Eurooppa kylpi tänään talvihelteessä: Pohjois-Italiassa saakka 27 astetta, Espanjassa lähes 30

Julkaistu

Tammikuu rikkoi Suomessa liudan lämpöennätyksiä, ja nyt poikkeuksellinen talvilämpö koettelee eteläistä Eurooppaa. Kulunut maanantai löi usean eteläeurooppalaisen ällikällä, sillä lämpötila kohosi monilla alueilla suomalaisiin hellelukemiin – ja tämä kaikki tapahtui keskellä vuoden tilastollisesti kylmintä aikaa!

Manner-Euroopan korkein lukema mitattiin maanantaina Espanjan Valenciassa, missä lämpötila kohosi 28,4 asteeseen. Lukema hipoo Valencian kaikkien aikojen helmikuun lämpöennätystä, joka on 29 astetta. Kuva: Markus Mäntykannas (Valencia)

Espanjassa ylitettiin 28 asteen raja, ”hellettä” Italian Torinossa saakka

Vielä muutama viikko sitten Espanjassa kärvisteltiin varsin talvisissa olosuhteissa, kun Gloria-myrsky runnoi itäistä rannikkoa ja toi jopa lumisateita. Kylmyys on enää muisto vain, sillä nyt samoilla alueilla on hikoiltu poikkeuksellisessa talvihelteessä. Alustavien tietojen mukaan Manner-Euroopan korkein lämpötila mitattiin maanantaina Espanjan Valenciassa, missä päästiin 28,4 asteeseen. Lämpötila kohosi 27,8 asteeseen myös Espanjan pohjoisosassa Santanderissa. Suomalainen helleraja (25 astetta) ylittyi tänään monin paikoin Espanjan itä- ja pohjoisosassa. Todennäköisesti osa havaintoasemista taltioi mittaushistoriansa korkeimmat helmikuun lukemat.

Manner-Espanjassa suomalaisen hellerajan ylittyminen ei talvikuukausina ole poikkeuksellista – joskin näin laaja-alainen ylitys lienee harvinaista. Sen sijaan olen enemmänkin yllättynyt Pohjois-Italian korkeista lukemista: pohjoisimmillaan helleraja ylittyi tänään Italian Torinossa, missä mittariin tärähti 26,7 astetta. Torinon aikaisempi helmikuun lämpöennätys oli 24,8 astetta.

Suomalainen helleraja ylittyi paikoin myös Etelä-Ranskassa ja Korsikan saarella. Sveitsissäkin päivän ylimmät lukemat kipusivat 23 asteeseen saakka.

Maanantain 3.2.2020 korkeimmat lämpötilat Manner-Euroopassa:

 1. Valencia (Espanja): 28,4 °C
 2. Santander (Espanja): 27,8 °C
 3. Huercal Overa (Espanja): 27,3 °C
 4. Zumaya, Faro (Espanja): 27,3 °C
 5. Xativa (Espanja): 27,2 °C
 6. San Sebastian (Espanja): 27,2 °C
 7. Capo Bellavista (Italia): 27,0 °C
 8. Torino Caselle (Italia): 26,7 °C
 9. Onton (Espanja): 26,6 °C
 10. Biarritz-Anglet (Ranska): 26,6 °C

Maanantain korkeimpia lämpötiloja Etelä- ja Länsi-Euroopassa.

Helmihelteen taustalla Saharan hönkäys ja föhn-ilmiö

Etelä-Euroopan poikkeuksellisen korkeiden talvilämpötilojen taustalla piilee ennen kaikkea kaksi syytä: Pohjois-Afrikasta vyörynyt kesäinen ja kuiva ilmamassa sekä paikalliset föhn-tuulet. Espanjan ja Etelä-Ranskan ylle saapunut ilmamassa on tänään ollut paikoin niin lämmintä, ettei vastaavaa koeta edes joka kesä Suomessa. Ilmamassan lämpöä kuvastaa se, että keskikesän auringonpaahteessa lämpötila voisi kohota jopa 30-35 asteeseen.

Lämpimän ilmamassan lisäksi näin korkeat lämpötilat olivat paikallisten föhn-tuulten seurausta. Nämä luonnon omat föönaukset ovat vuoristolta laskeutuvia kuivia ja lämpimiä laskutuulia. Kun ilmavirtaus käy sopivasta suunnasta – tässä tapauksessa lännestä – voivat lämpötilat nousta keskellä talvea vuoristojen itäpuolella hyvinkin kesäisiin lukemiin. Föhn-ilmiö on tuttu juttu Espanjan itärannikolla, Ranskan eteläosassa ja Alppien eteläpuolella.

Föhn-ilmiö lämmittää länsivirtauksilla talvisin erityisesti suurten vuorijonojen itäpuolella. Kuva: Markus Mäntykannas (Costa Blanca, Espanja)

2 vastausta artikkeliin “Eurooppa kylpi tänään talvihelteessä: Pohjois-Italiassa saakka 27 astetta, Espanjassa lähes 30”

 1. Ranskan ilmatieteen laitoksen Twitter-tilin mukaan Ranskan ylimmät mitatut lämpötilat olivat 3.2.2020 seuraavat:
  Classement des plus hautes T°C relevées ce lundi :
  ▶️ 27,8°C CAMBO-LES-BAINS
  ▶️ 27,0°C SEILLANS
  ▶️ 26,8°C LE BOULOU
  ▶️ 26,6°C BUSTINCE
  ▶️ 26,6°C NAVARRENX
  ▶️ 26,6°C BIARRITZ-PAYS-BASQUE
  ▶️ 26,5°C SOCOA
  ▶️ 26,4°C FREJUS
  ▶️ 26,4°C COGOLIN_SAPC
  https://twitter.com/meteofrance/status/1224387102512746496

 2. Meillä Algarvessakin on hyvin lämmin. Jopa 26 °C .
  Meri on yhä viileää 16-17 asteista.

  Mustikkani ja mansikkani kukkivat hurjasti.

  HAUSKAA KEVÄTTÄ helteisestä Etelä Euroopasta !

  toivoo kaitsu

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.