Vuosi vaihtuu aivan juuri, tätä kirjoittaessani vuotta on enää muutama tunti jäljellä!
Vuodenvaihteen myräkkä tulee olemaan melkoinen, mutta meteorologille sitäkin huomiotaherättävämpi on tiistain ja keskiviikon välisen yön ennuste. Silloin Suomessa puhaltavat tuulet, joiden kaltaisia en muista ennusteessa nähneeni 10 vuoden meteorologityön aikana ehkä kertaakaan. Voimakkaat myrskytuulet puhaltavat koko Pohjanlahdella, puuskissa on odotettavissa jopa hirmumyrskylukemia.
Ensin katsaus vuodenvaihteen säähän:
Kuva puhuu puolestaan. Sateettomia alueita ei Suomessa vuoden vaihtuessa juuri ole, lounaassa sateet tulevat osin vetenä. Pääkaupunkiseudun tilanne on siinä ja siinä, sateen kaikki olomuodot ovat mahdollisia.
Tiistai-iltapäivän eli uuden vuoden ensimmäisen päivän kartta näyttää lähes samalta, mutta lauha ilma leviää yhä pidemmälle maan etelä- ja keskiosaan:
Yön aikana lumisade alkaa väistyä ja meille virtaa pohjoisesta kylmää ilmaa.
Rajapinta ei kuvassa näytä dramaattiselta, mutta todellisuudessa sateisen alueen ja selkeän alueen rajalla puhaltaa erittäin voimakas tuuli. Sää on ollut tuulinen tiistain aikana muutenkin, mutta rajuimmat tuulet rajoittuvat melko kapealle vyöhykkeelle, joka liikkuu Suomen yli pohjoisesta etelään tiistai-illan ja keskiviikkoaamun välillä.
Voimakkaimpia tuulet ovat merialueilla, erityisesti Pohjanlahdella, jossa keskituuli nousee laajalla alueella 25-29 m/s välille ja puuskat ovat sitä voimakkaampia, jopa hirmumyrskylukemissa. Maa-alueilla lukemat eivät ole yhtä dramaattisia, mutta niitä ei kannata väheksyä; tuulen voimakkuus nousee silti tasolle, jota maa-alueilla harvoin nähdään. Tuuli on puuskaista, joten ajoittain tuuli on selvästi keskituulta voimakkaampaa.
Voimakkaimman tuulen vyöhyke on melko lyhytaikainen, mutta sen voimaa ei kannata aliarvioida. Tuulituhot ovat hyvinkin todennäköisiä. Mikäli sinulla on mahdollisuuksia tai tarvetta varautua kovaan tuuleen, nyt se kannattaa tehdä!
Tuulien etenemistä on paras seurata sivujemme veneilysään avulla.
Videoennusteen tuulista löydät täältä.
Säästä huolimatta oikein hyvää uudenvuoden viettoa kaikille, nähdään taas ensi vuonna!
Myrskyt lisääntyvät aivan kuten ilmastonmuutostiedemiehet ovat ennustaneet.
Myrskyt ovat 25 vuoden aikana vähentyneet radikaalisti, eli päin vastoin kuin ilmastonmuutostiedemiehet ovat ennustaneet. Lähde: Ilmatieteenlaitos, tuulitilastot.
Äkkiseltään tututustumatta tilastoihin sanoisin, että tuulet ovat kyllä lisääntyneet!
Tämän vahvistavat muutamat ammattikalastajatkin tässä lounaisrannikolla.
Onpas ne ilmastotieteilijät tehneet aika tarkkaa työtä, kun ovat ennustelleet Suomen tuulia.
Vai onkohan tässä kyseessä taas se ilmiö, että ilmasto ei ole muuttunut, kun meidän takapihalla on ollut kylmä viime päivinä.
Hei, olisi hyvä, jos tekstissä ja kuvissa olisi maininta tyypillisistä tuulen suunnista. Sillä on merkitystä. Suunnat eivät sattuneet ainakaan minun silmääni.
Hei! Aivan totta, pahoittelut. Tuulen suunta näkyi videomuotoisessa ennusteessa, mutta ei enää tähän laitetussa kuvakaappauksessa.
Hassua ettei yksikään ulkomainen sääfirma tarjoa suomeen mitään myrskyjä. Esim windytykin lupailee tuulta hyvä jos 10m/s…
Sisämaan ja merten keskituulet eivät ole keskenään vertailukelpoisia! Keskituuli kuvaa hyvin tuulia merellä, jossa kitka on vähäistä. Sisämaassa ja pikku järvillä kitkaa on paljon enemmän ja kovallakin tuulella esiintyy välillä pieniä tyyniä hetkiä. Otettaessa 10 minuutin keskiarvo tuulesta, on se sisämaassa jotain tyynien hetkien ja puuskien väliltä. Siksi kunnon myrskytilanteissakin keskituulet ovat sisämaan havaintoasemilla harvoin yli 10 m/s. Todellisuudessa puut kuitenkin kaatuvat puuskista eivätkä keskituulesta.
Vaikka ennuste näyttää rajulta niin tuleva myrsky ei näytä pahimmalta 10 vuoden aikana, edelle menee Tapanin myrsky joulukuun lopussa 2011.
Tämä on muuten yleinen harhaluulo myrskyistä. Ennen myrskyt jäivät osin kokonaan ennustamatta ja niistä kuultiin vasta jälkikäteen. Nykyään ne osataan jo ennustaa ueita päiviä etukäteen. Näin myrskyt ovat enemmän esillä ja tämä lienee ainakin osasyy yleiseen harhaluuloon. Tässä Ilmatieteen laitoksen myrskykytilastot Suomen merialueilta 1990- luvulta lähtien:
https://ilmatieteenlaitos.fi/tuulitilastot
Tämä siis Jönsille ;)
Jep, silloin matalapaine vielä voimistui sisämaahan liikkuessaan. Nyt onneksi kovimmat tuulet jäivät merelle. Lukemien puolestä tämä kuitenkin kaikkien aikojen ennätys ja lähellä todellista hirmumyrskyä Ahvenamaalla ja saaristossa.
https://www.sääneuvos.fi/hirmumyrsky/?v=f0aa03aaca95
Ei ollut ilmastonmuutos kärkitavoitteena, kun kuunteli, katseli, ja haisteli uudenvuodenaattona yleistä vöyhkäystä ilotulitteiden parissa? Se on tässä ilmastovouhkaamisessakin vain bisnes taustalla.loppujen lopuksi.:)
Se on jännä juttu, että llmastomme kylmemässä vaiheessa 0,8 C / 130 vuotta sitten oli historian ainoa 3.-tason hurrikaania vastaava hirmumyrsky Suomessa! Ja ihan maissa eikä missään aavan meren luodolla. Jos ja kun ilmaston jäähtyy jäähtymistään, tätä herkkua on tiedossa uudestaan suurten 1600- ja 1800-luvun nälkävuosien lisäksi! Siinä on linnuilla, ketuilla ja jäniksilläkin taas tietämistä!
”ILMATIETEEN laitoksen mukaan pelkästään Helsingin Kaisaniemen puistossa laskettiin kaatuneen 950 puuta. Uusi Suometar -lehti kuvaili aluetta ”erämaaksi”, jossa melkein kaikki puut olivat sortuneet.
”Ne, jotka ovat sattuneet myrskyn raivotessa metsiin, kertovat, että metelistä päättäen, jota syntyi puitten juurineen kaatuessa, olisi luullut maailmanlopun aikojen olevan käsillä. Ketut, jänikset ja linnut hakivat turvaa putoilevilta oksilta avonaisilla paikoilla vähääkään pelkäämättä ihmisiä”, Päivälehti kuvaili myrskyä.”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005356378.html
Aivan näin. Lisäksi tuulimittari putosi Kaisaniemen talon katolta, joten kovimpia tuulia ei pystytty mittaamaan. Kyseessä oli nimenomaan matalapaine, ei trombi tai syöksyvirtaus.
Tämä lumimyrsky oli aika kova juttu. Meren pintakin laski liki 3 metriä. Nyt vain yhden metrin. Ja kaikki ilman 400 ppm CO2-pitoisuutta!!! 12 boforia on hirmumyrsky! Nyt rajaa ei saavutettu edes ulkomerellä olevalla luodolla. Mikähän sen sai aikaiseksi, kun oli niin kylmät ajat?
2-3.10.1912
ANKARA LUMIMYRSKY
Lokakuun 2-3 päivinä v. 1912 riehui maassamme ankara lumimyrsky, joka lienee voimakkain meillä viimeisen sadan vuoden aikana sattunut. Myrskyn aiheuttanut matalapaine saapui maahamme lounaasta. Sen keskus oli 2. päivän aamuna Hangon seuduilla ja 3. päivän aamuna Itä-Suomessa Joensuun luona. Tuulen voima oli suurimmillaan 2. päivänä, jolloin se kohosi Pohjanmaalla 11-12 boforiin (28-32 m/s).
Myrskyn yhteydessä satoi maassamme Lappia lukuunottamatta harvinaisen paljon lunta –Pohjanmaalla ja Kainuussa paikoitellen yli puoli metriä. Kovan tuulen takia lumi ajautui valtaviin kinoksiin, joista suurimmat olivat yleisesti 100-200 cm, paikoitellen jopa 300-450 cm korkeita. Voimakas kinostuminen häiritsi pahasti postin kulkua ja liikennettä estäen ne paikoitellen kokonaan.
Vuodenaika huomioon ottaen varsin erikoisena tapauksena mainittakoon, että Raumalta puolenpäivän aikaan lähtenyt juna pysähtyi kinoksiin Kokemäellä.Myrsky aiheutti metsässä suurta tuhoa. Yksistään Kokkolan kaupungin alueelta myytiin myrskyn jälkeen 100000 kaatunutta tukkipuuta ja kokonaistappiot koko maassa arvioitiin miljooniksi rungoiksi🤔🤔🤔.
Myrskyn vaikutuksesta vesi laski Perämerellä jopa 275 senttiä. Matalan veden takia pysähtyi laivaliikenne Oulun ja Kemin satamissa😳😳😳. Rantoja jäi pitkälti kuivaksi ja mereen laskettuja kalanpyydyksiä kuivalle maalle. (vuoden 1966 Sääkalenterista).