnuntain 30.12. kuluessa.

Joulunpyhien jälkeiseen lauhtumiseen liittyy lumisateita, jotka vielä hakevat paikkaansa ennustekartoilla. Jopa niin voi käydä, että siinä kaksikin matalapainetta koko lailla peräkanaa kulkisi Suomen eteläpuolitse itään. Tämä voisi kasvattaa varsinkin Etelä-Suomen hankia vielä selvästi. Toinen lauhtuminen on sekin jäämässä vain lyhytaikaiseksi, mitä ainakaan varsinaisiin suojasäihin tulee. Mutta ottaen huomioon, minkä kokoisia matalapaineenalueita Pohjois-Atlantilla olisi vuodenvaihteessa tänne tulossa, en uskoisi ainakaan paukkupakkasten ihan heti palaavan. Mutta mutta: tilastojen mukaanhan vasta helmikuu on se kylmin, joten kaikkea ehtii vielä tänä talvena tapahtua!

Juhlistamme jaloin on siis tänä vuonna jo väistämättä valkoinen, ei niin päättömiä juttuja ilmakehässä tapahdu, että se voisi vaarantua. Ja suurin osa joulua menee vieläpä aika tuhdissa pakkassäässä. Jos lasketaan pois autojen käynnistymättömyys pakkasessa ja alunperin paikoin jäisiksi jääneet tiet, lienee sään kannalta suurin asia paluuliikenne. Sään lauhtuminen kun tietää helposti vähintään kuuran muodostumista ja sitä kautta liukkautta. Pääteillä maaginen raja on tienpinnan lämpötila yli -6 astetta: sen jälkeen maantiesuola toimii taas liukkauden torjujana.

*) Tämän tarkennuksen teen jo heti sunnuntaina: lauhtuminen joulunpyhien osalta on kuivumassa kokonaan kasaan, eli karvahattua vaan syvemmälle myös etelässä!

Koska minulla ei ole enää kirjoitusvuoroa ennen joulua, toivotan kaikille riemukasta joulunaikaa ja kepeitä askeleita tonttupuuhiin!

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/azanialand/2134227814/

 

 

7 vastausta artikkeliin “Joulu on taas, joulu on taas, maantiet täynnä…”

 1. Aika hyvin tiesit joulun sään. Minä katselin vain ilmapuntarista, että onpa vahva korkeapaine lähistöllä, kun neula on oikealla ihan tapissa. Ei voi aatoksi tulla eteläänkään kolleegoittesi lupaamia huomattavia lauhtumisia puhumattakaan tänne Jyväskylän korkeuksille.

  Miten näissä ennusteissa on taas näin käynyt tään viikon alussa?

 2. Tarkoittiko Juha tuossa rivien välissä, että sen verran näyttää matalapainetoiminta vilkkaalta Pohjois-Atlantilla, ettei tammikuulla tulisi paukkupakkasia?

  1. No vähän niin, vaikkei sitä ehkä vielä tiedä…

 3. Kylläpä sääennusteet muuttuivatkin äkkiä. Ennusteessanne (21.12.) ennustettiin joulun jälkeen pian lauhtuvan, jopa Tapaniksi (ja menevän täällä päin jopa vähäksi aikaa plussan puolelle esim. jo Tapanin päivänä), 23.12. ennuste oli muuttunut kovenevaksi pakkaseksi joulun jälkeen. Tällä hetkellä Tapanin päivän ennuste näyttää tänne päin plussan sijaan noin 18 astetta pakkasta. Eroa on peräti melkein 20 astetta. Tällä hetkellä etelään ei ilmeisesti minnekään ennusteta nolla- tai plussakelejä torstaiksi tai perjantaiksikaan.

  Olisi kiinnostavaa kuulla, mistä näin suuri muutos ennusteisiin johtuu?

  1. Tapaninpäivänä on eteläisimässä Suomessa ohimenevästi lauhinta, etenkin Uudellamaalla voidaan hyvin käväistä jopa nollan yläpuolella, mutta se edellyttää matalapaineelta riittävän pohjoista reittiä eli Etelä-Suomen maa-alueiden yli itään. Vähänkin eteläisempi reitti, vaikka vain Suomenlahtea pitkin, tuottaa vain heikkoa pakkasta ja sitäkin siis vain ohimenevästi, koska jos tuo matalapaine todella on olemassa tuolloin, sen jälkipuolella on jälleen selvästi pakkasta. Suurimmassa osassa maata siis säilyvät joka tapauksessa ihan kunnon pakkaset, olkoonkin että jos nyt niistä yli 30-asteisista pakkasista päästäänkin. Lauhtumista paljon merkittävämpi asia lienee, että lunta saattaa tulla lisää paikoin merkittävästkin, mutta tämäkin riippuu siitä, miten matalapaineet lopulta käyttäytyvät (reitti ja aikataulu). Joka päivä tulee asiasta uutta tietoa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.