Perjantai lämpöisin päivä ennen ensi kevättä?

Julkaistu

Huomenna koetaan siis etelässä kesän viimeinen henkäys, kun lämpötila nousee Etelä- ja Lounais-Suomessa jopa noin 20 asteeseen. Maan keskiosassakin lämpötila saattaa kohota 17-18 asteen tietämille. Lämmin sää johtuu Keski-Euroopassa sijaitsevan korkeapaineen länsi- ja pohjoispuolitse meille virtaavasta, erittäin lämpimästä ilmamassasta, joka on alun perin lämmennyt Afrikan mantereen yllä. Aurinkoinen säätila edesauttaa lämpötilan nousua. Esimerkiksi sunnuntaina samaa lämmintä ilmamassa virtaa Suomeen, mutta silloin sää on todennäköisesti niin pilvistä ja sateista, ettei lämpötila samalla lailla kohoa.

5 vuorokauden ennuste Helsinkiin

”Historiallinen lämpöaalto”, sanoo iltapäivälehden otsikko. Tavallaan se pitää paikkansa, jos historiallinen tarkoittaa vuoden 1961 jälkeistä ajanjaksoa. Syyskuun 30. päivän lämpötilaennätys vuodesta 1961 alkaen on nimittäin vuonna 2000 Lahdessa mitattu 19,3 astetta. Se voi hyvinkin ylittyä etelässä huomenna perjantaina. Katsotaan huomenillalla, miten kävi!

Yksi ajatus artikkelista “Perjantai lämpöisin päivä ennen ensi kevättä?”

  1. On tämä ollut kyllä uskomaton vuosi! Talvi tuli varhain, marras- ja joulukuu 2010 olivat hyisiä. Sitten tuli tuli 80 cm lunta ja pirullisen kylmä helmikuu. Huhtikuussa kevät tuli kuin nappia painamalla, ja ensimmäiset kesäkelit mitattiin jo pääsiäisenä. 20 astetta ylittyi ensimmäisen kerran 24.4. (FMI). Sen jälkeen harvinaisen, jopa poikkeuksellisen lämmin kesä ja myös syyskuu kohonnee monin paikoin top 5:een keskilämpötilansa puolesta. Lopulta vielä tämmöinen päätös kesälle!

    Koska kevätkin oli niin lämmin, uskaltaisin väittää, että ajanjakso huhtikuusta syyskuuhun on ollut lämpimin koskaan mitattu. Faktaa ei tästä ole, mutta olisi kiva tietää, onko näin. Onko teillä tietoa?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.