Juhannuksen sääennuste

Julkaistu

Jo viikko sitten juhannukseksi povattiin vaihtelevaa kesäsäätä. Ennuste on yhä pääpiirteissään sama. Kuulostaako liian ympäripyöreältä? Ennuste on myös tarkentunut.

Nyt tiedetään, että perjantaina Pohjois-Suomen yli kulkee sadealue. Rintaman jälkipuolella, siis etelämpänä, saadaan voimakkuudeltaan vaihtelevia sade- ja ukkoskuuroja. Aurinkoisinta on länsirannikolla, missä mereltä puhaltava tuuli painaa sadekuurot sisämaahan. Lauantaina yhtenäiset sateet ovat ohi, mutta sadekuurojen riski kasvaa taas iltapäivää kohden.

Sadekuurojen tarkkaa aikaa ja paikkaa ei voi ennustaa. Nimenomaan sään vaihtelevuus on se juttu. Sää voi muuttua auringosta sateeseen ja takaisin nopeasti.Viimeisimmän tiedon sadekuuroista on paras tarkistaa sadetutkasta http://www.foreca.fi/Finland/Tampere/map/radext?zoom=fin

Meteorologin tehtävä on tänäkin juhannuksena puhua epävarmuudesta. Onko ennuste hyvä jos se ei ole ehdoton?

Suomi kuuluu matalapaineen alueeseen. Kuva: Mtv3 Säägrafiikka

Yksi ajatus artikkelista “Juhannuksen sääennuste”

  1. Kyllä ennuste voi olla hyvä, vaikka se ei olekaan ehdoton. Itselleni ainakin menossa olevan tai seuraavan päivän suunnittelua autaa paljon jo sekin jos tietää onko sade jatkuvaa, vai onko toiveita auringon pilkahtelusta kuurojen välissä. Nykyään kun on onneksi nuo sadetutkakuvat netissä, josta voi itse arvioida sataako seuraavan tunnin aikana vai ei.

    TV-meteorologit kiitettävästi muistavat epävarmuustekijöistä mainitakin. Valitettavasti vaan tällaisessa vaihtelevassa säätyypissä ne jotka katsovat pelkästään jotain netin ”täsmäsäätä” tulevat todennäköisesti pettymään kun se ennuste ei omalla takapihalla oikeaan osunutkaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.