Harvinaisen lämmin syyspäivä 30.9.2011

Julkaistu
Syysaurinko lämmittää vielä. Kuva: flickr/JL62

Usein on niin, että kun näin lämmin ilmamassa tulee näin pohjoiseen ja tähän aikaan vuodesta (auringonsäteilyä on jo selvästi vähemmän kuin kesällä), lopputulos on sumua, sumupilveä ja jopa tihkusadetta. Mutta nytpä ilmavirtaus onkin luoteinen ja maanpinnan lähellä läntinen, jolloin ilma virtaa meille Norjan Kölivuoriston yli. ”Luodetuuli on taivaan luuta”, tiesivät jo esi-isämme. Näin voimme lukea hyväksemme kaiken sen auringonpaisteen, mikä on saatavilla. Esimerkiksi täällä Helsingissä taivas on käytännössä pilvetön.

Lämpötila on kohonnut 20 asteen yläpuolelle suunnilleen alueen Salo-Tampere-Lahti-Kouvola sisäpuolella, ja osassa Uuttamaata ja Varsinais-Suomen itäosassa on päästy jopa yli 21 asteeseen. Klo 15 Piikkiön Yltöinen johti 21,5 asteellaan. Jos olisi kesä, tässä ilmamassassa päästäisiin auringon paistaessa helposti n. 25 asteeseen Etelä-Suomessa, mutta Ilmatieteen laitoksen nettisivuillaan 2 viikon välein esittämät lämpötilatilastot kertovat, että 1.10. Vantaan ennätys olisi 19 astetta. Niinpä tämän täytynee olla maan eteläosassa ennätyksellisen lämmin syyskuun viimeinen päivä. Maan keskiosassa on päästy tänään 14…18 asteeseen, mikä ei samassa määrin ole merkittävää. Päivän maksimilämpötilaa näyttävät mittarit tosin luetaan vasta kesäaikaa klo 21- säähavainnon yhteydessä.

Hyvin lämmin ilma poistuu maan eteläosasta jo tänä iltana ja ensi yönä kohti etelää. Ilmakehämallien mielestä kylmä rintama jäisi pelkäksi pilveilyksi, mikä onkin mahdollista näin kuivassa säätilanteessa. Kuitenkin, kun rintama loittonee riittävästi Kölivuoristosta, osa siitä voi yhtä hyvin myös aktivoitua satamaan. Ukkostakin näissä kylmissä rintamissa osaa olla, ainakin kosteammissa tapauksissa.

Huomenna lauantaina pohjois- tai luoteistuuli heikkenee ja sää on aurinkoista, Lappiin kuitenkin leviää illaksi vesisateita lännestä lounaistuulen vähän voimistuessa. Päivälämpötila kohoaa lounaassa n. 15 asteeseen, idässä ja pohjoisessa 10 asteen vaiheille, Lapissa 6…10 asteeseen.

Sunnuntaina hyvin lämmintä ilmaa virtaa tällä kertaa lounaasta Suomeen, tuuli voimistuu. Nyt käynee niin, että pilvisyys on jo päivällä runsasta, vaikka enimmät sateet liikkuvat maan etelä- ja keskiosan yli vasta illemmalla sekä maanantain vastaisena yönä. Lapissa on sateisinta jo sunnuntaina päivällä.  Maanantaiksi tietokone ennustaa aurinkoista poutapäivää, paitsi Lappiin jo lännestä pilviä, luoteeseen heikkoja sateitakin. Tiistaina lännestä leviää sateita, niitä ennen voimistuu etelätuuli…

Suursäätila on siis mitä syksyisin: sää vaihtelee päivästä toiseen paljon. Vaan kylmää tästä säätyypistä ei saa tekemälläkään, päin vastoin jopa hyvin lämpimän ilman yrityksiä Suomeen lounaasta on alustavasti näköpiirissä tämän viikonlopun jälkeen kaksikin: pe 7.10. ja su 10.10. Tietenkin näihin laskelmiin  tulee suhtautua tässä vaiheessa vain suuntaa antavasti.

Yksi ajatus artikkelista “Harvinaisen lämmin syyspäivä 30.9.2011”

  1. Tänään tarkkuuslämpömittarini näytti maan pinnasta noin 30 cm:n korkeudella 17 – 19 C Petäjävesi-Korpilahti-Jyväskylä-kolmiossa ajellessa. Muistelisin joskus nuorena miehenä yleisurheillessa, että 1950-luvulla olisi ollut niin lämpöistä vielä lokakuussakin, että paljain jaloin touhuttiin. Monissa maalaistaloissa oli lehmät viheriäillä pelloilla lokakuun puolivälissä siis Keski-Suomessa.

    Mökilläni Petäjävesi-Korpilahti välisellä alueella olen syyskuun sademääräksi mitannut tähän päivään mennessä 134 mm. Pohjavedet ovat tosi korkealla näin ennen talven tuloa ja vaikuttaa hyvältä riittävyyteen helmikuulle.

    Kiitokset hyvästä kirjoituksesta! Taas maallikko oppi uusia asioita. Esimerkiksi, miksi luvatut korkeapaineet ovat aivan muuta kuin kesäisin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.