Euroopan keskus (ECMWF) julkaisi tänään odotetun kuukausiennusteen, joka yltää jo elokuun toiselle viikolle. Hellepolemiikki on viime viikkoina käynyt kuumana ja jakaa jyrkästi mielipiteitä: osalle kesä ei ole kunnon kesä ilman aurinkoisia hellepäiviä, osalle puolestaan raikas ja vaihteleva kesäsää sopii kuin nenä päähän. Kumpaan kastiin sinä kuulut?
Eilen pysähdyin Maikkarin iltavuorossani tutkimaan ennustearkistoja ja erityisesti silmään pistivät kartat vuoden takaa heinäkuulta. Vuosien välinen kontrasti on huima, katso vaikka:
Heinäkuun alku ollut harvinaisen kylmä
Ilmastopalvelun mukaan heinäkuun alku (1.-11.7.) on ollut koko Suomen mittakaavassa harvinaisen kylmä eli toistuu keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Tähän mennessä heinäkuun alku sijoittuu mittaushistoriamme 10 kylmimmän joukkoon – poikkeama kylmempään suuntaan on laajalti 2-3,5 astetta, maan kaakkoisosassa paikoin liki neljä astetta. Kymenlaaksossa alkukuu on ollut paikoin jopa poikkeuksellisen kylmä: Virolahden mittausasemalla heinäkuun alku sijoittuu toisiksi kylmimmäksi mittaushistoriassa.
Uusi kuukausiennuste: ilmakehä nyt kaoottisessa tilassa, kaikki mahdollista
Kaikista kylmin ilmamassa on viikonlopun aikana väistymässä Suomen yltä, joskin yhä jäädään kauas vuodenajan tyypillisistä lämpötiloista. Uudessa kuukausiennusteessa näkyy Suomen yllä ensi viikollakin sininen pläntti merkkinä tavanomaista kylmemmistä lämpötiloista. Samalla säätyyppi muuttuu sateisemmaksi: viikon puolivälissä Suomeen saattaa levitä etelästä kesämyräkkä rankkasateineen. Ennustetut sademäärät ovat paikoin sen verran suuria, että ensi viikosta uhkaa tulla hyvin märkä. Toisaalta matalapaine on nostamassa sateiden mukana helteisen lämmintä ilmaa kohti Itä- ja Pohjois-Suomea, mutta sateiden ja pilvien alla hellelämpötilat jäänevät saavuttamatta. Tämä on kuitenkin pienen tauon jälkeen helteen ensipyrky kohti Suomea.
Mutta ensi viikon jälkeen kuukausiennuste vetääkin sanattomaksi! Varsinkin Pohjois-Euroopan yltä haalenevat niin sade- kuin lämpötilapoikkeamatkin eli sää näyttää jopa harvinaisen tavanomaiselta (jos näin voi asian ilmaista). Yleensä tällaiset muutokset kuukausiennusteissa kielivät sään erittäin vaikeasta ennustettavuudesta ja siitä, että ilmakehä on menossa Euroopan yllä kaoottiseen tilaan. Vielä eilen esimerkiksi amerikkalainen säämalli, GFS, oli tuomassa Suomen ylle heinäkuun jälkimmäiselle puoliskolle helleaaltoa ja korkeapainetta, mutta nyt tilanne onkin jo muuttunut epävakaisempaan suuntaan. Myös eurooppalainen säämalli on tällä hetkellä ailahteleva pitkän linjan sään kehityksestä. Heinäkuun lopun osalta kaikki vaihtoehdot ovat siis vielä auki ja sään ennustettavuus tulee olemaan hyvin hankalaa – odotellaan ja ihmetellään.
Kuulun ehdottomasti kastiin, joille pitkään kestävä helle on uuvuttavaa, niin psyykelle kuin fysiikallekin. Tietysti myös koko luonnolle. Tämä alkava tasainen tylsä sää on kuitenkin lähellä pitkiä keskiarvoja eli normi kesäsää, jolloin auringon paisteessa saavat hikoilla kuitenkin ne, jotka sitä kaipaavat.
Hei Markus,
Muistaakseni viime vuonna kirjoitit helteen johtuvan ilmastonmuutoksesta, mistä tämä kylmä johtuu? Viimeisestä neljästä kesästä kolme on ollut kylmiä, johtuuko se mahdollisesta ilmaston kääntymisestä viileämpään suuntaan? Vai onko kylmä ilma vain säätä?
Hei Maarit,
En tietääkseni ole ujuttanut helteitä pelkästään ilmastonmuutoksen piikkiin, kyllä sään luonnollisella vaihtelulla edelleen on suurempi merkitys yksittäisen vuoden kesäsäähämme. Edellisistä kesistä 2017 ja 2015 olivat tavanomaista viileämpiä, vastaavasti 2018 ja 2016 lämpimämpiä.
On täysin normaalia, että leveysasteillamme kylmät ja lämpimät säätyypit vuorottelevat ja joskus jämähtävät pidemmäksikin aikaa päällemme. Ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista voidaan puhua varmuudella vain tilastoja seuraamalla – ja niissä lämpeneminen kiistatta näkyy Suomen osalta. Ilmaston muuttumisesta ei voida puhua muutaman lämpimän tai viileän kesän perusteella; ilmastollisen tarkastelujakson täytyy olla vuosikymmeniä.
No siis GFS on ihan johdonmukaisesti kallistunut kohti lämpimämpää, eli eiköhän kuukauden jälkimmäinen puolisko mene vähintäänkin keskimääräisesti lämpötilan osalta. Näyttäisi että noin 10 päivän kuluttua hellelukemille voidaan jo päästä. Pohjoisen osalta viileyden jatkuminen on todennäköisempää kyllä.
Elämme vallitsevissa olosuhteissa, kehoitan rauhallisuuteen
Se on lohdullista että meteoroligitkin, ei vain me maallikot, ovat hämmentyneitä näiden sääilmiöiden kanssa. Mutta odotellaan jos se intiaanikesä vielä ehtisi tulla.
Jaa ettei metorologikaan tiedä millaista säätä tulossa elokuulle? Kesäloma on kuitenkin kesäloma, viime kesän pitkä hellejakso on jääny ainaki minun mieleen kaikista epämiellyttävimpänä kesäsäänä, oon itse jo keski-ikäinen enkä kaipaa tappohelteitä, varsinkaan kuukausitolkulla putkeen.
Tämä kesä ollut paljon miellyttävämpi, kun lämpötilat ollu kohtuullisempia.
Jos on liian kylmää kesää niin kannattaa lämmittää usein sauna.
Ja onhan nyt lämpimämpää kuin lokakuussa.
Minulla muuten loma vasta elokuussa. Kesäkelejä riittänee vielä silloinkin.
Vai mitä sanoo Markus-meteorologi?
Hei,
Kiitos kommentista. Elokuu on meillä tilastollisesti suuressa osassa maata ja varsinkin rannikkoalueilla kesäkuuta lämpimämpi, joskin heinäkuuta jo viileämpi. Elokuuhun suurella todennäköisyydellä mahtuu vielä kesäisiä päiviä ja usein myös hellepäiviä, joskin niiden todennäköisyys alkaa jo hiipua kuun loppua kohden mentäessä.
Toivotaan, että sinulle mieluisat lomasäät osuvat kohdalleen!
Äkkiseltään sanottuna ei vaikuta ilmastonlämpenemiseltä ainakaan Suomessa. Sensijaan sateita alkaa taas kaipamaan pohjavesien huvetessa ainakin täällä Keski-Suomessa. Eikä olisi pahitteeksi sekä marja- että sienisatoa ajatellen saada muutama oikein kunnon yhtenäinen ja laaja matalapainekin. Mutta pahalta näyttää koko Euroopan osalta satelliittikuvista päätellen. Taitaa kuivuus ja helle metsäpaloineen uhata?
Tämä heinäkuu tuntuu vuoden 1987 heinäkuun toisinnolta. Odoteltiin Saimaalla mökillä kolmisen viikkoa pilvisessä koillistuulessa sään lämpenemistä. +12…14 C oli, Länsi-Suomessa aurinkoista ja lämmintä. Ihmettelin asiaa Ilmatieteenlaitoksen johtajiin kuuluneelle Seppo Huovilalle, joka työasioiden kautta oli tullut tutuksi. Hän totesi, että jos kesäinen matalapaine kulkee Vienanmerelle, sillä on taipumus jäädä sinne jumiin. Näinkö on ja oliko vuoden 1987 heinäkuu niin kuin muistan?
Vuoden 1987 heinäkuu oli ainakin Turun seudulla kylmä ja sateinen, moni muistaa vielä Aurajoen heinäkuisen tulvan… Kerran taisi sinä kesänä käydä mittari helteen tuntumassa. Viileää oli myös 1977. Olin silloin Kuopiossa, heinäkuulla tuuli pohjoisesta sataen vettä ja mittari näytti kahdeksaa astetta. Tuo sama ilmiö toistui 1998 kylmänä sadekesänä, silloi Turun seudulla kahdeksine asteineen. Juuri ja juuri yllän muistamaan kesän 1962 jota sanotaan näitäkin kylmemmäksi.
Heikki,
kyllä kiistatta tässä heinäkuussa on ollut samoja piirteitä. Alkukuu onkin ollut harvinaisen viileä, mutta loppupuolisko näyttää lämpöisemmältä, joten en usko että ihan identtistä toisintoa tulee vuodesta 1987. Paljon samoja piirteitä kuitenkin on näköpiiriissä, kuten korkeapaine läntisessä Skandinaviassa ja Suomen itäpuolelle jämähtänyt matalapaineen keskus. Voit käydä itsekin vilkuilemassa synoptisia sääarkistoja haluamaltasi ajankohdalta täältä, jos kiinnostaa: http://www1.wetter3.de/Archiv/
Suomi on alati vaihtelevan ilmaston aluetta, tuon tuosta hätyytellään milloin helle, kylmyys, sade, kuivuus ym. ennätyksiä. Ollut sieltä kuin muistan hamasta 60 luvun alusta…Onhan niitä puuduttavampiakin paikkoja maailmassa joissa sama säätila aina vaan jatkuu, jatkuu…
Heinäkuun viimeisellä viikolla mitattaneen laajalti hellettä, ainakin GFS -puoli on vahvasti sitä mieltä.
Lämpeneminen tulee kreivin aikaan, sillä esim. Sodankylässä juhannuksen jälkeinen jakso 20. päivään asti varmastikin tulee olemaan kylmimpiä mittaushistoriassa. Kupoli oli tänä kesänä toisin päin.
Ihan samanlaisia kesiä on ollut ennekin.
Sään ennustaminen on nimen omaan ennustamista sanan varsinaisessa merkityksessä.