Tikkataulu ilmestyi sääkartalle – myrskyä tiedossa

Julkaistu

Jos suunnittelet liikkuvasi eteläisillä merialueilla tai etelän sisävesillä juhannuksen aikaan, kannattaa odottaa aattoon. Huomisen eli torstai-iltapäivän ennusteessa on nimittäin tapahtunut nopea muutos. Eiliseen asti mallit näyttivät, että torstaina Suomeen saapuu lounaasta sadealue. Nyt kartalle on yllättäen ilmestynyt tikkataulua muistuttava myrskymatalapaine, joka on näin kesällä suhteellisen harvinainen.

ECMWF-ennustemallin eilinen (vas.) ja tämänpäiväinen (oik.) pintatuuliennuste torstai-iltapäivälle.

Yllä olevassa kuvassa myskytuulet näkyvät oikealla lounaissaariston edustalla. Vaikka maa-alueilla ei varsinaisesti myskytuulta mitata, voi tuuli olla vaarallisen voimakasta rannikolla ja Lounais-Suomessa. Tuuli on voimakkaimmillaan iltapäivällä ja heikkenee sen jälkeen nopeasti samalla, kun matalapaine sateineen liikkuu pohjoiseen.

Forecan tuuliennuste päivittyy vielä ensi illan ja aamun aikana.