Joulua kohti: lumi pysyy, tuhtia pakkasta idästä

Julkaistu
Tie jouluun on talvinen. Kuva P.L.Chadwick/geograph.

Jo tämän kuun alussa saatoin toivottaa valkeata joulukuuta, ja tarkkaavaisimmat varmaan huomasivat, että veikkasin suursäätilanäppituntuman perusteella jo silloin myös valkeata joulua. Valkeus, olisipa sitä myös muualla kuin maassa ja puussa, on tässä lumimuodossa kylmän talvimatalapaineenalueen tuomaa. Matalapaine vetelee vielä lähipäivät viimeisiään niin, ettei idän kylmää ilma aivan heti pääse maan länsiosaan, missä pakkaslukemat siis pysyvät joten kuten aisoissa, viikon puolivälissä kuitenkin jo noin kymmenessä asteessa. Vähän luntakin vielä satelee, tosin päivä päivältä kohta enää lähinnä etelärannikolla. Toisaalta ns. kevyttä pakkaslunta voi sadella vaikka missä.

Matalapainetta syrjäyttää korkeapaine, joka vahvistuu ja tunkee meitä kohti Pohjois-Venäjältä. Juuri sieltä, mistä päin meidän perinteisten kunnon talvisäiden tulla pitääkin ilman, että joku vetää kehiin ilmastonmuutoksen. Ensi viikonlopulla myös maan länsiosassa tuollaiset 10…15 asteen pakkaset ovat tavallisia. Pilvisyydestä ja tuulestariippuu joska jossain olisi parinkymmenenkin asteen pakkasia. Toisaalta maan pohjoisosaan voisi virrata jo ainakin tietyille alueille lauhempaa ilmaa.

Aikaisintaan tapaninpäivälle näyttäisi nyt ajoittuvan sään lauhtuminen lounaasta päin. Se tietäisi selvästi aimpaa liukkaampaa keliä. Jouluun mentäessä sää on etupäässä pakkasen kiristymistä hiljalleen. Kireän pakkasen talvikelille on ominaista tietty kuivuus, koska on niin kylmää, etteivät maantiesuolat tehoa. Tienpinnalle voi lauhempien tilanteiden jäljiltä jäädä kosteutta, joka sitten on ja pysyy jääkerroksena pitkät ajat, ja jos jääkerroksen päälle satelee vaikka vain hyvin vähän lunta, niin liukastahan se on. Kun suolan teho loppuu, jäljelle jää hiekoitus.

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/1670958

 

 

3 vastausta artikkeliin “Joulua kohti: lumi pysyy, tuhtia pakkasta idästä”

 1. Kysymys sääprofeetoille:
  Onko itäisen tyynenmeren El Nino ja La Nina ilmiöillä vaikutusta Suomen säähän ja mikä se vaikutus on? Nyt on jo Hesan kolmas hyvin luminen talvi menossa, onko syypää tuo tyynenmeren oskillaatio?
  2000-luvun alkupuolella oli useita lumettomia talvia (siis Helsingin seudulla). Onko tämä jokin pohjoisatlantin oskillaatio. Mikä vaikutus on auringon pilkkujen 11 vuoden esiintymisjaksolla?

 2. Jukka T:n kanssa samoilla linjoilla. Mikä on, kun ei noita keskitalven loskakelejä enää meinaa tulla millään? Ei sillä, että nekään mukavia olisivat, mutta jatkuvan pakkasen katkaisijoina muutama sellainen talveen olisi kovin tervetulleita.

  Tuntuu hassulta, että niin kauan kun tässä ollaan hohkattu ilmaston lämpenemisestä (no se tuli nyt sanotuksi), täällä talvet senkun kovenevat. Ja joo, tiedän, että ilmasto ei ole sama kuin pari peräkkäistä talvea. Mutta ilmaston täällä Suomessa piti lähentyä Pohjois-Saksan ilmoja, mikäli oikein muistelen.

 3. Herkun harvinaistumisen ihmettelyä aivokirurgipohjalta vuodelta 2005:

  ”Luminen talvi on tulevaisuuden Suomessa harvinaista herkkua. Välimeren alueen kuivuminen on iso ongelma ja maatalous on vaikeuksissa jo nyt”, summaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

  http://www.tekniikkatalous.fi/incoming/luminen+talvi+on+kohta+harvinainen/a36509

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.