Maan etelä- ja keskiosan leudot säät vaihtuvat talvisempaan säähän kahden myrskyn saattelemana. Pohjois-Lapissa voi viikonlopun jälkeen olla paikoin jopa puolen metrin lumihankia.

Tuulet voimistuvat tämän hetken ennusteen mukaan myrskyksi sekä perjantaina että uudelleen lauantaina. Edessä on siis kaksi myrskyä – perjantain ja lauantain vastaisen yön myrsky vaikuttaa eniten länsirannikolla ja maan keskiosassa, lauantain toinen myrsky puolestaan etelässä.
– Perjantaina illalla myrskyää Selkämerellä ja myrskypuuskia on länsirannikolla ja lauantain vastaisena yönä maan keskiosassa. Lauantaina myrskyä on puolestaan Suomenlahdella ja tuulisinta on lauantaina illalla etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa. Myrskypuuskia on maallakin maan eteläosassa, ennustaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

Myräköiden yhteydessä Pohjois-Lapissa tulee runsaita lumisateita. Alueella on lunta jo valmiiksi 5–20 senttiä.
– Lumikertymä Pohjois-Lapin ennusteissa on 30–40 senttiä torstaiaamusta sunnuntaiaamuun. Tämän jälkeen siellä voi olla 40 sentin, jopa puolen metrin lumihankia, sanoo Kristian Roine.

Keski-Lapissa lumi- ja vesisateiden rajalla voi tulla jäätävää sadetta etenkin perjantain vastaisena yönä ja perjantaina aamulla. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa sataa vettä sunnuntaiaamuun mennessä 10–20 mm. Perjantain myrsky ei tuo kovin runsaita sateita etelään, mutta lauantain sademäärä on etelässä 10–15 mm.
Vielä torstaina ja perjantaina maan eteläosaan virtaa etelästä ajankohtaan nähden erittäin lämmintä ilmaa. Lämpötila voi olla paikoin jopa yli 13 astetta. Tämän lokakuun tähän mennessä korkein lämpötila on 1. lokakuuta Helsingissä mitattu 13,4 astetta.
Viikonlopun jälkeen sää kylmenee rajusti kymmenisen astetta. Ensi viikolla etelässäkin on yöpakkasia ja päivälämpötilatkin ovat vain hieman plussalla. Lapissa pakkasta voi olla öisin jo 20–30 astetta.
Alkuviikolla esim. Sodankylässä vuorokauden keskilämpötila jopa 15 astetta normaalia kylmempi. Aikamoista.
Voisiko olla mahdollisuuksia paikoin jopa top3 kylmimpään lokakuuhun sadassa vuodessa?
https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=era&var=1&jaar=1939&maand=10&dag=24&uur=1800&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref
Täsmälleen 80 vuotta sitten oli samantyylinen kuvio kuin nyt, josta sitten jalostui infernaalinen pakkastykitys, joka helpotti vasta huhtikuulla 1940. Sen ansiosta Suomi pelastui.
Nyt tätä settiä tarjotaan kuitenkin astetta voimallisemmin, johtaako se samankaltaiseen talveen?
En usko, koska kasvihuoneilmiön pitäisi lämmittää maapallon pohjoisosia jopa kaksinkertaisella voimakkuudella.
Vihollisella vaan voi olla lämpimämmät talvitamineet kuin silloin :))