Rytinää ja ropinaa – ensi viikolla myrskyisä ensiaskel kohti syksyä?

Julkaistu

Sanokaa mitä sanotte, mutta minä jotenkin nautin tästä vuodenajasta. Tänään pyöräillessäni töihin oli huojentavaa tuntea iholla samettisen pehmeä, kostea ja lämmin kaupunki-ilma. Tähän vuodenaikaan sitä jo nukkuukin paremmin, kun yön pimeä aika on pidentynyt. Lähipäivinä ilmakehän kosteus ja lämpö tiivistyvät rankoiksi sade- ja ukkoskuuroiksi, mutta ensi viikolla vasta alkaakin tapahtua: odottelemme kenties ensimmäistä syksyisen tuntuista myrskymatalapainetta.

Taajamissa voi tulvia – autoilija: varaudu vesiliirtoon

Lähipäivien sade- ja ukkoskuurot ovat sellaista sorttia, että vettä voi ropista kerralla paljon. Ilmavirtaukset ovat nyt heikkoja, joten kuuropilvet ovat hidasliikkeisiä: kun ne jonkin kaupungin tai taajaman ylle jämähtävät pidemmäksi aikaa ja oksentavat sisältönsä ulos, voi tuloksena olla paikallisia kaupunki- tai taajamatulvia. Myös autoilijoiden on syytä ottaa voimakkaat kuurosateet huomioon, koska vesiliirtoon joutuminen ei ole kiva juttu. Viikonlopun päivistä lauantai näyttäisi olevan poutaisin, mutta jo sunnuntaina uudet kuurosateet kolkuttelevat Etelä-Suomea.

Kuva: Salamointia Lounais-Suomessa @kalemikko (Instagram)

Ensi viikon vastakkainasettelu: ”Jäämeren jysäys” vs. ”Mombasa-helle” – tuloksena myrsky?

Biskanjanlahdella syntyvä matalapaine saa alkunsa sunnuntai-iltana. Se voi pohjoiseen päin liikkuessaan voimistua myrskymatalapaineeksi ja sen itäpuolitse kiertyy hyvin kuumaa ja kosteaa ilmaa kohti pohjoista. Mahdollisen myrskyn syntyminen ja varsinkin sen reitti ovat vielä epävarmoja, mutta tuoreimmissa ennusteissa myrskyrata kulkee Suomen yli.

Ensi viikolla matalapainetoiminta saattaa Euroopan yllä aktivoitua kerta heitolla. Säämallit ovat jo muutaman päivän ajan väläytelleet mahdollisuutta kauden ensimmäiselle kunnon myrskymatalapaineelle Suomen ympäristössä. Yleensä elokuu onkin se kuukausi vuodesta, joka käynnistää myrskykauden ja tuo mukanaan syksyn ensitunnelmat: voimakkaat tuulet, laaja-alaiset sadealueet ja pimenevät illat.

Ensi viikon alkupuolella Etelä-Euroopasta saattaa nytkähtää kuuman ja kostean ilman pulssi kohti pohjoista. Säämalleja katsellessa ja tulevaa säätilaa tulkitessa päässä alkaa soida tuttu sävel: ”Kuuman kostean, minä tunsin Mombasan”, joten tämän mielleyhtymän vuoksi nimettäköön Etelä-Euroopasta irtaantuva kuumankostean ilman pulssi Mombasa-helteeksi.

Helteisen ilman vastassa on kuitenkin Skandinavian pohjoisosassa ja Jäämerellä majaileva kuivempi ja huomattavasti kylmempi ilmamassa. Nyt ei tule mitään musikaalista mielleyhtymää, mutta miten olisi Jäämeren jysäys? Tuo vankka ja horjumaton kylmän ilman alue, joka halajaa iskeä eteläisemmille leveysasteille.

Jos helle ja jysäys joutuvat törmäyskurssille, niin siitähän seuraa myrsky. Tuloksena voikin ensi viikolla olla voimakas matalapaine, joka tuo Suomeen tullessaan rankkasateita, voimakkaita tuulia ja tuulituhoja. Viimeisimmässä ennusteessa eurooppalainen säämalli tuo myrskyn Suomen ylle ensi viikon keskiviikoksi, mutta täytyy muistaa, että ennusteeseen liittyy vielä epävarmuuksia: mahdollinen myrskymatalapaine on saamassa alkunsa Biskanjanlahdella vasta sunnuntai-iltana, ja sieltä suunnalta saapuvat matalapaineet eivät ole helpoimmasta päästä ennustaa.

Nyt on kuitenkin korkea aika ainakin henkisesti varautua siihen, että lempeät kesäsäät ovat tältä erää ohi ja syksyn ensimerkit haluavat jo kovasti päästä pintaan.

13 vastausta artikkeliin “Rytinää ja ropinaa – ensi viikolla myrskyisä ensiaskel kohti syksyä?”

 1. Mua kiinnostaisi, tuleeko ukkosia vielä huomisen jälkeen ja jos tulee, niin minne päin Suomea. Helteestä en piittaa.

  1. Kyllä ukkosia on luvassa, tänään etelään ja länteen, sunnuntaina Etelä- ja Keski-Suomeen. Ensi viikollakin näyttävät todennäköisiltä useampana päivänä. Parhaiten seuraat tilannetta sade- ja ukkostutkasta.

 2. Olen ilmeisesti perinyt isoisäni geenit siinä mielessä, että pidän myrskyistä, etenkin ukkosmyrskyistä. Pappani istui aina takuuvarmasti ukkosella mummolan pienellä terassilla, ja nautti näkymistä. Mitä voimakkaampi ukkonen, sen parempi. Puolestani toivotan siis syysmyrskyt jo tervetulleeksi! Kunnon sadetta ainakin täällä Espoossa jo kaivataankin.

 3. Sateet, jos sitten tulevatkaan, eivät enää auta viljakasveihin ja monin paikoin metsätkin ovat lopettaneet kasvunsa kellastumalla ja havupuut neulasia pudottamalla. Kallioisilla mäensyrjillä jo toinen kesä on tuhonnut hakkuuaukoille istutettuja taimikoita. Näyttää aika toivottamalta myös marja- ja sienisadon kannalta.
  Aamutv:ssa pohjaveden mittauksen suorittanut henkilö kertoi, että viime kesänkin pohjaveden alin lukema on jo alitettu. Saa todella tullakin Markuksen lupaamia rankkasateita, että kahden vuoden aikainen sademäärän puutos saadaan paikattua keskimääräisiin vuotuisiin sademääriin.
  Tällä menolla on alettava suunnittelemaan ja yhteiskunnan tuella toteuttamaan vesistöjen läheisyydessä toimiville maanviljelijöille sadetuslaitteistoja. Ihmettelin jo pikkupoikana 1960-luvulla, kun eräs maanviljelijä kyllästyi sateiden epävarmuuteen ja laitteli järvenrantatilalleen kastelulaitteet. Mies oli aikaansa edellä.:)

 4. Suskin kanssa samaa mieltä. Olisi jännää katsella ja videokuvatakin pitkästä aikaa kunnon myräkkää, kunhan omat puut pysyvät pystyssä.

 5. Täällä Päijät-Hämeen alueella ei ole satanut pisaraakaan kuukauteen. Kaikkialla leijuu vain kuoliaaksi korventuneen maan tympeä löyhkä.

  1. Täällä Keski-Suomessa (=entinen käsite Keski-Suomesta) Jyväskylän korkeudella ja 100 km:n säteellä ovat sateet olleet ”kortilla”. Juuri alkuviikosta oli sademääriä taas kerran luvassa jo ke-to-seutuville. Ei ole pisaraakaan tullut. Eilen 8.8 oli luvassa runsaasti su-ma-ti-seutuville, mutta nyt niitä ennusteita on taas kerran vedetty pois???
   Ihmettelenkin kovasti, kun olen seurannut satelliittikuvia, että missä ne laajat matalapaineet pilvineen luuraavat? Toisaalta kun ilmankosteudet tähän vuodenaikaankin ovat tasolla 30-50 % RH, niin miten niistä yleensä voi ukkostaakaan? Nyt on jotain pielessä ja pahasti sade-ennusteiden osalta!

   1. Nämä kun ovat jälleen paikallisia sade- ja ukkoskuuroja: eilen Poriin ryöpsähti yli 34 mm sadetta per tunti, kun taas osa naapuripitäjistä jäi kuivaksi. Luulen, että sunnuntain ja ensi viikon aikana sadetta riittää sinnekin.

    1. Olen asunut käytännössä veneessä
     Pienessä mottoripurressa
     Kuusi kesää
     Noin 15 viikkoa per kesä
     Kotisatama Syvärillä
     Pohjois savossa
     Nyt olen kaksi vuotta ihmetellyt
     Mistä johtuu
     Että aamu usvat ja etenkin sumu
     Oikein luuraavat
     Aikaisempina vuosina usvaa
     Ja jopa iltapäivälle kestävää sankkaa sumua oli niin
     Että näkyvyys käytännössä alle 10 metriä
     Olen asunut paaatissa lokakuun loppuun
     Ja myös revontulia ei ole näkynyt kuin muina vuosina
     Otollisia v
     Utuisia aamun valokuvia
     Saa katsella vain vanhoista kansioista
     Vuosilta 2014-2017
     Mistähän moinen johtuu

     1. Mielenkiintoista, kiitos kommenntista Jouni.

 6. ”Yleensä elokuu onkin se kuukausi vuodesta, joka käynnistää myrskykauden”

  Tämähän ei pidä paikkaansa alkuunkaan, jos tällä tarkoitetaan laaja-alaisia sadealueita ja syysmyrskyjä. Elokuulle kuten heinäkuullekin tyypillisiä ovat sade- ja ukkoskuurot, joihin voi liittyä myös myrskypuuskia ja siksi voi esiintyä paikallisia vahinkoja. Hyvä esimerkki 2010 heinä-elokuun vaihteen rajuilmat, jotka eivät kuitenkaan olleet mitään syysmyrskyjä.

  Tästähän on tilastokin julkaistu näillä samoilla blogisivuilla aiemmin: https://blogi.foreca.fi/2018/12/joulukuu-on-vuoden-myrskyisin-kuukausi/

  Kesäkuukaudet, joihin elokuukin lasketaan, ovat myrskyjen suhteen vielä rauhallista aikaa. Paikalliset ukkosmyräkät on siis eri juttu.

  Toki myrskymatalapaine voi saapua Suomeen jo elokuussa, mutta jos niin käy, se tapahtuu yleensä vasta kuun loppupuolella. Jos ensi viikolla todella tänne saadaan laaja-alainen syysmyrsky, sitä voi pitää jopa poikkeuksellisen aikaisena.

  1. Hei Dada,
   Tällä lausahduksella viittasin Atlantin matalapainekauden aktivoitumiseen, ja siellä yleensä jokunen myrsky jo syntyykin. Olet ihan oikeassa, että Suomen tilastoihin tämä ei päde: elokuu on vielä varsin vähämyrskyinen kuukausi ja selvemmin vasta syyskuun puolella myrskyjen tilastollinen todennäköisyys kohoaa.

   Elokuun loppupuolta kohden mentäessä Atlantin voimistuvat matalapaineet kuitenkin herkemmin tuovat meille laaja-alaisia sadealueita ja voimistavat tuulia, joskus myrskyiksi saakka. Elokuun aikana sateen tyypissä tapahtuu selvempi muutos, kun kesän konvektiiviset sateet alkavat vaihtua enemmänkin laaja-alaisiin rintamasateisiin.

 7. Olen se verran iäkäs että muistan 60-luvulta myräkän jollainen kenties voisi olla nytkin tulossa. Se liittyi juuri kylmään rintamaan. Pilviä liikkui hurjaa vauhtia. Seuraavana päivänä nähtiin kuinka erään suuren saaren toinen puoli oli parturoitu: Jokaikinen puu tarkkarajaiselta kaistaleelta oli kaatunut samaan suuntaan. Eli tosi suihkuvirtaus.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.