Ja vapusta tulee…

Julkaistu

Iltapäivälehdistössä vappusään spekulaatiot ovat käyneet kuumina jo jonkin aikaa, joten on aika aprikoida täälläkin jotain viikon päässä häämöttävän merkkipäivän säästä (varma merkki on viimeistään se, että lehdistö on jo siirtynyt spekuloimaan ensi kesän ilmoja). Tilanne on oikeastaan aika kiitollinen ennustaa. Vaikka säämallien täydellisestä yksimielisyydestä ei voida puhua, ovat ne täällä blogin puolella useasti mainitut eurooppalainen ja yhdysvaltalainen globaali säänennustuslaskelma vahvasti yhdensuuntaisia. Ja ne sanovat:

”Vapusta tulee monin paikoin aurinkoinen ja melko lämmin.”

Etenkin maan etelä- ja keskiosassa sää on aurinkoista ja poutaista sekä aattona että vappupäivänä. Lapissa tulee lumi- ja vesisateita ainakin vappuaattona. Myös maan keskivaiheilla on aattopäivänä ohimenevän sateen riski. Voi kuitenkin olla, että vappupäivänä sää on pääosin poutaista myös Lapin alueella. Lämpötila nousee etelässä yli 10 asteen, maan keskiosassa jäädään alle 10 asteen ja Lapissa vielä lähelle nollaa.

Ei yhtään hullumpi vappusää. Ennusteen tekee vakaaksi molemmissa laskelmissa Suomen lounaispuolella majaileva korkeapaine, joka ulottaa kirkkaan ja poutaisen ilmansa suurella varmuudella ainakin eteläiseen Suomeen. Lämpötiloissa tulee sen sijaan olemaan vielä säätämistä ennen huippuhetkeä, sillä ennusteissa Suomen yllä on voimakas lämpötilan muutosvyöhyke, eräänlainen kuiva rintama. Aivan eteläpuolellamme on annos eteläisen Euroopan lämmintä ja kuivaa ilmaa, kun taas pohjoisesta yrittää purkautua meille kylmää polaari-ilmaa.

Palataan siis vapun ennusteeseen perjantaina.

6 vastausta artikkeliin “Ja vapusta tulee…”

 1. Kuulostaa aika hyvältä. Eräs asia silti jäi kaivertamaan. Onko ennusteen ’Keski-Suomi’ entistä Keski-Suomen lääniä vaiko oikeasti keskellä Suomea? Oulun korkeutta siis.

  1. Arvaillaanpas (ja viisastellaan) hieman: Veikkaisin että sääennusteissa mainittava maan keskiosa tarkoittaa ”suurin piirtein” Suomen keskimmäistä kolmannesta, jonka keskivaiheilla Oulukin sijaitsee. No, Liisa tietenkin osaa kertoa asiasta tarkemmin:)

   1. Ja Liisa Keski-Suomesta kotoisin olevana tarkoittaa Jyväskylän korkeutta varsinaisena Keski-Suomena. Siitä vähän ylöspäin on Pohjois-Suomi ja ylimpänä Lappi. Luulisin näin ainakin:)

    1. Minä luulin, että Kainuu (Paltamo) jossa asun on Keski-Suomessa. Aina saa luulla. Tai ei aina. :)

  2. Keski-Suomen maakunta on mainio paikka, mutta sitä ei valitettavasti edes mainita tässä ennusteessa:) Sen sijaan käyttämäni ilmaisu ”maan keskiosa” on säätiedotteiden kielessä maantieteellisesti määritetty alue, joka kattaa Satakunnan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat. Kartta ja lisää tietoa alueista löytyy FMI:n sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteiden-aluejako

   Hyvä kysymys joka tapauksessa! Tästä näkee keskustelua ja väärinkäsityksiä sen verran paljon, että taitaisi olla ihan oman postauksen paikka.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.