Valkeaa ja lauhtuvaa joulua!

Julkaistu

Joulu on tänä vuonna valkea koko maassa, monin paikoin jopa harvinaisen valkea. Nimittäin etelässä lunta on paikoin jo lähes puoli metriä, kun jouluna sitä on keskimäärin esimerkiksi etelä- ja länsirannikolla vain kymmenisen senttiä. Harvinaista on myös se, että jo kuun alussa oli mahdollista ennustaa, ja ennustinkin koko maahan valkeaa joulua.

Tänä jouluna valoa on enemmän koko maan kattavan lumipeitteen vuoksi. Kuva: Aleksi Jokela

Tyypillisesti sää on niin vaihtelevaa meillä että usein on hyvin hankala ennustaa edes muutaman päivän päähän. Nyt kuitenkin suursäätila on ollut helpommin ennustettavissa: Venäjän puolella on ollut pitkään pysyvä laaja ja vahva korkeapaine, joka on pitänyt lännestä lauhaa ja kosteaa ilmaa tuovat matalapaineet loitolla ja meille on päässyt virtaamaan usean viikon ajan kylmää ilmaa Siperiasta.

Tuo Venäjän korkeapaine on kuitenkin hellittämässä otettaan Suomesta juuri jouluksi, sillä ilmavirtaukset kääntyvät puhaltamaan lounaan suunnalta ja sää lauhtuu lähes kertaheitolla ja paljon – rannikoilla jopa plusasteille asti, vaikka vielä aatonaattona hytistään etelässäkin paikoin jopa 25 asteen pakkasissa.

Tarkkoja lämpötilaennusteita on vaikea tehdä usean päivän päähän vaikka säätyyppi olisikin tiedossa, sillä etenkin talvella lämpötila on herkkä pilvisyyden muutoksille. Selkeällä säällä lämpötilat voivat olla helposti 15 astetta kylmempiä, kuin pilvisellä säällä.

Aatonaatto taitaa kuitenkin olla monin paikoin tämän viikon kylmin päivä, ennen kuin tuo lauhtuminen aattoa kohti alkaa lännestä. Vielä aattoaamuna pakkasta on kuitenkin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa -10…-20 astetta, länsirannikkoa lukuun ottamatta. Päivän aikana sää lauhtuu kuitenkin nopeasti niin, että illalla pakkasta on enää lännen muutamasta asteesta  idän noin -10 asteeseen. Lapissa pakkasta on vielä koko aaton ajan pääosin -10…-20 astetta ja aatto on koko maassa poutainen.

Joulukuusi jouluaattona. Kuva: Aleksi Jokela

Joulupäivänä sää lauhtuu Lapissakin ja jatkuu myös muualla maassa niin että koko maan etelä- ja keskiosassa on enää pikkupakkasta, rannikoilla lämpötilat voivat jo nollan vaiheilla. Joulupäivän aikana varsinkin maan keski- ja pohjoisosan yli voi kulkea jo joitain lumisateita. Maan pohjoisosassa pakkasta on -10 asteen molemmin puolin.

Tapaninpäiväksi Suomeen saapuu näillä näkymin matalapaine ja tuo lähes koko maahan laajoja sateita viimeistään illaksi ja tuuli voimistuu. Mitään viime Tapaninpäivän kaltaista myrskyä ei kuitenkaan näillä näkymin ole onneksi saapumassa, mutta kovaa tuulta voi olla ja etelässä sekä lännessä sade voi tulla räntänä. Lämpötilat ovat samoissa lukemissa kuin joulupäivänäkin lukuun ottamatta Lappia jossa sää kylmennee jälleen -10…-20 asteen välille.

Eli lauhtumista ja säätyypin muutos jouluksi luvassa, siitä eteenpäin voikin olla talvella jo ihan eri suunta – nimittäin lauhempi. Joka tapauksessa valkoinen joulu on koko maahan tulossa. Näin ei aivan joka joulu läheskään ole, nimittäin esimerkiksi etelä- ja länsirannikolla pysyvä lumipeite saadaan keskimäärin vasta vuoden vaihteessa ja vain noin 2/3 jouluista on valkeita, tulevaisuudessa todennäköisesti vielä harvempi. Viime jouluna maa oli lumeton laajalti etelässä ja lännessä. Nautitaan siis jouluna lumesta ja sen tuomasta valosta ja ilosta, sillä se ei ole itsestään selvyys!

10 vastausta artikkeliin “Valkeaa ja lauhtuvaa joulua!”

 1. :D Näin tehdään: iloitaan sekä valkeasta joulusta että sään lauhtumisesta…
  Tunnelmallista joulunaikaa sekä
  kiittäen tämän vuoden sääblogeista – toivotan onnea ja menestystä ensi vuodelle!

 2. Aika hurjaa tuo lauhtuminen. Voiko vastaavaa lämpenemistä tapahtua kesäaikaan vai onko tämä mahdollista vain talvella?

  1. Kyllä nuo kaikista korkeimmat lämpötilan nousut tapahtuvat talvisin silloin kun paukkupakkaset vaihtuvat suojasäähän. Suurin lämpötilan nousu Suomessa on ollut vuorokaudessa 36,5 astetta tammikuussa Kuusamossa vuonna 1989. Kesäisinkin ja loppukeväällä lämpötila voi vaihdella joskus jopa yli 25 astetta vuorokaudessa, mutta tällöin on kyseessä vuorokausivaihtelu selkeän yön ja aurinkoisen ja helteisen päivälämpötilan välillä.

 3. Onneksi joulu on valkonen, sen jälkeen ei oikeastaan väliä….

 4. Nyt ennusteet ovat hieman muuttuneet joten joudun ikävä kyllä hieman päivittämään tilannetta. Nimittäin lännestä saapuvan matalapaineen reitti on muuttunut ja näyttää siltä että lauhtuminen onkin hieman hitaampaa ja keskittyy enemmän maan etelä- ja keskiosaan. Sää pysyttelee vielä aaton ajan koko maassa melko kylmänä joskin on jo jonkin verran sunnuntaita lauhempaa ja joulupäivänäkin pakkasta voi olla vielä laajalti yli -10 astetta maan keski- ja pohjoisosassa, etelässä vähemmän. Kuitenkin viimeistään keskiviikkona etelässä lämpötila kohonnee nollan vaiheille tai plussalle.

  1. Minä melkein arvasin, koska olen vuosia seurannut tämän palstan 10 vrk:n ennusteita. Muuten viime talvena jossain vaiheessa meni suojasään ennuste kanssa ihan poskelleen. Jossain mättää tänä päivänä. Ilmapuntarista minä olen seurannut, että ei voi ihan lähi aikoina tulla matalapaineita tuiskuineen eikä siten ilmat lämpene.
   Pääsääguru ilmatieteenlaitokseltakin ennusti vuonna 2005, että lumiset talvet ovat herkkua:

   ”Luminen talvi on kohta harvinainen

   Ilmaston muutoksen vaikutukset ovat suurimmat pohjoisilla napa-alueilla..

   2100-luvulla paksu jää Grönlannissa ja Etelämantereella sulaa ja meriveden pinta nousee huomattavasti. Monet alavat alueet ja rannikoiden kaupungit ovat vaarassa. Jos merenpinta nousee useita metrejä, myös Helsinki ui.

   ”Luminen talvi on tulevaisuuden Suomessa harvinaista herkkua. Välimeren alueen kuivuminen on iso ongelma ja maatalous on vaikeuksissa jo nyt”, summaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

   Tuoreiden selvitysten mukaan ilmasto uhkaa lämmetä entistä nopeammin, koska laaja ikiroudan alue Siperiassa on alkanut sulaa ja päästää ilmaan metaania. Metaani on hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu.

   Suoalue on tuottanut valtavat määrät metaania viime jääkauden lopulta lähtien. Tähän asti suurin osa kaasusta on jäänyt varastoon ikiroudan alle tai jään kerrostumiin. Nyt lämpeneminen uhkaa vapauttaa ilmakehään vähitellen miljardeja tonneja metaania ja kiihdyttää edelleen ilmaston muutoksen vauhtia.

   Suomessa on aloitettu varautua ilmaston lämpenemisestä aiheutuviin muutoksiin. Virallinen termi on sopeutumissuunnitelma. Taalaksen mukaan vaikutukset luonnossa näkyvät tämän vuosisadan kuluessa.

   Muutos vaikuttaa esimerkiksi teiden, rautateiden ja lentokenttien perustuksiin ja rakentamiseen. Vesien poistojärjestelmät, sadevesijärjestelmät, kosteussuojat ja salaojitukset on tehtävä entistä tarkemmin.

   Jos maa on sula, eikä ole lunta, routa kulkee pakkasen iskiessä syvemmälle.

   Metsä kasvaa paremmin, mutta hyönteiset uhkaavat, eikä talvella pääse hakemaan metsästä puita, jos ei ole routaa.

   ”Suurimmat sopeutumiskustannukset aiheutuvat poikkeavista ääriolosuhteista, kuten myrskyistä ja rankkasateista.” ”

   Nykyiset kymmenen vuorokauden ennusteet ovat samassa sarjassa luotettavuuden suhteen:))

 5. Ei tuo nyt kovin vaikea homma ollut ennustaa kuun alussa valketa joulua koko maahan.

  1. Lumet olisivat kyllä ehtineet sulaa moneen otteeseen mikäli ilmavirtaukset eivät poikkeuksellisesti olisi tuoneet koko joulukuun ajan kylmää ilmaa Venäjältä.Talvi ei yleensä tule kertaheitolla, vaan lumi- ja vesikelit vuorottelevat pitkään ennenkuin pysyvä lumipeite saapuu (esimerkiksi etelään vasta vuoden vaihteessa). Mikäli Antinpäivän myskyn jälkeen olisi tullut plussakeli ja vettä, lumet olisivat sulaneet parissa päivässä, aivan kuten marraskuun lopussa vuonna 2008, jolloin etelärannikolle satoi yhdessä yössä 30 senttiä lunta. Jotta lumi pysyisi varmemmin maassa, tulee maaperän ja vesistöjen jäätyä ja siihen vaaditaan pidempi kylmä pakkasjakso.

 6. Ei sieltä enään ennusteiden mukaan vettä tule.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.