Ciara-myrsky myllertää Euroopassa

Julkaistu

Euroopan säätilaan vaikuttaa juuri nyt ainoastaan yksi asia: Ciara-myrsky. Vaikka tuon voimakkaan matalapaineen keskus onkin vielä kaukana Pohjanmerellä, ulottuu sen vaikutus useita tuhansia kilometrejä kauemmas. Euroopassa kovia tuulia esiintyy paitsi myrskykeskuksen lähistöllä Brittein saarille sekä Skandinaviassa, myös laajoilla alueilla keskisessä ja itäisessa Euroopassa.

Suomessa etelätuuli on voimistumassa siten että tuulisin hetki osuu sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön sekä varhaiseen maanantaiaamuun. Merialueilla 10 minuutin keskituuli tulee ennusteen mukaan ylittämään myrskyrajan, tosin mistään poikkeuksellisen voimakkaasta myrskystä ei ole kyse. Etelä-Suomen sisämaassa tuulen voimakkuus on yöllä sekä aamulla puuskissa enimmillään 25 m/s, maan keskiosassa ylittyy 20 m/s. Maan pohjoisosassa tuuli jää heikommaksi.

Myrsky tuo tuulten lisäksi mukanaan sateita. Koska etelätuuli tuo meille erittäin lauhaa ilmaa, tarkoittaa tämä maan etelä- ja länsiosan osalta runsaita vesisateita sekä jopa 5 asteen tuntumassa olevia lämpötiloja. Tämä ei luonnollisesti tiedä hyvää sisämaan ohuelle lumipeitteelle. Vesisateita tulee myös Oulun seudulla, idässä sekä muualla maan pohjoisosassa sateet tulevat räntänä tai lumena.

Maanantain kuluessa runsaimmat sateet väistyvät vähitellen itään ja aamun jälkeen tuulikin alkaa laantua. Myrskyn tuoma lauha ilma kattaa käytännöllisesti katsoen koko maan, plusasteita mitataan pohjoista Lappia myöten. Tiistain ja keskiviikon kuluessa lämpötila sentään painuu Lapissa vähitellen pakkaselle, etelämpänä on edelleen suojaa. Tammikuun lämpöennätysten jälkeen nyt jahdataan tosissaan myös helmikuu ennätystä!

2 vastausta artikkeliin “Ciara-myrsky myllertää Euroopassa”

  1. Jokohan eteläisimmän Suomen osalta voidaan hiljalleen julistaa kulunut ’talvi’ ns. menneen talven lumiksi, eli ei se enää tästä.

    1. Siltähän tuo nyt vahvasti näyttää. Tosin nykyään kaikki on mahdollista, joten en ihmettelisi vaikka huhtikuussa olisi siellä etelässä sekä talvi- että hellekelit peräjälkeen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.