Sateita ja myrskytuulia

Julkaistu
Maanantaina tuuli voimistuu ja matalapaineen reitti kulkee Suomen yli.

Vuotta 2018 on jäljellä enää vajaa viikko ja sää vaihtelee sinä aikana kireistä pakkasista sateisiin ja jopa myrskytuuliin.

Lauantaina 29. joulukuuta matalapaine sateineen kulkee Suomen yli itään. Sateita tulee suuressa osassa maata ja vaikka suurin osa tuleekin lumena, etenkin maan länsi- ja eteläosassa voi sataa myös vettä. Tuuli voimistuu maa-alueilla kohtalaiseksi ja puuskat voivat olla voimakkaita. Maan länsiosaan virtaa lauhaa ilmaa ja lämpötila nousee etenkin länsirannikolla selvästi nollan yläpuolelle, maan itäosassa ja Lapissa on hieman pakkasta.

Kuva: Maarit Siitonen

Sää muuttuu lännessä sadealueen jälkeen paikoin selkeämmäksi, mutta sunnuntaina muualla maassa tulee edelleen paikoin sateita. Vähitellen sää kuitenkin muuttuu selkeämmäksi pohjoisessakin ja samalla pakkanen kiristyy. Tuuli heikkenee ja lämpötila laskee maan pohjoisosan selkeillä alueilla monin paikoin -20 asteeseen, paikoin selvästi kylmemmäksikin.

Kuva: Matti Hietala

Uudenvuodenaattona matalapaine tuo Suomeen jälleen lämmintä ilmaa, mutta samalla saapuu uusia sateita. Sadealue liikkuu maan yli uudenvuodenaattona ja -päivänä, ja etenkin länsirannikolla ja Lounais-Suomessa osa sateista voi tulla vetenä. Tuuli voimistuu läntisillä merialueilla jopa myrskylukemiin ja puuskat ovat vielä voimakkaampia, ja etenkin länsirannikolla myrskypuuskia voi olla myös maa-alueilla.

Vuosi vaihtuu siis todennäköisesti suuressa osassa maata sateisessa ja tuulisessa säässä. Myrskyn reitin muutokset ovat vielä mahdollisia, joten ajoitus ja sadealueiden sijainti tarkentuvat vielä lähipäivinä.

Katso alhaalta video uudenvuoden ennusteesta ja myrskyn lähestymisestä.

11 vastausta artikkeliin “Sateita ja myrskytuulia”

 1. Onpa laitettu tiistaiksi hurjia sateita Jyväskylän ympäristöön sääennusteeseen. Toivottavasti nyt kerran pitäisi kutinsa ja saataisiin lopulta edes 20 mm sadetta eli noin 20 cm lunta!

  Olemme Jyväskylän seutuvilla pettyneet kesästä asti 2-4 päivän päähän ulottuviin ennusteisiin juuri sateiden vuoksi.
  Sademäärät ovat olleet jopa ripsujakin pienempiä. Pohjavedet samoinkuin järvien vedenpinnat ovat ennätyksellisen alhaisia. Jotta normaaliin tilanteeseen vedenkorkeuksien suhteen päästäisiin pitäisi sadetta tulla ensi kevääseen mennessä ehkä jo 200-300 mm muuten tilanne esim. metsien eli nykytermein hiilinielujen tilanne on jo katastrofaalinen puhumattakaan ensi kevään ja alkukesän viljelyspuuhista.
  Onko Keski-Suomen korkeiden mäkien syytä, että matalapaineet jakaantuvat kahteen osaan etenkin kun sadealue lähestyy etelä-lounaasta? Tällöin osa kulkeutuu Jyväskylän pohjoispuolelta koilliseen ja toinen osa eteläpuolitse kohti itärajaa. Tämä trendi on aivan viime vuosina ollut jatkuvaa. Nykytermein kysyisin. Mistä tämä kertoo? :)

  1. Taidat sekoittaa matalapaineen ja sadealueen? Sadealue voi jakautua kyllä, mutta tavallisesti matalan keskus on ihan muualla kuin sen sadealue.

  2. Tämä vuosi on tosiaan jäänyt laajalla alueella tavanomaista kuivemmaksi. Talven sateet eivät valitettavasti auta enää paljon pohjaveden tilanteeseen, sillä maassa on jo routaa ja keväällä sulamisvedetkin virtaavat pikemminkin järviin ja jokiin.

   Sadealueet ovat jo luonnostaan usein hajanaisia, joten on aika vaikea sanoa, johtuuko pieni osa siitä Suomen maastonmuodoista! Varsinkin matalapaineisiin liittyviin, voimakkaisiin sateisiin Suomen korkeusvaihtelut eivät todennäköisesti paljon vaikuta, mutta iltapäiväkuurotyyppisessä sateessa korkeuserojen aiheuttamat paikalliset lämpötilaerot vaikuttavat jonkin verran. Nyt esimerkiksi tämän vuoden loka-joulukuussa maan etelä- ja keskiosassa sademäärä jäi laajalla alueella tavanomaista pienemmäksi, joten syksyllä heikkoja sateita oli sekä mäkisellä että tasaisella alueella.

 2. Joo uhkaavasti näyttää talven ekat lumityöt odottavan. Siitä sitten taas pakkasiin kun matalapainehässäkkä täyttyy?

 3. Voitteko kertoa, mikä oli säätila Vaasassa 9.12.2018 n. klo 17.00. Haluaisin vastauksen sähköpostiin.

  1. Pitäisi näkyä näitten sivujen historiaosoista.

 4. Vielä näyttää hyvältä Jyväskylän/Keski-Suomen sade-ennuste vaikkakin ennusteessakin näkyy jo alkava sadealueen hajoaminen. Taitaa taas tulla pettymys sateen osalta eli sama kaava toistuu?

 5. Ainakin etelässä tuulta enintään 8 m/s siis ei todellakaan mitään myrskytuulta. Mikä oli otsikon tarkoitus?

  1. Keskituuli yltää havoin myrskylukemiin maa-alueilla tuntureita lukuun ottamatta, ja tällä kertaa voimakkaimmat tuulet olivat etelän sijasta länsirannikon tuntumassa. Läntisillä merialueilla on mitattu 21-32 m/s tuulennopeuksia eli myrskyä, puuskissa paikoin jopa yli 40 m/s.

 6. Myrskyn jälkeen koittaakin sitten paukkupakkaset. Polaaripyörteestä ei ole kohta enää mitään jäljellä, eli käytännössä ollaan pohjoisnavan ilmamassassa. Tuleva myrskykin mitä ilmeisimmin on seurausta pyörteen hajoamisesta.

  Kylmä talvi siis tuloillaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.