Kevät pääsee pian kunnolla vauhtiin: Huhtikuusta lämmin ja aurinkoinen

Julkaistu

Seuraamme Forecalla viikoittain ECMWF:n pitkän aikavälin kuukausiennustetta ja tänään perjantaina julkaistu ennuste on hyvin linjassa edellisen kuukausiennusteen kanssa: huhtikuusta näyttää tulevan Pohjois-Euroopassa korkeapainevoittoinen ja lämmin. Tämän viikon kevätlämpö on siis mahdollisesti vasta esimakua siitä, mitä on edessä.

Pitkäkestoinen korkeapaine tuo aurinkoa ja lämpöä

Numeerisissa ennusteissa Pohjois-Eurooppaan on ensi viikolla vahvistumassa laaja korkeapaineen alue, joka näkyy ECMWF:n pitkässä ennusteessa sinnittelevän useamman viikon. Huhtikuinen korkeapaine tuo mukanaan auringonpaistetta ja lämpimiä kevätpäiviä, mutta vastaavasti myös kylmiä pakkasöitä.

Ensi viikon alkupuolen viileneminen näyttää jäävän meillä väliaikaiseksi ja jo loppuviikosta päivälämpötilat voivat kivuta yli 10 asteeseen. Jos korkeapaineen keskus asettuu Suomen ylle, päivät ovat lämpimiä, mutta heikkotuulisessa säässä yöt ovat hyvin kylmiä. 10 asteen päivälämpötilojen vastapainona öisin pakkasta voi laajalti olla 5-10 astetta.

Huhtikuun ensimmäinen puolisko näyttää Pohjois-Euroopassa ja varsinkin Venäjällä tavanomaista lämpimämmältä. Kuva: MTV Uutiset / ECMWF

Korkeapaineen lopullinen sijainti määrittää myös sen, kuinka lämpimäksi sää pääsee muotoutumaan. Siinä missä ensi viikon korkeapaine toisi meille kesällä kaakkoisvirtausten myötä 30 asteen helteet, on Venäjän manner tällä hetkellä vielä sen verran kylmä, että sieltä saapuvat ilmavirtaukset eivät huhtikuussa takaa lämpöä.

Jos korkeapainesää jatkuu huhtikuussa pidempään, kasvaa vähitellen myös hyvin lämpimän sään todennäköisyys. Huhtikuun jälkimmäisellä puolella on vastaavissa asetelmissa mitattu jo yli 20 asteen lämpötiloja edellyttäen, että lämpimät tuulet kiertyvät meille etelästä tai kaakosta. Mantereet lämpenevät hurjaa tahtia huhtikuun aikana, kun taas kylmät meret viilentävät lähialueiden säätä merkittävästi.

Kääntöpuolena katu ja siitepöly

Heikkotuulinen, lämmin ja aurinkoinen kevään alku pahentaa siitepölykautta. Siitepölyennusteissa näkyy jo viitteitä vähäisistä koivun määristä, ja lepän siitepölyn ennustetaan olevan runsasta monin paikoin. Allergikkojen kannalta huhtikuu näyttää siis kurjalta – varsinkin kun pakkaan lisätään vielä hankala katupölytilanne. Sateiden poissaolo hankaloittaa tilannetta.

Joutsenia Tuomiojärvellä Jyväskylässä 26.3.2019. Kuva: Maarit Siitonen

2 vastausta artikkeliin “Kevät pääsee pian kunnolla vauhtiin: Huhtikuusta lämmin ja aurinkoinen”

  1. Hmmm..GFS ei näytä 10 asteen lämpötiloja mihinkään päin Suomea, sen sijaan juurikin niitä yöpakkasia. Yöpakkasten lukemista riippuu onko edes keskimääräistä tulossa, joten pikkuisen nyt taas liioitellaan lämpöä.

  2. Persiilleen näyttää taas menevän. Huhtikuusta on tulossa viileä, varsinkin kuun puolenvälin tietämillä on kylmää.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.