Syksyn sään yhdeksän hevosta

Julkaistu
"Syksy ajaa yhdeksällä hevosella" on vanha syksyn säänvaihteluita tarkoittava sanonta. Kuva: flickr/smerikal

Tänään on vuoden kahdestoista kuunsyntymä eli uusikuu. Huomenna lauantaina 26.11. on islamilainen uusivuosi. Sunnuntaina raikuu Hoosianna: on ensimmäinen adventtisunnuntai. Joulukatuja avataan tuulisessa loppusyksyn säässä. Pikkujoulut jouduttavat monen askeleita, ei kannata liukastella. Kenties jokunen tonttukin jo kurkistelee, josko ollaan kilttejä. Kauppa alkaa käydä joulua kohti, se on kai sitä harrasta odotusta. Joulukalenterin luukut aukeavat aamu aamulta. Puuttuuko jokin? Ehkä ne nietokset?

Vihjasinkin jo, että tänä viikonloppuna tuulee. Korkeapaine on tipotiessään, nyt eletään matalapainetta. Oikeastaan vähintään kahta, jos kiinnitämme huomiota niiden keskuksiin ja sitä kautta kulkureitteihin ja aikatauluihin. Niin kannattaa tehdä, jos mielii pysyä ajan tasalla noissa ilman entehissä. Jokainen matalapaine kun tuo sitä omaa tuultansa ja sadettansa.

Koska tämä on sääblogi, on vielä muistututettava, että matalapaineet ovat suuria ilmapyörteitä (useimmiten kuitenkin kaikkea muuta kuin kauniin pyöreitä). Niiden keskusten ympäri ilma kiertää pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään eli pohjantähdestä katsottuna samaan suuntaan kuin maapallo pyörii. Samalla ilma pyrkii pakkautumaan pikku hiljaa kohti pyörteen keskustaa, jolloin tulee ymmärrettäväksi, että ilman on myös noustava ylöspäin matalapaineen alueella. Tämä ilman pystyliikekomponentti kanavoituu tiettyihin alueisiin, joita ovat ns. rintamat.

Koska juuri ilman pystyliike synnyttää sateita, nämäkin painottuvat lämpimien, kylmien ja okluusiorintamien yhteyteen. Toisaalta matalapaineisiin voi liittyä hyvinkin kuivan ilman kielekkeitä ja paikallisesti selkeää säätä. Näiden ns. lauhkean vyöhykkeen matalapaineiden ilmapyörteet ovat halkaisijaltaan yleensä tuhansia kilometrejä, mutta etenkin laajempien matalapaineenalueiden osakeskuksina niitä on myös selvästi pienempiä. Välillä käy niin, että matalapaineenalueet pysyttelevät lähes paikallaan, mutta silloinkin niiden pienemmät, sadetta aiheuttavat osaset ovat yleensä jollain tavalla liikkeessä. Tänäkin viikonloppuna miltei koko Pohjois-Eurooppa kuuluu matalapaineen alueeseen, mutta ajatellen Suomen säätä siitä kannattaa tarkastella erikseen kahta matalapainetta.

Näistä ensimäinen liikkuu lauantaina Lapin yli itään. Lounaistuuli, vähitellen länsituuli, pieksää eniten Merenkurkkua ja Perämerta. Tuuli yltyy aina myrskyksi asti, myös vähän etelämpänä. Sateita tulee vähintään ajoittain missä päin maata tahansa, mutta eniten Lapissa ja sielläkin lähinnä matalapaineen keskuksen pohjoispuolella kokonaan lumena, muuten on lauhaa. Jälkipuolellansa tällaiset matalapaineet saattavat ulottaa lumikuuronsa etelämmäksi kuin muut lumisateensa.

Sunnuntaina lännestä saapuu toinen matalapaine, tai itse asiassa USA:n tietokonemallin mukaan kaksi peräkkäistä, mutta joka tapauksessa siis seurattava sääjärjestelmä. Vaan nytpä reitti ei olisikaan enää Lapin yli, vaan maan etelä- ja keskiosan tai jopa vain maan eteläosan yli itään. Matalapaineiden reitin siirtyminen eteläisemmäksi enteilee tähän aikaan vuodesta usein myös niiden sateiden muuttumista lumisemmiksi. Varsinkin maanantaiaamua kohden on jälleen kerran mahdollista, että lopputulos on maan eteläosaa myöten selvästi talvisempi kuin mihin on tänä syksynä totuttu. Välttämättä siis ei, mutta siksi säätä seurataan jatkuvasti ja ennusteita päivitetään esim. uusien tietokonelaskelmien tultua.

Varsinkaan tähän aikaan vuodesta ei perjantaisella sääennusteeella välttämättä pitkälle pötki: nytkin kahden globaalisen ilmakehämallin (Euroopan ja USA:n) Suomen sään kannalta ratkaiseva ero alkaa jo heti sunnuntaista. Mutta suursäätilat ovat näissä malleissa varsin yhteneväiset, eli tämä koko laaja matalapaineenalue olisi maanantain myötä siirtymässä Suomesta itään. Tiistain-keskiviikon maissa on korkeapaineen vuoro, kunnes sää ensi viikon loppupuolella joutuu jälleen matalapaineiden aisoihin. Syksy ajaa yhdeksällä hevosella, niin kuin on tiedetty ja pantu merkille jo kauan sitten.

HUOM! Tulin yövuoroon töihin klo 21, minkä jälkeen näin viimeisimmän Euroopan globaalisen säämalliajon tulokset. Se lähti USA:n mallin linjoille, joten kelin kannalta tärkein matalapaine liikkuisikin sunnuntai-illan kuluessa eteläisimmän Suomen yli itään. Sen jälkipuolella myös etelässä sataisi räntää ja lunta, maanantaiaamuna olisi heikkoa pakkasta.

Yksi ajatus artikkelista “Syksyn sään yhdeksän hevosta”

  1. Koska lunta saadaan? Sellaista pysyvää että etelässäkin pääsis hiihtään?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.