Kesä vaan jatkuu – syyskuu alkaa liki helteisenä

Julkaistu

Elokuu vetelee viimeisiään ja kalenterin mukaan huomenna siirryttäisiin jo syksyyn. Vaan eipä sään osalta: kuun vaihde tuo meille uuden korkeapaineen ja annoksen jopa helteistä ilmamassaa. Auringon teho on kuitenkin heikentynyt kesän huippulukemista jo sen verran, ettei hellettä voi enää taata, mutta hyvin kesäisiä lämpötiloja kuitenkin.

Epävakaista ja kesäisen lämmintä

Viikonlopun sää on epävakainen. Lauantaina sadekuuroja tulee erityisesti maan etelä- ja keskiosassa, muuallakin pilvisyys on melko runsasta. Sunnuntaina korkeapaineen alue kurottaa Suomeen ja kuuroherkkä alue kutistuu maan itäosan yllä. Lämpötila kohoaa ylimmillään jo maan etelä- ja keskiosassa 20-23 asteeseen, pohjoisessakin yli 15.

Alkuviikon lämpötilat näyttäisivät olevan jopa 5-8 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja korkeammat. Normaalisti syyskuun alkupuolella päivän ylin lämpötila on etelässä n. 17, maan keskivaiheilla 15…16 ja Lapissa 12…14 astetta. Alkuviikolla aurinkoisimmilla alueilla voidaan etelässä yltää lähelle hellerajaa eli 25 astetta, mutta runsas pilvisyys ja sadekuurot voivat torpata lämpimimmät lukemat. Ikävä kyllä syyskuun puolella edes korkeapainetilanteessa ei voi enää mennä takaamaan aurinkoa ja lämpöä, sillä yön aikana syntyvät sumupilvet saattavat velloa taivaalla aamun yli iltapäivään. Joka tapauksessa alkuviikon lämpöolot vastaavat ennemminkin normaalia heinäkuista kuin syyskuista päivää. Onko syyskuu tulevaisuuden uusi kesäkuukausi?

Ennustettu lämpötilapoikkeama Euroopan yllä maanantaina 3.9.2018. / GFS; Pivotal Weather

Helleraja ja -ennätys voi ylittyä vielä

Kaikkien aikojen myöhäisin hellepäivä on mitattu 17. syyskuuta vuonna 1947 Tampereella. Pisin syyskuinen helleputki koettiin puolestaan Raumalla vuonna 1968, jolloin hellettä oli syyskuun alussa viitenä päivänä putkeen ja ylin lukema kohosi 28,8 asteeseen, joka toimii samalla myös Suomen syyskuun lämpöennätyksenä.

Ensi viikolla Suomen lähettyvillä pyörii jopa helteistä ilmamassaa, joka voi aika ajoin yltää eteläiseenkin Suomeen. Ylin lämpötila voi siis jossain vaiheessa viikkoa kivuta yli 25 asteen. Tähän mennessä hellepäiviä on tänä kesänä kertynyt huimat 63 kappaletta, ja kaikkien aikojen helle-ennätystitteliä pitää vuoden 2002 kesä 65 hellepäivällä. Kolme hellepäivää tulevalle syyskuulle ei tässä sääasetelmassa näytä mahdottomalta yhtälöltä, joten tarkkaillaan tilanteen kehittymistä.

Vielä ehtii nauttimaan loppukesän lämmöstä! Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko

Tarkista paikkakuntaiset 1-15 vuorokauden ennusteet sivulta www.foreca.fi

 

 

12 vastausta artikkeliin “Kesä vaan jatkuu – syyskuu alkaa liki helteisenä”

 1. Eikös kaikkien aikojen helle-ennätystitteliä pidä vuosi 2002 eikä 2012 ?

  1. Kyllä, kiitos huomiosta, v. 2002 :)

 2. ”Onko syyskuu tulevaisuuden uusi kesäkuukausi?”

  Ei tietenkään ole, Auringon säteily on sen verran heikkoa jo. Mistä ihmeestä Markus tällaista sait päähäsi?

  1. Auringonsäteilyn heikkenemisestä huolimatta trendi näyttäisi olevan se, että terminen kesä venyy syyspuolella pidemmäksi. Syksyn alkamista pitkittävät myös lämpimät vesistöt.

 3. Syyskuun ensimmäinen kolmannes näyttää Skandinaviassa lähes sateettomalta. Pohjoismainen sähkökatastrofi on taas askelen lähempänä:

  http://www.solen.info/solar/

  http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/area/rescontent.cgi

 4. Hei Markus!

  Haluaisitko selittää tätä Rauman syyskuun helle-ennätystä: Olen luullut, että helle-ennätyksiä mitataan harvoin rannikolla. Onko oletukseni ollut väärä, vai onko tämä Rauman ennätys jokin poikkeuksellinen sääilmiö? Olisi mielenkiintoista kuulla asiasta lisää.

  1. Kiinnostava kysymys minustakin.Tosin olihan tämän kesän korkein lämpötila Vaasassa.

  2. Hei Santeri ja kiitos kysymyksestäsi. Kyllä lämpöennätyksiä suotuisissa sääolosuhteissa mitatataan usein myös rannikkokaupungeissa. Edellytyksenä on se, että tuuli puhaltaa maalta kohti merta. Jos otetaan Rauma tai Vaasa esimerkeiksi, yleensä kaakkois- ja itätuulilla lämpimin ilma pakkautuu mantereelta kohti rannikkoa, jolloin rannikkokaupungeilla mitataan korkeimmat lukemat. Aivan näin yksinkertaista tämä ei aina ole, sillä usein rannikoilla viriää kesäpäivänä merituuli, mutta länsirannikolla itä on sellainen tuulensuunta, jonka vallitessa merituulta ei pääse syntymään ja tällöin lämpötilatkin pääsevät kohoamaan korkeammiksi.

 5. Kesä tuntuu monena vuonna pidentyneen syyskuun alkupuoliskolle asti. Ennen syyskuu oli ainakin mielikuvissani kokonaan syksyä, mutta monena vuonna tällä vuosikymmenellä kesäistä säätä on riittänyt vielä syyskuussa ainakin parin viikon ajan.

  1. Näin tuntuu käyneen, tosin terminen kesähän tilastojen valossa päättyy eteläisessä Suomessa vasta syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla.

 6. Siihen se lämpö sitten loppuu kuin seinään. Jetti tekee voimakkaan siivun Skandinavian eteläpuolelle ja lukitsee meidät arktisten matalapaineiden vaikutuspiiriin. Parin viikon sisällä saataneen jo lunta tuntureille.

  1. Nyt syyskuun puolivälissä ennusteiden mukaan sää näyttäisi vain lämpenevän koko Suomessa, myös pohjoisessa. Eli terminen syksy taitaa taas kerran alkaa normaalia myöhemmin. Looginen seuraus ilmaston lämpenemisestä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.