Joulun sää

Julkaistu

Reilun viikon päästä koittaa monen odottama joulu ja hengähdystauko. Foreca seuraa nyt tiiviisti säämallien kehittymistä ja tässä julkaisussa tarkastellaan joulun säätä uusimpien malliajojen perusteella. Päivitämme tilannetta vielä ensi viikolla, joten nyt kannattaa ottaa sekä blogi että foreca.fi -sivusto tiiviiseen seurantaan!

Ensi viikko talvinen – lunta suureen osaan maata

Ensi viikon ennuste näyttää mukavan talviselta koko maassa: lunta on tiedossa joitain senttejä kautta maan, Etelä- ja Länsi-Suomenkin lumettomat alueet näyttäisivät saavan loppuviikkoon mennessä lumipeitteen. Lähinnä aivan kapealla rantakaistaleella etelässä ja lounaassa sulalta mereltä viriävä tuuli saattaa nostaa lämpötilan ajoittain plussan puolelle, mikä voi sulattaa hennon lumipeitteen. Ensi viikon loppupuolella näkyvät sateet näyttävät melko runsailta, joten lunta on parhaimmillaan tiedossa useita senttejä kautta maan. Entä joulun kohtalo?

Tuorein lumitilanne Suomessa. Päivittäin päivittyvää lumikarttaa voit seurata osoitteessa www.foreca.fi/lumensyvyys

Eurooppalainen vs. amerikkalainen – eriävä näkemys joulusäästä

Eurooppalaisella ja amerikkalaisella mallilla on tällä hetkellä varsin eriävä näkemys tulevasta joulusäästä. Ennustettavuus on parviajojen valossa vielä heikko, mutta tarkastellaan tuoreimpien malliajojen näkemystä joulun säästä ja lumitilanteesta.

Eurooppalainen malli pitää sään melko talvisena ja lumisena joulua edeltävään viikonloppuun saakka, mutta muuttaa suursäätyypin aatonaattona sunnuntaina lauhempaan suuntaan tuoden maan etelä- ja keskiosaan vesi- ja räntäsateita. Eurooppalaisen mallin perusteella valkea joulu on siis uhattuna ainakin etelässä, mutta todennäköinen pohjoisessa.

Amerikkalainen malli puolestaan pitää Suomen visusti talvisessa ilmamassassa joulupyhien yli tuoden koko maahan valkean joulun.

Joulusään ennuste on siis edelleen varsin epävarma, joten seurataan tilannetta tiiviisti ensi viikon ajan!

Talven merkkejä Vaasassa, kuva: Matti Hietala

19 vastausta artikkeliin “Joulun sää”

 1. Miksi Pekka Pouta lupasi mustan joulun etelään mutta nyt ei näytäkään yhtään siltä? Mistä tämä pakkanen ja lumi nyt yhtäkkiä ilmestyivätkin? Piti olla lauhaa ja plussalla jouluna?

  1. Joulun ennuste on elänyt ja elää ja muuttuu edelleen, h-hetkeen on vielä sen verran aikaa.

 2. Ei suoranaisesti Joulun säähän liittyvää mutta sääkarttakuvassa 14.12 Kuun vaihe teillä vähenevä (waning crescent) kun pitäisi olla kasvava (waxing crescent) Saattaa Kuun vaihe tietysti vaikuttaa myös Joulun säähän. D

  1. Hei! Kiitos viestistä. Kuu sääkartoillamme ei kuvaa kuun vaihetta, vaan on ainoastaan symbolinen kuu.

 3. Juu ei ainakaan GFS ole nähnyt mitään isompia sateita (vieläkään) tulossa. Hiljalleen voi välillä lunta leijailla, siinä se. Aivan itärajan tuntumassa väijyy kovemmat pakkaset ja eiköhän ne kohta sieltä tänne tule.

  1. Tämä talvi on vielä pienentänyt kovasti sitä paljon puhuttua hiilijalanjälkeä. Selvästi vähemmän on tarvinnut käyttää lämmitykseen energiaa.
   Eikö ilmaston lämpenemisestä ole jotain hyötyä nimenomaan päästöpuolella, kun Suomessa ei tarvitse toivottavasti jatkossa lämmittää asuntoja hullunlailla kuukausitolkulla vuodessa? Saadaan arvioida nämä päästövähennykset plussana ja myydä päästöoikeuksina liikenteelle ja lämpimille maille, joille ei tällaista hyötyä tule luontoisetuna.
   Minusta tuntuu, että ei suomalaisten kannata vouhottaa etulinjassa ilmastonmuutoksesta vaan kuulostellaan ensin mitä ”isot pojat” tekevät ja vedetään vasta sitten omat järkevät johtopäätökset periaatteela, että ”samassa veneessä ollaan”. :)

   1. Ai niin kuin millä lailla pienentynyt?

    https://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne

    Terminen talvi alkoi ihan hyvissä ajoin ja joulukuun loppukin näyttää ihan kylmän oloiselta. Katsokaa nyt hyvänen aika mitä tapahtuu, vouhotuksen sijaan.

    Suomen kannalta olisi hyvä jos se ilmastonmuutos viimeinkin alkaisi näkymään käytännössä, siitä tosiaan seuraisi kansantaloudelle pelkkää hyvää. Lämmitystarpeen putoaminen olisi merkittävä asia. Kuinka tyhmä on kansakunta, joka uhraa merkittäviä panostuksia sellaisen asian ”estämiseksi”, josta olisi sille vain hyötyä?

    1. Juu, oikea asenne. Ei muista niin väliä, kunhan vaan ittellä menee hyvin. Finlandia first!

 4. Kerta kerralta GFS tuo Siperian kosketusta lähemmäksi. Tuoreimmassa päivityksessä itäinen Suomi ja Koillismaa ajautuvat Joulun aikaan pakkasukon hellään huomaan.

 5. Jee, lunta sataa vihdoin ja miltei koko päivän. Siitä onkin jo aikaa ja monta kuivaa kuukautta, kun on satanut koko päivän.
  Ilmastonmuutos tuo näitä sään ääripäitä yhä enemmän. Ei Suomi kehittyneenä maana voi olla vapaamatkustaja ja olla tekemättä mitään ilmastonmuutoksen estämisessä.

  1. ”Ei Suomi kehittyneenä maana voi olla vapaamatkustaja ja olla tekemättä mitään ilmastonmuutoksen estämisessä.”
   Näin asia on. Mutta samalla panoksella/ihminen. Toisaalta vaikuttaa siltä, että tällä ilmastonmuutoksen varjolla luodaan joillekin tahoille vain tuottavaa bisnestä.
   Kyllä täällä Keski-Suomessa ovat ainakin lämmityksen suhteen hiilidioksidimäärät pienentyneet lokakuusta alkaen ja toivottavasti jatkuu läpi vuoden. Täytyyhän tämäkin puoli arvioida hiilijalanjäljissä kokonaisuuden kannalta suomalaisten eduksi. Ei meillä ole resursseja pelastaa koko maailmaa. Jo nyt olemme velkaa muulle maailmalle yli 100 miljardia euroa. :)

  2. Joo näin on, Auringon syvä minimi vaikuttaa suihkuvirtauksiin ja sitä kautta matalapainetoiminta heikentyy Skandinaviassa:

   http://www.solen.info/solar/

   Myös alttius alhaiselle AO -indeksille on olemassa, mistä seuraa pakkasia.

 6. Ympäristöministeri sanoi, että Suomen täytyy olla tiennäyttäjä ja edelläkävijä päästövähennyksissä. Onko hullumpaa kuultu? Suomihan aiheuttaa kokonaisen promillen maailman päästöistä. Mutta hyvä- kielletään ensimmäiseksi luomuruoka. Luomuhan aiheuttaa 50-70 % enemmän päästöjä kuin tavallinen ruoka.

 7. Tuossa pisti silmään tänään netin syövereistä kuva ECMWF:n stratosfäärin lämpötiloista. Alan ammattilaisten mukaan siinä on tapahtumassa äkillinen lämpeneminen kuluvalla viikolla ja myöhemmin myös pohjoisempana. Tämä tarkoittaa kuulemma usein lämpötilan voimakasta kylmenemistä maanpinnalla, koska stratosfäärin äkillinen lämpeneminen pohjoisessa hajottaa napapyörteen eli polaaripyörteen.

  Jos näin käy, viikon tai kahden kuluttua kylmää ilmaa vyöryy pohjoisesta, kuten helmi-maaliskuussa 2018 kävi. Tammikuu 2019 voi alkaa siis hyvin kylmänä.

  1. https://weather.com/forecast/national/news/2018-12-18-polar-vortex-weakening-colder-jan-2019

   Tällaista saattaa tulla. Tuo osuisi nyt kylmimpään vuodenaikaan tilanteessa joka muutenkin suosii pakkasten kehittymistä. Saattaa vaihteeksi lykätä sellaiset kelit että lähestytään pakkasennätyksiä.

  2. Ja nämä polaaripyörre-jutut vaikuttavat aina vain Suomen säähän negatiivisesti; kun noita lämpötilapoikkeama karttoja katsoo, niin se pyörre vaikuttaa aina jotenkin siten, että se kylmä ilma päättyy tasan Suomen länsi- ja etelä-rajoille Suomen ollessa ainoa Euroopan maa, jossa on sairaita Siperian lämpöjä. Sen sijaan jossain Tukholmassakin talven kylmin voi olla -5 astetta, mutta Suomessa etelä-Suomea myöten on -20 astetta samaan aikaan. Onneksi tämä tulee olemaan elämäni viimeinen talvi Suomessa, tämä ilmasto aiheuttaa minulla talvisin vain ärtymystä ja masennusta, joten pitkään harkittu muutto on edessä. En siedä pakkasta viittä astetta enempää.

   Ilmaston lämpenemmisen piti tuoda Suomeen Berliinin talvet, mutta se tuokin Suomeen Siperian talvet. Hatuttaa!!!

   1. Niin, tähän mennessä homma on ollut niin päin, että Suomesta on lähtenyt kymmeniä ellei satojatuhansia ilmastopakolaisia lämpimämpiin maihin. Kuinkahan moni on tullut Suomeen ilmastopakolaisena, löytyykö ainuttakaan? Mikäli ilmasto Suomessa viilenisi kohti pikkujääkautta, niin virta maasta pois kiihtyisi taatusti.

    Fantasian vastapainoksi kannattaa aina välillä miettiä mitä todellisessa maailmassa tapahtuu.

    1. Jos itse muuttaisin Suomesta pois, en suinkaan lähtisi ilmastomuutoksen takia vaan ihan muista syistä. Monille yrityksille on laitettu kovat verot, koska ne päättäjien mielestä ovat olleet liian suuria ilman saastuttajia. Osa yrityksistä on paennut Kaukoitään, missä kyseisiä veroja ja päästörajoituksia ei ole.

     Moni työpaikkansa menettänyt on muuttanut sinne, missä työtä on tarjolla oman toimeentulonsa turvaamiseksi. Kyse ei ole ilmastonmuutoksesta.

 8. Teoria lämmin kesä – kylmä talvi ei välttämättä pidä paikkaansa. Kesä 2018 oli erittäin lämmin ja silloin jo ennustin ainakin Etelä-Suomeen lauhaa, leutoa, lähes lumetonta talvea. Toisin näyttäisi tällä käyvän. Sää saattaa muuttua äärimmäisyydestä toiseen pienessäkin ajassa.

  Yhtenä talvena kansa ihmetteli, kun keskitalvella helmikuussa salamoi. Pekka Pouta kertoi sääennusteen yhteydessä salamoinnin johtuvan siitä, että ilmassa on ylimääräistä lämpöä.

  Menneen kesän jäljiltä on oletettavaa, että ilmassa on ylimääräistä lämpöä, mikä aiheuttaa salamointia tai muuta lämpöreaktiota tämän talven aikana.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.