Joulun sää: olomuotojen rajamailla

Julkaistu
Pajunkissoja Vantaalla 15.12.2011

Hanget korkeat nietokset vai onkos tullut kesä?

Sekä eurooppalainen että yhdysvaltalainen globaali ennuste ulottuu nyt joulupäivään asti, joten jonkinlaista arviota säätyypistä voidaan antaa. Vielä tulevana viikonloppuna sateet saapuvat meille suoraan etelästä mutta joulunalusviikolla virtaus näyttää kääntyvän niin, että sateet saapuvat meille lännestä Norjan vuoriston yli. Mallit eivät ole ajoituksesta yksimielisiä, mutta keskiviikon-torstain aikana lännestä saapuu voimakas sadealue, jonka yhteydessä suureen osaan maata tulee lisää lunta. Kuitenkin niillä seuduilla, joilla lunta ei ole oikein nytkään eli Länsi- ja Etelä-Suomessa, sade tulee vetenä.

Sitä seuraava sadealue saapuu lännestä perjantain-lauantain aikana eli parahiksi aattopäivien menoliikenteeseen. Lunta tulee maan keski- ja pohjoisosassa, mutta etelässä – taas vettä. Toiveet valkeasta joulusta maan eteläosassa ja rannikkoalueilla ovat siis hupenemassa. Maan keskiosassa lunta tulee olemaan todennäköisesti jonkin verran. Idässä ja pohjoisessa joulu on valkoinen.

Pieneen joulun ihmeeseen on mahdollisuus joulupäivänä, jolloin tämänhetkisen ennusteen mukaan sää saattaisi äkisti kylmetä. Väistyvien sateiden hännässä eteläänkin voisi tulla hento lumikerros. Tällaiset säässä tapahtuvat käänteet ovat kuitenkin puhtaasti spekuloinnin tasolla.

Päivitän jouluviikon säätiedot seuraavan kerran sunnuntaina ja ensi viikolla vielä pariin otteeseen.

Yksi ajatus artikkelista “Joulun sää: olomuotojen rajamailla”

  1. On se ollut mukavaa, kun Suomi on kuulunut ”transatlanttiseen ilmastoon” tänä syksynä ja alkutalvena. Lämpimien säiden ja runsaiden sateiden ansiosta eläkkeellä olevat mökkiläiset ovat saaneet ylimääräisen verottoman lisän energia- ja vesilaskuunsa. Toivottavasti tämä säätyyppi jatkuisi ja muuttuisi pysyväksikin.

    Toivottavasti pitkäaikaisemmat ennusteet esim. 10 vrk:n päähän sademäärineen ja lämpötiloineen paranisivat jatkossa, jotta voisimme paremmin suunnitella ja varustautua ajan käyttöömme ulkoilun ja hyötyliikunnan suhteen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.