Antti talven aloittaa

Julkaistu
Halla, Hugo Simberg

Kustaa Vilkunan mukaan keskiviikkona Antin päivänä (30.11.) on aina arvailtu tulevan talven ilmoja. Tässä muutamia sananlaskuja tuosta upeasta Vuotuisesta Ajantiedosta:

– Selkeetä Antin päivää seuraa tasainen talvi, mutta pilvistä epätasainen.

– Antin päivän pakkanen tekee suojatalven ja ruman kevään.

– Jos Antti lotisee, niin joulu komeilee. Tai päin vastoin jos Anttina pakkanen, niin jouluna suojasää.

Myös kirkkaan Antin päivän on sanottu ennustavan vesisadetta jouluksi. Pyryjä, kinoksia ja lumipurkuja, joita tuuli ennen Antin päivää tuo, pidetään hyvän vuoden merkkinä, varsinkin jos ojat peittyvät ja kinokset ulottuvat aitaan saakka. Tämähän viime vuonna oli varsin totta.

Antin päivän tienoo on yleensä koettu tuuliseksi. Jos on ankara itätuuli, talvesta tulee pysyvä: ”Idän kesä, idän talvi, idän ilmat ilkeimmät”. Entisaikaan Antin päivää on pidetty säiden kannalta taitteena kylmempään. ”Antin päivänä tulee talvi viimeistään”.

Katsotaan miten Antin päivän ennusteet tulevat pitämään paikkansa!

 

7 vastausta artikkeliin “Antti talven aloittaa”

 1. ”Katsotaan miten Antin päivän ennusteet tulevat pitämään paikkansa!”

  Et kuitenkaan uskaltanut enemmän raottaa?:)

 2. Lapsuudesta muistan Tornionjokilaaksosta Antinpäivästä sanonnan ”Antti aisat antaa”. Kunnon
  lumet tulivat viimeistään näihin aikoihin ja
  rekikelit alkoivat Antinpäivästä.

 3. Aika heikosti korreloi ainakin viime vuonna. Marraskuun viimeisenä oli muistaakseni raju pakkanen, vaan eipä talvi ollut miten litisevää suojakeliä. Ja jouluna oli vieläkin enemmän pakkasta. Kiitoksia kuitenkin näistä vanhoista kansanviisauksista, niitä on aina mukava lukea. Ja kyllä ne välillä osuvat kohdalleenkin. Lisää näitä!

 4. ”…säiden kannalta taitteena kylmenpään.”

  kylmempään

 5. ”Antti aisoolla ajaa” sanoo vanha kansa, mutta ei kyllä aja ainakaan täällä etelärannikolla, jos sei ole reessä renkaita.

 6. Kaisana oli lämmin ja ne yhddessä muuntavat jpulunsään taitaa sulaa tapanin mennessä aidan ali.

  puhalletaa lisää lämmintä täältä päin meil o kivasti 14 yölämpötila peräti 17 merenrannalla.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.