Trooppisten myrskyjen aika on nyt

Julkaistu

Trooppisten syklonien sesonki on käynnissä pohjoisella pallonpuoliskolla, kuten näkyy tämänhetkisistä uutisista: Taifuunit Soulik ja Cimaron iskeytyvät pian Etelä-Koreaan ja Japaniin, kun taas Havaijin saariryhmää uhkaa hurrikaani Lane, joka pahimmillaan oli kategoriaa 5 eli voimakkainta luokkaa.

Miksi hurrikaaneja esiintyy vain tiettyihin vuodenaikoihin ja miksi niitä ei (onneksi) tule Suomeen?

Hurrikaani, Taifuuni ja trooppinen sykloni ovat kaikki samanlaisia, ne nimetään ilmestymisalueensa mukaan. Voidakseen syntyä nämä jättimäiset myrskyt vaativat mm. seuraavia asioita:

 • Riittävän lämmin merivesi (väh. 26,5ºC)
 • Vähintään 500 km etäisyys päiväntasaajalta, jotta Coriolisvoima alkaisi kääntää ilmavirtausta jättimäisen myrskyn muotoiseksi. Coriolisvoimaa ei päiväntasaajan lähellä juuri ole.
 • Tuulen pystyväänne eli voimakkuuden muutos ala- ja ylätroposfäärin välillä ei saa olla liian suuri
 • Sopiva säähäiriö (matalapaine tai ITCZ, auringon säteilymaksimin seudun konvergenssituulivyöhyke) myrskyn ”siemeneksi”

Meillä homma kaatuu jo ensimmäiseen kohtaan, merivesi ei näin pohjoisessa pääse laajalla alueella riittävän lämpimäksi. Meikäläiset merialueet eivät hurrikaanin kokonaisen järjestelmän syntymiseen riitä, siihen vaaditaan laaja merialue eli Atlantin tulisi näillä leveysasteilla lämmetä riittävästi.

Merivesi lämpiää pienellä viiveellä: lämpimimmillään se on pari kuukautta auringon säteilymaksimin eli pohjoisella pallonpuoliskolla juhannuksen jälkeen. Siksi pohjoisella pallonpuoliskolla otollisinta aikaa hurrikaaneille ja taifuuneille on loppukesä ja syksy, tosin saattaa sopivissa olosuhteissa jättimyrskyjä muihinkin vuodenaikoihin syntyä.

Riittävän lämpimillä merialueilla lähellä (mutta ei liian lähellä) päiväntasaajaa trooppisia sykloneja voi syntyä ympäri vuoden. Eteläisellä pallonpuoliskolla niiden huippuaikaa on sikäläinen kesä ja syksy.

Suurten myrskyjen kanssa ei ole leikkimistä; niiden yhteydessä tuhot saattavat olla valtavat ja kuolonuhrien määrä niin ikään. Jos satut myrskyalueelle, kannattaa pysyä kiltisti suojassa eikä ryhtyä uskaliaaksi ulkokuvaajaksi; siinä voi ihan oikeasti käydä huonosti.

Tältä Soulik, Cimaron ja Lane näyttävät ennustevideoilla:
https://twitter.com/foreca/status/1032620658428190720

Taifuunit Soulik ja Cimaron

 

Ja hurrikaani Lane:

https://twitter.com/foreca/status/1032621346772144133

Hurrikaani Lane

4 vastausta artikkeliin “Trooppisten myrskyjen aika on nyt”

 1. Trooppiset myrskyt lisääntyvät jatkuvasti ja muuttuvat entistä voimakkaammaksi.

  1. Yhdysvalloissa pidetään ns. suuria hurrikaaneja (major hurricane) sellaisina, jotka aiheuttavat merkittäviä vahinkoja. Viimeisen sadan vuoden aikana näitä on ollut keskimäärin seitsemän vuosikymmenessä. Viimeisen 50 vuoden aikana näitä on ollut alle keskiarvon ja sitä edeltävänä 50 vuotena yli keskiarvon. Joten tuolta Jönsin väitteeltä putoaa pohja pois. Tulevaisuudestahan emme tiedä, mutta menneet tilastot ovat faktaa. Tietenkin on niin, että jos mielipide ja faktat ovat ristiriidassa, sitä huonompi faktoille.

   1. Oikeasti tiedelähteiden faktojen mukaan hurrikaanien tuhovoima on lisääntynyt viime aikoina ja tulee jatkossa lisääntymään entisestään.

  2. No pidetään nyt jalat maassa. Näin on tosiaan ennustettu ja en epäile, etteikö näin kävisi, mutta tietääkseni toistaiseksi ei tätä ole pystytty havaitsemaan tilastollisesti merkittävällä varmuudella..

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.