Valkea joulu

Julkaistu
Kuva: Maarit Siitonen

Tänä vuonna lähes koko maassa on  jouluaattona lunta ja lämpötila on etelässäkin pakkasen puolella. Pohjois-Eurooppaan saapuu kuitenkin joulun aikana matalapaine ja ajokeli voi olla paikoin huono.

Suomi kuuluu tällä joulunalusviikolla edelleen korkeapaineen alueeseen, mutta vähitellen korkeapaine väistyy itään Venäjälle. Viime päivinä etenkin maan etelä- ja itäosassa on sadellut lunta, ja tänään 20. päivänä lumi peittää jo lähes koko Suomen. Lumipeite on ohuimmillaan maan länsiosassa, jossa on paikoin vain pari senttimetriä korkea kerros lunta.

Kuva: Matti Hietala

Ennen joulua sää on enimmäkseen poutainen, mutta viikonloppuna Suomen eteläpuolella liikkuu laaja matalapaineen alue, jonka sateet voivat ulottua Suomeen asti. Lumisateet ovat mahdollisia etenkin etelässä ja idässä. Sää jatkuu edelleen pilvisenä ja kylmänä, ja pilvipeitteen rakoillessa lämpötila voi paikoin laskea maan keskiosassakin yöllä -20 asteen vaiheille.

Pohjois-Atlantilla kehittyy kuitenkin matalapaine, joka saapuu Fennoskandiaan mahdollisesti juuri jouluna. Matalapaineen mukana saapuu lämmintä ilmaa ja etenkin maan länsiosassa sää lauhtuu. Sadealue kulkee Suomen yli ja sateet tulevat aluksi lännessäkin lumena, mutta muuttuvat vähitellen rännäksi ja paikoin jopa vedeksi. Maan itä- ja pohjoisosassa sateet tulevat lumena. Jäätyvät tienpinnat ja lumipyry voivat huonontaa ajokeliä suuressa osassa maata.

Matalapaineiden reitti ja ajoitus vielä tarkentuvat, joten muutokset ovat edelleen mahdollisia! Lämpötila riippuu matalapaineen tuomasta lämpimästä ilmasta ja pilvisyydestä, mutta joulun aikana maan etelä- ja keskiosassa lämpötila vaihtelee todennäköisesti kireästäkin pakkasesta suojasäähän, pohjoisosassa sää pysyy pakkasen puolella.

Kuva: Maarit Siitonen

8 vastausta artikkeliin “Valkea joulu”

 1. Kilpailevan firman meteorologi kertoilee, että polaaripyörre hajoaa ja tulee erittäin kylmä talvi. Kuitenkaan ulkomaiset ennustelaitokset eivät tällaista ennusta. Onko Forecalla tähän pyörteeseen ja kylmään talveen mielipidettä, Anna?

  1. Kyllähän tuota on jenkkilässä ennakoitu jo viikon verran, siellä kun se on järisyttävämpi ilmiö kuin meillä. Nyt tuo ilmiö näkyy jo GFS kartoilla maanpinnan tasolla, eli tammikuun 5. päivän tienoilla arktinen ilmamassa sananmukaisesti rysähtää Skandinaviaan ja Eurooppaankin asti. Tästä seuraisi että tammi-helmikuu on selvästi normaalia kylmempi, ehkäpä samantyylistä kuin 1985 ja 1987?

   Jos jollakulla on sähkösopimuksena tunneittain vaihtuva pörssiin kytketty, niin kannattaa kiiruusti harkita sen muuttamista. Muutoin sähkölasku voi pompata kymmenkertaiseksi…

  2. https://www.youtube.com/watch?v=xZppIf1rvK4

   SSW on nyt alkanut ja seuraukset alkanevat tuntua parin viikon sisällä. Kannattanee ainakin varautua siihen, että tulemme kokemaan erittäin kovia pakkasia. Melkein nyt toivoisi ettei pahin osu tänne, mutta siltähän se nyt näyttää.

   1. No ainahan te toivotte, ja media, niitä kunnon talvianne tänne. Itse olen aina toivonut leutoja talvia.

    Tuossa videolla sanoi noin 14 min. kohdalla, että vaikutus ei ole aina se, että tulisi kylmää. Puhui epäonnisuudesta, jos niin käy.

  3. Näyttäisi olevan ihan hämärän peitossa mitä tuosta nyt tänne seuraa. Pyörre levähtää se on selvä, mutta miten se siitä muotoutuu ja stabiloituu sen jälkeen, sitä arvotaan nyt. Meidän leveysasteilla ilmamassa keskimäärin kylmenee kuitenkin, eli siellä missä on korkeapainetta pakkanen tulee kiristymään. Varmaan viikon päästä alkaa varmistumaan kuinka kylmää meille osuu.

  4. Polaaripyörteen heikkeneminen on tosiaan todennäköistä ja silloin sää usein kylmenee Suomessakin. Viime helmi-maaliskuun kovat pakkaset johtuivatkin juuri polaaripyörteestä, mutta vielä ei pysty sanomaan, virtaako kaikista kylmin ilma tällä kertaa juuri Suomen alueelle.

 2. Talvi tulee…hyvä.
  Pakkasta tarvitaan …lumi antaa valoa ja lämmittää maata..
  Mutta myös vaikeuttaa metsän eläinten elämää.
  Naapurin apila pellolla yöllä ruokailee kuusi pientä peuran vasaa ..nukkuvat ikkunan alla osa yöstä.
  Ihmettele vai missä emät on ? Peurat on kevään vasoja …
  Ovat etsineet onneksi eri polut eli kulkevat tietä pitkin…eivät puutarhan läpi..
  Kunnioittavat minun Lapin poro koiraani…joka ilmoittaa…kun tulevat ruokailemaan…kuulee ja haistaa ne sisälle..
  Toistaiseksi eivät ole pihassa vierailleet…joulu valot pelottaa.
  Kauniita mutta arkoja onneksi..
  Peura kanta on metsästyksestä huolimatta lisääntynyt…
  7 peuraa näkyi eilen 21.12 ..Saukkolassa Lohjalla..
  Tien ylityksiä on metsäaluella …yllättäen !!
  Iloista ja raitista Joulua kaikille!

 3. Venäjällä on korkeapaine, lännen-lounaan suunnalta lähestyi jouluaatoksi matalapaine ja sehän tietää aina sateita, kun matala- ja korkeapaine kohtaavat toisensa. Pakkanenkin on ihan eteläisintä Suomea myöten paikoitellen -15 C lukemissa, mutta kohosi jo joulupäivän aamuun mennessä nollan tuntumaan. Tapaninpäivän aamuun mennessä Etelä-Suomessa jo oli lämpöasteita ja lumen määrä vähentynyt selvästi. Maa oli osittain näkyvissä, lämmin ilma oli sulattanut yön aikana osan sataneesta lumesta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.