Jäätävä sade

Julkaistu

Mitä Lapissa satoi tänään?
Talvisin varoitetaan jäätävästä sateesta. Se on alijäähtynyttä vettä joka jäätyy heti tippuessaan pinnalle, jonka lämpötila on nollan alapuolelle. Osuessaan maahan, tai mihin nyt sitten osuukin, jäätävä sade muuttaa menon petollisen liukkaaksi.

Tänä aamuna olosuhteet näyttivät otollisilta jäätävän sateen synnylle. Lapin yli kulki lämmin rintama itään. Ennustusmallit kertoivat että rintaman mukana vajaan kilometrin korkeuteen työntyy hyvin lämmintä, plusasteista ilmaa. Maan pinta pysyisi kuitenkin pakkasta. Siellä ylempänä sade on vettä. Lähempänä maan pintaa, missä lämpötila on pakkasella veden lämpötila tippuu nollan alapuolelle, ja vesi muuttuu alijäähtyneeksi. Pisarat jäätyy heti tippuessaan jäiselle pinnalle ja keli on liukasta. (Suunnilleen samanlaiseen lopputulokseen päästään silloinkin kun sataa tavallista vettä, mutta maanpinta on tiukasti pakkasella.)

Lappiin ennustettiin sekä lumikuuroja että jäätäviä sateita. Sateen tarkkaa olomuotoa on välillä vaikea ennustaa, ja joskus on jälkikäteenkin vaikea sanoa että menikö se oikein. Havaintojen mukaan Lapissa on satanut enimmäkseen lunta, mutta mukana on myös muutama vesitihkuhavainto. Mutta automaattisten sääasemien olomuotohavainnot eivät välttämättä ole ihan vedenpitäviä. Enkä näe mistään mitä havaintoasemien vieressä satoi. Voiko joku Kemijärven ja Ivalon väliltä kertoa että mitä sieltä taivaalta tänään tuli?

Euroopan keskuksen ennustama lämpötila 850 hPa -tasolla (noin 1,5 km), 925 hPa -tasolla (vajaa 1 km) ja 2 m korkeudella

2 vastausta artikkeliin “Jäätävä sade”

  1. Hei!

    Ainakin Simossa Kemin eteläpuolella satoi jäätävää tihkua. Aamulla ulos mennessä puista kuului kova ritinä kun jääkuorrutuksen saaneet oksat heiluivat tuulessa ja auton lasit olivat kovan kirkkaan jääkerroksen peitossa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.